Zmeul-zmeelor: FEBRA

20 October of 2015

Nu știu cum dar copilul meu face febră în trei cazuri: în miezul nopții când doctorul e mai greu de chemat, imediat ce începe weekendul sau cu o zi înainte de a pleca în vacanță. Deja cred că o face intenționat. Glumesc, evident. Oricum, febra nu este o boală, ci o reacție a organismului că se apără de ceva. Iar înainte de a intra în panică, trebuie să afli care este acel “ceva” care supără copilul.

Te uiți la prichindel și e tot roșu la față, pui mâna pe fruntea lui și arde. Instantaneu îți crește tensiunea, te sperii chiar dacă nu ești la prima experiență de acest fel. Apoi faci copilul pachet și te prezinți cu el la doctor. La cabinet, de cele mai multe ori, medicul îți spune că nu e nimic grav și îți prescrie câteva medicamente. Te liniștești imediat și acum, cu capul limpede, te poți ocupa cu adevărat de boala prichindelului.

Cum crește febra

Detectând o problemă, creierul comandă organismului să-și crească temperatura, moment în care leucocitele (celulele albe din sânge) atacă și distrug virușii sau bacteriile. În mod surprinzător, un copil cu febră 41 nu pățește nimic rău, ba e chiar bine merci, față de un adult care poate avea mari probleme. De obicei, această temperatură o face orice copil măcar o dată până împlinește 3 ani.

Febra pe categorii de vârstă

Era micuț copilul meu, când am fost nevoită să-l duc la pediatru. Văzându-mă speriată, acesta mi-a zis blând că orice febră sub 38,5 nu e febră ci o stare sub-febrilă. Cu greu am acceptat acest adevăr și mă impacientez oricum de fiecare dată. Un copil de până în trei luni trebuie urgent dus la doctor dacă face o febră mai mare de 38 de grade Celsius pentru că sistemul lui imunitar nu este dezvoltat pe deplin. Între 3 și 6 luni, dacă bebe face peste 38, 5, urmează aceeași cale către medic. Peste vârsta de 6 luni, impacientează-te dacă face 39, 5 grade Celsius. Cu toate acestea, dacă febra e de doar 39 dar e însoțită de tuse, gât roșu, nas înfundat sau care curge, diaree, iritații pe piele, stare de oboseală, frisoane, e musai să vă vadă pediatrul imediat. Oricum e foarte important să sesizezi toate aceste simptome pentru că ele pot indica o răceală (gripă/viroză) sau o problemă la stomăcel. Toate bolile copiilor sunt imprevizibile. Acum prichindelul e bine și peste o zi cade la pat.

Alertă maximă

După cum am spus și mai sus, este obligatoriu să-l duci pe cel mic la doctor dacă febra însoțește dureri de gât, dureri de urechi, dureri în timpul cât face pipi pentru că toate aceste simptome ascund boli mai grave. Când constați că prichindelul este deshidratat – îl piști ușor de piele iar dacă pielea nu se retrage imediat la loc îi trebuie lichide multe – sau că nu face pipi suficient de des, e tot un semn de alarmă. Îndreaptă-te către camera de urgențe în cazul în care copilul acuză amețeli, nu respiră cum trebuie, plânge isteric sau se umple de bubițe. Cheamă imediat salvarea dacă febra nu îi scade în 24 de ore.

Scăderea febrei

Din popor se știe că șosetele cu oțet scad febra copilului. De fapt este o pură coincidență. Pentru ca metoda să dea roade nu sunt suficiente șosetele ci o împachetare a întregului corp al copilului cu cearceafuri reci. Această chestie se practică chiar și în spitalele de pediatrie. Dar este o scădere mecanică a temperaturii, o soluție de moment, nicidecum o terapie vindecătoare. Apoi să nu uităm de medicamentele antipireice speciale pentru cei mici pe bază de ibuprofen sau paracetamol. În cazuri mai serioase acestea două se dau alternativ la 4 ore. Indiferent de situație, nu-i da copilului tratamentul după ureche, întreabă doctorul care știe cel mai bine ce trebuie administrat.

Metode de a lua febra

* Rectal – este metoda cu cea mai mare acuratețe. Copiii mai mari de 3 ani o detestă.
* Oral – are o acuratețe bună dar dacă cel mic nu ține termometrul sub limbă, nemișcat, până ce acest face beep, procedura este inutilă. Este indicată pentru prichindeii de peste 4 ani, care pot înțelege să stea cuminți.
* La subraț – metodă clasică dar cu o acuratețe mai mică. Termometrul poate fi influențat de temperatura din încăpere.
* Din ureche – acuratețe variabilă, termometrul trebuie fixat într-o anumită poziție iar părinții nu știu mereu acest lucru.
* De la nivelul tâmplei – termometrul special trebuie așezat exact în mijlocul distanței dintre capătul sprâncenei și zona unde crește părul pe cap. Acuratețea variază.

La ce te (mai) poți aștepta

Halucinații – nu te panica, dar cel mic, în cazul în care face febră mare brusc, poate avea halucinații. Îți poate zice că vede diverse lucruri plutind prin cameră, vorbește în dodii, dă ochii peste spate. Cu toate că ceea ce vezi și se întâmplă ți se pare tragic, de fapt piticul nu pățește nimic grav. Mulți copii trec prin aceste faze.
Probleme neurologice – da! dacă febra mare durează foarte mult timp și este asociată cu alte probleme medicale grave. De aceea nu e bine să stai cu el așa fără să vă vadă un doctor.

(credit foto:© angiolina / Fotolia)

Comments

comments

Previous:

Patul conjugal sub asediul copilului!

Next:

Învață-l să respecte alte tradiții culturale

You may also like

Post a new comment