Sfaturi de psihologie

21 January of 2015

Când te afli într-un impas, nu trebuie decât să spui. Specialiștii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologice.

© Chepko Danil / Fotolia

© Chepko Danil / Fotolia

Şefa mea nu mă place şi încearcă tot timpul să mă facă să mă simt incompetentă. În plus, împrăştie tot felul de zvonuri false despre mine, creând şi altora impresia că nu-mi îndeplinesc cum trebuie sarcinile.  Doina, 28 de ani, Constanţa

Ar fi bine să ai o discuţie deschisă cu şefa ta. Poate nu are intenţii rele, doar o fire autoritară şi exigentă.
Explică-i că te achiţi de sarcini cât poţi de bine şi nu înţelegi ce o deranjează la tine. Dacă nu poţi realiza un dialog deschis, poate este bine să apelezi la superiorul ei. Prezintă-i şi punctul tău de vedere, altfel acesta va avea tendinţa să o creadă pe şefa ta. Fii calmă, deschisă şi sinceră. Prezintă situaţia aşa cum o resimţi, fără să te enervezi. Dacă munca ta este ireproşabilă, acest lucru va vorbi de la sine, iar şefa ta directă va trebuie să fie mai reţinută în ce te priveşte. Totul este să menţii un ton civilizat şi politicos, dar ferm.

Am descoperit că fiul meu (15 ani) a navigat pe internet pe pagini despre sex. Cum să pro­cedez?
Simona, 45 de ani, Bucureşti

Interesul pentru sexualitate în adolescenţă este firesc şi legitim. O even­­tuală discuţie directă nu ar face decât să-l culpabilizeze pe fiul tău, stânjenindu-l. La această vârstă tinerii preferă să descopere singuri totul, nu să afle răspunsuri de la părinţi. Îl poţi ajuta strecurând, de exemplu,  în biblioteca fiului tău o carte despre sexualitate. De asemenea, observă cu discreţie ce fel de pagini urmăreşte: este vorba de site-uri informative sau de filme porno? Este important ca acest interes să nu se transforme într-o pasiune obsesivă. Ştii, probabil, că interzicerea nu face decât să sporească interesul pentru tema tabu. Cel mai bine ar fi să nu dai mare importanţă acestui fapt, continuând să fii atentă la comportamentul fiului tău, atât pe internet, cât şi în viaţa reală.

Sunt însărcinată cu al doilea copil şi mi-e teamă că pe acesta n-o să-l iubesc la fel de mult ca pe primul. Angela, 38 de ani, Craiova

Femeile însărcinate tră­iesc o mulţime de temeri, griji, angoase pe parcursul sarcinii, iar acest lucru este normal. Însă după ce nasc, toate aceste îngrijorări dispar, lăsând loc dragostei pentru noul născut. Faptul că te preocupă acest lucru demonstrează că eşti o mamă bună pentru primul copil şi arată că poţi fi la fel de iubitoare şi cu al doilea. Nimeni nu poate spune că îşi iubeşte „la fel“ copiii. Important este să îi iubească. Nici tu nu mai eşti la fel acum, după prima naştere. Oamenii se schimbă mereu de-a lungul vieţii, iar asta poate însemna că sunt capabili de şi mai multă iubire. Relaxează-te şi bucură-te de sarcina ta.

 

Scrie-ne pe adresa [email protected] sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialiștii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologice.

Comments

comments

Previous:

Defecte si calitati: “Aoleu! Seman cu mama!”

Next:

Ivan Patzaichin

You may also like

Post a new comment