sfaturi medicale

22 January of 2015

Scrie-ne pe adresa [email protected] sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialiștii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale de sănătate.

© contrastwerkstatt / Fotolia

© contrastwerkstatt / Fotolia

În ultimul an am făcut cistită de 3 – 4 ori, cu tot tacâmul de simptome: urinam des, chiar și de 30 de ori pe zi, și cu usturimi. Ce se întâmplă și cum pot preveni aceste probleme neplăcute? Daniela, Iași

Din păcate, la femei apare foarte des cistita acută, atât la paciente tinere, cât și la paciente mai în vârstă. Simptomele sunt destul de bine cunoscute –cele menționate și de dumneavoastră. Este o problemă destul de frecventă și în cele mai multe cazuri are un motiv foarte simplu: având în vedere că uretra feminină este foarte scurtă, agenții infec­țioși ajung rapid în vezică, determinând inflamația. Imu-­nitatea scăzută a organismului poate duce, de asemenea, la infecții serioase. Scurgerile din sfera ginecologică deseori cauzează cistită. În spatele acestor infecții stau întotdeauna bacteriile, dar mecanismul de producere poate să difere. Cistita simplă, care apare de 1-2 ori într-un an, dintr-un motiv dintre cele deja amintite, se tratează de regulă în funcție de rezultatele analizelor de laborator, prin antibioterapie asociată cu antiinflamatoare, cu durată de câteva zile.
Cistitele multirecidivante, complicate, necesită o serie de inves­tigații, iar cazurile neglijate pot duce la infecții cronice. Iată de ce este foarte importantă vizita la medic, respectarea riguroasă a tratamentului și efectuarea periodică a analizelor.
În caz de cistită este foarte important consumul bogat de lichide, trebuie evitate alcoolul, mâncarea prea condimentată. Sunt foarte utile extractele de afine roșii, merișor, care nu sunt antibiotice, nu au efecte secundare, dar nu permit colonizarea bacteriilor pe mucoasa vezicală. Dacă infecțiile recidivează, trebuie investigat și partenerul, căci există posibilitatea de transmitere a infecției.

Acum o lună am făcut o colică renală și s-a descoperit că în rinichiul drept am o piatră de 6 mm. Am urmat tratamentul recomandat atunci de medic și durerile au trecut. Ce ar trebui să fac în continuare? E posibil ca piatra să se elimine de la sine? Ioana-Andreea, București

Conform datelor statistice, pietrele până la o mărime de 7-8 mm au șanse de peste 90% să se elimine spontan. E foarte important ca pacientul să-și urmărească urina (urinarea să se facă într-un borcan, filtrând printr-un tifon), pentru a avea certitudinea eliminării spontane a pietrei. Desigur, nu este întotdeauna posibilă urmărirea amănunțită. Din acest motiv, la o săptămână după începerea tratamentului de colică, e bine să se facă un control ecografic de către medicul curant, care, după caz, va stabili dacă e nevoie de alte investigații.
Atenție! Piatra eliminată trebuie analizată, pentru a se afla compoziția ei chimică ­– informație care ne ajută la alegerea unui regim alimentar adecvat și/sau tratament medicamentos.

Comments

comments

Previous:

Austria, paradisul schiorilor

Next:

7 semne care indica stresul

You may also like

Post a new comment