Mai în vârstă egal mai ștearsă?

14 June of 2013

© Jessmine / Fotolia

© Jessmine / Fotolia

E o formulă des aplicată pentru femeile de peste 40. Slavă Domnului, cu tot mai puțin succes!

Avantajul înaintării în vârstă este, la urma urmei, faptul de a putea lua decizii de capul tău, nu? Nimeni nu-ți mai spune ce trebuie să faci, când să mergi la culcare, când să te speli pe dinți și cu ce să te îmbraci. Pur teoretic, ai libertate totală și poți face exact ce-ți dorește inima.

Dar asta doar teoretic. Pentru că indiferent de vârsta la care ai ajuns, mereu se găsește cineva care știe mai bine ce e recomandat să faci și mai ales ce se recomandă să nu faci. „Fără mâneci? Nu se poate! După 35 e bine să porți bluze cu brațele acoperite. Nu trebuie să vadă o lume întreagă că nu mai ai brațele ca la 20 de ani“, sunt de părere unele dintre prietenele mele. „Te-ai dat cu rozul ăsta strident la picioare? Păi, mai merge la vârsta ta?”, mă întreabă și propria-mi mamă. „O tunsoare de lungime medie vă prinde cel mai bine la vârsta dumneavoastră”, e de părere și stilista la care obișnuiesc să merg. Iar propriul copil adolescent mă întreabă îngrozit: „Așa vrei să ieși din casă?” – doar pentru că port o pereche de jeanși cu efect tocit și, da, cu o ruptură în zona genunchiului. De-acum fustele nu trebuie să se termine mai sus de genunchi, pantalonii scurți ies din discuție, iar o seară petrecută la dans cu soțul în vreun club este, desigur, tabu, ca și lenjeria prea sexy sau costumul de baie în două piese când mergem la ștrand.

Se pare că a înainta în vârstă este egal cu a deveni incoloră, inodoră, insipidă.  Și mult mai acoperită, desigur. Nu-ți mai este permis să sari în sus de bucurie pe stradă. Nu-ți mai e permis să râzi în hohote. Și nici să cânți cu voce tare. În schimb, ai voie să te porți cu decență și reținere. Și să nu-ți expui niciodată celulita și brațele flasce. Acuma, să nu credeți că am o pasiune în a țopăi pe stradă în pantaloni scurți (care oricum nu mi-au venit niciodată bine), dar nici nu mi se pare în regulă să mi se interzică. Nici de către mama, nici de către copii sau de prietenele mele. Dimpotrivă! De fapt, ce-i cu toate părerile astea bine intenționate? Ar trebui să mă îmbrac numai în bej decent din cap până-n picioare doar pentru că am peste 35 de ani? Sau, și mai bine, în gri-șoricel? Unde scrie că de-acum tocurile înalte se vor înlocui cu tălpile plate și practice, din crep? Că ciuful creț de la natură trebuie îmblânzit într-un bob decent care să nu depășească bărbia? Că roșul pasional de pe unghii trebuie să se transforme în bej nude?

Prin urmare, avantajul îna­in­­­tării în vârstă ar fi că nu te mai interesează ce spune lumea. Dacă am respecta cu toții codul bej-griului, n-ar mai fi nimic de comentat. Viața ar fi foarte… gri. Și ar fi tare păcat. Și tare plictisitor. Eu, una, mă bucur când văd pe stradă oameni care au curaj să iasă din zona de gri-bej. Pentru că tot ce face omului plăcere îl menține tânăr.
P.S.: Rozul strident arată foarte drăguț pe unghii vara – chiar și la picioare mai în vârstă!
Ioana

Comments

comments

Previous:

Aspecte astrale în perioada Gemenilor (21.05 – 21.06)

Next:

Pe 23 iunie Sanzienele vin in livada… la Muzeul de Arta Populara “Dr. Nicolae Minovici”

You may also like

Post a new comment