Daniela Nane – Pledoarie pentru frumos

16 November of 2009

 

Foto: Gabriel Hennessey

Foto: Gabriel Hennessey

Actrița Daniela Nane contrazice teoria VIP-ului american. Paradoxal, frumuseţea a făcut-o să muncească mai mult pentru a se afirma în teatru și în film. Mamă a unui puşti de 8 ani, Codrin, pasionată de lectură şi frumos, Daniela îşi trăieşte existenţa cu discreţie între scenă şi cotidian.

 

Care este, astăzi, condiţia teatrului românesc pe scena europeană?

În ultimii ani, mai ales, teatrul a fost un ambasador merituos pentru România. De pildă, premiera cu „Patul lui Procust“ am avut-o în Austria. A fost un turneu mai mare, am jucat și la Marsilia și la Zürich. Am avut cronici deosebit de elogioase. La un moment dat, în ziarele din Zürich scria că, după ce teatrul românesc a încântat cu pasiunea şi profesionalismul de excepție, publicul se va întoarce, din păcate, la piesele locale unde singurul lucru spectaculos care se întâmplă este schimbarea decorurilor şi a costumelor. M-a bucurat entuziasmul publicului european şi asta, în condiţiile în care vorbeam româneşte pe scenă.

Teatrul este o junglă?

Nu am obsesia bârfelor, nu mă interesează cum mă văd oamenii, iau lucrurile aşa cum sunt, nu mă schimb de dragul nimănui şi îmi trăiesc viaţa frumos. Am o aversiune înnăscută faţă cei care vor să mă manipuleze. Scopul meu nu a fost să fac neapărat carieră ci să fac ceea ce îmi place. Actoria cere muncă, talent şi, mai ales, mult noroc. Pentru mine, teatrul este o profesie pe care mi-am dorit-o şi care m-a ales aşa că nimic nu mi s-a părut dificil. E o profesie ca oricare alta, cu bune şi rele, fiindcă nu există „pădure fără uscături“. Dar fiecare este altfel. Când iei la grămadă oamenii dintr-un domeniu profesional îţi dovedeşti limitarea.

Cum e viaţa ta fără scenă?

Simplă şi bogată. În principiu, eu nu mă plictisesc niciodată. Sunt atâtea lucruri de făcut, atâtea lucruri de văzut, încât, în orice condiţii, eu nu mă pot plictisi. Clar, mă poate plictisi o persoană, dar nu am timp să fac câte lucruri mi-aş dori să fac. Am o filosofie care mă conduce după vocea interioară, iau seama întotdeauna la glasul sufletului. Cred că durerea, chinul nu ar trebui să facă parte din destin. E vina noastră că nu ştim întotdeuna să alegem ceea ce e bun pentru noi. Şi asta, din pricina faptului că, de multe ori, oamenii sunt atenţi la cei din jur şi nu la ei înşişi. Pe fiul meu vreau să-l învăţ să aleagă singur.

Te simţi împlinită?

Trebuie să te împlineşti prin tine însuţi ca să simţi că eşti liber şi fericit. În meseria mea trebuie să fac lucruri perfecte, iar în viaţă trebuie să  am puterea să-mi schimb drumul când și cum îmi doresc. Cred că este necesar să te simţi bine cu tine însuţi ca să poţi comunica cu ceilalţi și să fii generos cu ei.  

 

Daniela Nane: 

Actriţă la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra“.

A devenit prima Miss România în 1991.

A fost distribuită în peste 18 roluri în filme româneşti dar şi în producţii din Statele Unite ale Americii, Franţa, Canada şi Grecia.

Interviu de Ivana Iancu

Comments

comments

Previous:

La confluența dintre lumi

Next:

O lume într-un univers al indiferenței

You may also like

Post a new comment