Dacă ar fi să-mi pun o dorință…

25 May of 2012

Bunele maniere 2012: ți se trântește ușa în nas, iar interlocutorul tău se joacă întruna cu smartphone-ul

Dacă ar veni peștișorul de aur și mi-ar spune că-mi va îndeplini o dorință, atunci mi-aș dori mai multe bune maniere de la cei din jur. Visez la o lume în care bătrânilor și femeilor gravide li se cedează locul în autobuze și în care nimeni nu mai scuipă semințe pe stradă. În care brațe puternice mă ajută să-mi ridic trollerul în compartimentul de bagaje când călătoresc cu trenul și în care nu mi se bagă nimeni în față la coadă la bancă. Grozav ar fi și să nu-mi mai trântească nimeni ușa în nas sau, la restaurant, nimeni să nu plescăie și să nu-și sugă măselele. Iar în cele mai năstrușnice visuri ale mele îmi imaginez că cineva îmi ține haina…

Desigur, foarte fericită aș fi și dacă  și-ar închide toată lumea mobilul în sala de teatru și cinema – cu excepția medicilor care lucrează la Urgen­țe! Apropo de mobil, nu-mi place deloc când, la întâlniri, fiecare butonează la smart­phone-ul său, lăsând impresia că ultimele mailuri și SMS-uri primite sunt mult mai interesante decât interlocutorul. Când femeile se plâng că bărbații nu mai sunt la fel de respectuoși ca altădată, aceștia vin cu replica: „Dar acum femeile s-au emancipat, nu mai suntem pe timpurile bunicilor!“ În traducere liberă acest lucru însemnând: „Dacă v-au trebuit emancipare și drepturi egale, acum n-aveți decât să vă spălați pe cap cu ele.“

Totuși, ce are una cu alta? Nimic, bineînțeles.  Bunele maniere,  politețea, respectul și emanciparea nu sunt noțiuni care se contrazic! Bunele maniere sunt un liant social, ele pur și simplu ne fac viața mai frumoasă. Micile atenții ne ușurează conviețuirea. Însă în ziua de azi vezi tot mai mulți oameni care sunt în stare să privească nepăsători în timp ce o tânără mamă se chinuie să urce cu căruțul în autobuz. Ciudat este că, de regulă, tot femeile sunt cele care-i sar în ajutor. Poate pentru că ele știu cât de greu este să urci  într-un mijloc de transport în comun cu căruț și copil? Oare ceilalți sunt prost-crescuți sau pur și simplu comozi?

Bunele maniere înseamnă să ții cont de cel de lângă tine. Pur și simplu nu e deloc apetisant să treci pe stradă pe lângă cineva care flegmează sau își suflă nasul în tufe. Nici măcar să stai în autobuz lângă cineva care-și trage nasul încontinuu nu face prea mare plăcere. La ce s-au mai inventat atunci batistele?  Tipii care știu să se poarte frumos adună, în schimb, tot mai multe puncte în ochii femeilor. Au devenit o așa raritate, că ne dau lacrimile de emoție când întâlnim un asemenea exemplar.

„Unde-s manierele de altădată?“, se întreba bunica mea – și, pe măsură ce îmbătrânesc, încep să-i dau dreptate. Bunele maniere nu sunt demodate, dimpotrivă. Ele pot fi cheia către succes – folosiți-vă de ea!

Comments

comments

Previous:

Cum stă treaba cu faimosul punct G

Next:

Legendele aşteaptă să fie descoperite la Ziua Lacului Bolboci

You may also like

Post a new comment