10 întrebări pentru Irina Petrea

08 May of 2012

Cu un aer serios de profesoară, Irina Petrea, realizatoarea emi­siu­nii „Cei 7 ani de aca­să” (Kanal D, duminica, 22.00), ne-a răspuns la zece întrebări fulger:

Ce carte ai putea citi oricând?
I.P.:  „Pe aripile vântului” și „Mândrie și prejudecată”.  Am citit aces­te cărți de nenumărate ori, la vârste diferite, înțelegându-le me­reu altfel. Eu îmbătrânesc, ele nu.

Când ai râs ultima oară și care a fost motivul?
I.P.: Reușesc să râd cam în fiecare zi. Motivele pot fi dintre cele mai diverse – giumbușlucurile unui cățeluș, o glumă bună, citind ceva, urmărind ceva la televizor… Am râs cu poftă chiar azi, la telefon, vorbind cu soțul meu. Ne-am tachinat reciproc.

Care e cel mai mare defect al tău?
I.P.: Am un spirit critic exagerat, sunt infernală când vine vorba despre detalii, pe care mulți nu le văd, atât de insignifiante pot fi, dar mie îmi stau ca niște spini în ochi!

Ce porți întotdeauna cu tine?
I.P.: Portofelul, telefonul, o pereche de cercei  și, mai nou, ața dentară. Mă fac să mă simt confortabil, conectată și îngrijită.

Care este cea mai mare obsesie?
I.P.: Să nu uit gazul deschis și ușa descuiată.

Ai vreo piesă demodată din șifonier de care pur și simplu nu te desparți?
I.P.: Nu am nicio astfel de piesă, doar un șirag de perle care pare cam demodat pentru că e clasic, dar mie îmi place foarte mult.

Ce număr de telefon știi pe de rost?
I.P.: Al mamei, al soțului și al unei prietene foarte bune. Acum 10 ani, știam numerele de telefon ale tuturor persoanelor cu care lucram, ale prietenilor și ale familiei. Și nu erau puține! Era un exercițiu foarte bun, dar, cu vârsta, devii tot mai comod.

Ai fost vreodată rebelă?
I.P.: Înainte de 1989 îmi făcusem un pulover cu mesajul „Mehr Licht!”(„Mai multă lumină” – ultimele cuvinte ale poetului Goethe). Defilam cu puloverul acesta pe stradă, mai ales seara, fiindcă pe-atunci curentul ­electric era întrerupt cu regularitate. Dar cum pe la noi în oraș nu se prea vorbea ger­mana, nu a băgat nimeni în seamă actul meu revoluționar.

Te-a consiliat vreodată un psiholog în adolescență?
I.P.: Am fost o adolescentă normală, adică am făcut cam ce fac cei mai mulți ado­les­cenți, cu bune și rele. Nu am avut însă niciodată comportamente de risc. Prin urmare nu am avut niciodată nevoie de consiliere.

Cred oamenii în remediile psihologului?
I.P.: Psihologul nu oferă remedii, ci evaluări, expertizări. Pentru leacuri de suflet există psihoterapeuții. Unii oameni cred în psihoterapie, alții nu. Cei care cred în psihoterapie au și beneficii de pe urma ei, cei care nu cred, nu, e foarte simplu.

Ivana Iancu

Comments

comments

Previous:

Mărită-te cu un meseriaș

Next:

Ce-i mișcă pe bărbați

You may also like

Post a new comment