Vulcanii noroioși

21 February of 2013

Acest fenomen, deosebit de cel al vulcanilor cu lavă datorită produsului de erupție, ia naștere ca urmare a eliberării gazelor naturale și a mișcărilor seismice

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


La aproape 20 de km de orașul Buzău, pe malul drept al râului cu același nume, turiștii pot întâlni singurul complex cu aspect vulcanic din România, dezvoltat aparent misterios într-un spațiu geografic ai cărui munți s-au format exclusiv prin procesul de încrețire a scoarței terestre.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Apariție și evoluție
În Subcarpații Buzăului formarea vulcanilor noroioși s-a datorat emanațiilor de gaze din zonele cutate, care au adus astfel noroiul la suprafață. Cele trei areale din zona Berca-Arbănași, situate la altitudini joase, între 280 și 340 de metri, se numesc Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu. Atractivele formațiuni aflate în apropierea Drumului Național 10, ce leagă Buzăul de Brașov, au fost remarcate pentru prima oară de către un om de știință francez cu ocazia unor pros­pecțiuni petroliere, în anul 1867. Cea dintâi descriere a regiunii, elaborată de un cercetător român, a fost publicată 15 ani mai târziu, ea aparținând geologului Grigore Cobălcescu.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Un relief spectaculos
Peisajul ireal, selenar, lipsit de vegetație care își întâmpină vizitatorii încă de la primii pași s-a format ca urmare a despăduririlor intense, alunecărilor de teren, scurgerilor de noroi și ploilor torențiale. Salinitatea ridicată din jurul vulcanilor a făcut ca în acest spațiu să se dezvolte o vegetație rar întâlnită, caracteristică silvostepei și zonei central-asiatice.
În ultimii ani, traseul până aici a fost refăcut, astfel că în prezent se poate ajunge ușor cu autoturismul, urmând drumul județean ce pornește de la Buzău către Săpoca, Pleșcoi și Berca (locul în care se desfășoară un cunoscut festival gastronomic). Zona s-a dezvoltat constant, ducând la apariția pensiunilor agroturistice prin creșterea permanentă a numărului de vizitatori. De altfel, întreaga regiune merită străbătută și admirată. Înaintând spre Întorsura Buzăului și Brașov, șoseaua dezvăluie privitorilor păduri seculare și peisaje de o frumusețe aparte, adunând laolaltă remarcabile obiective turistice, precum Mănăstirea Ciolanu, tabăra de sculptură Măgura, barajul și lacul Siriu sau cascada Pruncea.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Sântămăria Orlea

Next:

Istorie, cultură, tradiție și zăpadă – Innsbruck

You may also like

Post a new comment