Vulcanii noroioși

07 January of 2010

Minunea de lângă Munții Buzăului.

Foto: Cristian Niculescu

La 20 de km de orașul Buzău, pe malul drept al râului cu același nume, a luat naștere singurul complex cu aspect vulcanic din România, o țară cunoscută ca având un relief montan format prin procesul de încrețire al scoarței terestre.

Mod de formare
Vulcanii noroioși generează erupții de noroi lente sau bruște, însoțite de ema­nații de gaze și de petrol. Fenomenul este diferit, comparativ cu cel al vulcanilor pro­priu‑ziși prin produsul de erupție, for­mă și dimensiuni.
Vulcanii noroioși iau naștere prin erupția gazelor naturale, a mișcărilor seismice sau a emanațiilor postvulcanice. În Subcarpații Buzăului, s‑au format ca urmare a ema­națiilor de gaze din zonele cutate, aducând la suprafață noroiul. Cele trei arealuri cu vulcani noroioși situate la altitudini de 280 – 340 metri în zona Berca – Arbănași poartă denumirile de Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu.

Cum se ajunge
Singurele trasee modernizate, adaptate traficului auto, sunt cele care pleacă de la Buzău către Vernești sau Săpoca. Dinspre Râmnicu Sărat, drumul care duce la tabăra Arbănași este neasfaltat, nemarcat și greu accesibil. Pentru a ajunge aici, mai poate fi utilizat și trenul, cu plecare din București, haltă în Buzău și oprire în gara Berca.
Peisajul ireal, selenar, lipsit de vegetație, care întâmpină turiștii încă de la primii pași, s‑a format ca urmare a despăduririlor intense, alunecărilor de teren, scurgerilor de noroi și ploilor torențiale. Salinitatea ridicată din jurul vulcanilor a făcut ca în acest spațiu să se dezvolte o vegetație rar întâlnită, caracteristică silvostepei și zonei central  – asiatice.

Scurt istoric
Vulcanii noroioși de la Berca, din județul Buzău, au fost descoperiți și analizați pentru prima oară de către un cercetător francez, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere în anul 1867.
Ulterior, au fost descriși de Grigore Cobălcescu în 1883, în anul 1965 cercetătorul Mircea Peaha întocmind o lucrare de sinteză cu acest subiect.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Praid, ținutul sării

Next:

Arad, oraș reper al culturii

You may also like

Post a new comment