Vrei un prieten sociabil și afectuos? Alege un pug!

22 May of 2020

Pug-ul sau mopsul este unul dintre cei mai buni prieteni pe care îi poți avea în apartament.

Simpatic, cu fața cutată, afectuos prin nevoia de apropiere, poate fi un adevărat entertainer pentru tine și familia ta. Bonus: se înțelege minunat cu copiii!

Istoric Rasa lui e veche de peste 2.500 de ani și vine din China. În Europa a fost adusă ca „trofeu“ de către negustorii olandezi, iar aici a fost imediat îndrăgit, ajungând chiar la curtea regală a Angliei în secolul al XVII-lea. De atunci, majoritatea curților regale din Europa au „adoptat“ unul, pug-ul devenind un fel de câine de regat, la care aveau acces doar mai-marii nobili.

Un mops poate schimba atmosfera în casă

Aspect Inițial era cafeniu, cu fața neagră, însă în timp au fost create și alte culori – precum negru, gri-argintiu sau bej. E un câine de talie mică (25-35 cm), cu aspect îndesat – deloc atletic (6-8 kg) – și prezintă cute groase și adânci pe care le poartă pe față și ăi dau un aspect duios. Are părul scurt și mătăsos. Craniul este plat în partea feței, ceea ce-i scoate în evidență ochii mari și negri, dar îi și îngreunează respirația, prin nările îndesate.

Personalitate

Calm și jucăuș, sociabil și retras, este extrem de inteligent și știe când să insiste și când să se retragă. Este foarte prietenos, dar, în același timp, suspicios, fără a acționa (adică îl vei acomoda destul de repede cu amicii care vin să te viziteze). Este extrem de devotat și atașat de stăpân, iar faptul că nu e hiperactiv îl face animalul ideal pentru apartament. Preferă familiile puțin active și se adaptează repede la spațiu, chiar și la unul modest.

Sănătate

Deși, la prima vedere, par a fi puțin pretențioși, pot pune probleme dacă nu le acorzi atenția necesară: printre cele mai importante aspecte sunt curățarea cu atenție a adâncimii cutelor – care adună mizerie și se pot infecta – și dantura, care, genetic, e predispusă problemelor. Curăță-i des și urechile, pentru prevenția complicațiilor. Are un sistem imunitar destul de șubred, așa că trebuie să stea într-un mediu curat. Atenție, sforăie din cauza conformației căilor nazale.

Îngrijire

Nu uita să-l perii săptămânal. Ai grijă ca în locuință să fie curat, să aibă o temperatură constantă și confortabilă – detestă frigul din cauza părului scurt, urăște căldura din cauza respirației greoaie. Un alt aspect important este dieta: are o conformație deja îndesată, așa că trebuie să-l ții cât mai departe de orice tendință de îngrășare, care îi poate afecta considerabil cheful de a se juca, deci starea de spirit, dincolo de problemele de sănătate pe care le poate provoca.

Dresaj

Cu suficientă insistență, se pot obține rezultatele dorite. Dar nu-l certa, este foarte sensibil când vine vorba despre asta și se întristează repede, având tendința ca uneori să stea supărat ceva mai mult decât alte rase!

 

Citește și: Plante toxice pentru animale de companie

 

Articol apărut în ediția de mai a revistei Ioana/ text: Corina Matei

Și nu uita! Mai poți citi revista și în format electronic, pe Magzter, iar abonamentele pentru versiunea tipărită pot fi achiziționate de AICI.

Comments

comments

animale de companie

Previous:

Animale de companie care își iubesc stăpânii

plante toxice

Next:

Plante toxice pentru animalul tău de companie

You may also like

Post a new comment