Vrei sa castigi timp? Invata sa-l pierzi

18 April of 2016

Goana după timp pare să afecteze pe oricine.
Oprește-te și vei vedea că timpul pierdut în contemplație sau reverie este unul câștigat!

Trăim, după cum s-a spus deja de multe ori, în secolul vitezei. Avem mijloace de transport care ne duc rapid la serviciu, în oraș, în altă țară sau chiar în cealaltă parte a globului. Suntem eficiente în muncă și rezolvăm repede sarcinile primite. Navigăm nu doar în lumea reală, ci și în cea virtuală cu viteze amețitoare și dăm senzația că suntem o specie în continuă mișcare, care-și măsoară randamentul și sensul vieții în funcție de rapiditate.

Totul trebuie executat imediat și precis, cu maximum de eficiență. Într-o lume de oameni grăbiți, timpul este împărțit și calculat cu atenție. Mai mult decât atât, oamenii de azi își programează cu mare precizie chiar și momentele de relaxare. Timpul liber este definit ca acea perioadă din zi, din săptămână, din lună sau din an în care fiecare își permite să facă ce vrea. Preocupați în mare măsură de rezolvarea tuturor sarcinilor cotidiene, dar conștienți de faptul că au nevoie de odihnă, oamenii acordă câteva ore pe zi relaxării (un caz fericit).

pocket-watches-436567_960_720

Porția de relaxare
Fără a nega importanța acestui timp liber, probabil mulți oameni au perceput deja, mai mult sau mai puțin conștient, paradoxul pe care-l implică. Alocând o anumită perioadă din zi activităților de relaxare sau de odihnă, se pierde cumva însuși caracterul „liber“ al acestui timp. Odihna sau activitățile recreative devin în felul acesta obligatorii pe harta temporală a oamenilor moderni.

Deja aglomerați și presați de obligațiile de serviciu și de cele familiale, mulți oameni se condamnă aproape săptămânal la „distracție“, la odihnă activă, la porția obligatorie de relaxare.

În dorința lor de a câștiga timp (în ce scop de fapt?), oamenii își asumă în mod voluntar o nouă corvoadă: aceea de a avea timp liber. Mulți dintre ei se simt deseori debusolați și dezorientați pentru că nu știu ce să facă, nu știu să nu facă nimic. Obișnuiți să aibă un program încărcat și mereu ceva de făcut, timpul liber îi deconcertează și le dă stări de insecuritate. „Ce fac acum? Cum să mă relaxez? Cum îmi umplu timpul liber?“ Iată întrebări care contrazic însăși ideea de a nu avea nimic de făcut. Căci timpul liber este liber tocmai atunci când nu este umplut cu nimic.

S-a oprit timpul? NU? Oprește-l tu!
Percepția subiectivă a timpului diferă de măsurarea obiectivă a acestuia. Când încetinim ritmul, atât pe cel exterior, cât mai ales pe cel interior, timpul pare că încetinește și el, iar uneori poate chiar să se oprească. Starea contemplativă și cea meditativă dau individului senzația că timpul stă pe loc.

Durata pare că se dilată în astfel de momente, iar 10 minute măsurate pe ceas par că devin ore de liniște. Însă pentru a obține astfel de stări trebuie să renunțăm la concepte precum eficiență, timp liber, randament, viteză.

Să uităm că există trecut și, mai ales, viitor și hai să ne limităm doar la a observa o floare în parc, un nor cu formă schimbătoare pe cer, joaca unui copil sau legănarea copacilor în bătaia vântului. În lipsa unui scop și aparent pierzând vremea, vei constata că durata subiectivă se dilată. Paradoxal, cine pierde timpul de fapt îl câștigă.

„Carpe diem!“
Înțelepții din toate timpurile și culturile recomandă trăirea în prezent. E ușor de spus, dar dificil de pus în practică.

♠ Oamenii sunt obișnuiți să-și construiască identitatea bazându-se pe experien­țele din trecut și sunt învățați să-și planifice și să aștepte cu nerăbdare viitorul.
♠ Corpul lor fizic este situat în prezent, singurul spațiu posibil. Dar psihic, ei oscilează puternic între trecut și viitor, evitând aproape complet prezentul. Nu este nevoie de tehnici de meditație complexe pentru a reveni cu atenția în prezent.
♠ Tot ce ai de făcut este să fii dispusă să pierzi timpul, ba chiar să lenevești uneori, să cultivi stările de visare cu ochi deschiși. De obicei, când pleci de la serviciu iei metroul?
♠ Coboară cu o stație mai devreme și mergi 15-20 de minute pe jos. Ai un parc în apropiere? Fă o plimbare neprogramată doar pentru că e soare și au înflorit toporașii sub copaci. Vii de la cumpărături? Oprește-te pe o bancă și observă trecerea norilor pe cer. Toate aceste acțiuni te scot din rutina obișnuită și îți dau ocazia să te reconectezi cu natura ta profundă, autentică, de bază.
♠ Conform criteriilor moderne de eficiență și productivitate, dar și de relaxare obligatorie, aceste acțiuni (sau, mai bine spus, nonacțiuni) nu îndeplinesc niciun scop, nu urmăresc niciun obiectiv, nu sunt realizate pentru a obține ceva. Totuși, dacă vei exersa și cultiva astfel de stări, vei observa efectul lor benefic asupra tonusului psihic.
♠ Pentru că, în fond, nu este vorba despre lene și inacțiune, ci despre o modalitate de regăsire a sinelui. Iar timpul petrecut (sau pierdut) în acest fel nu poate fi decât câștigat.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

femeie care face acrobatii, nevoi fundamentale

Previous:

Nevoi fundamentale. Ce îi trebuie femeii moderne

Next:

Joia Mare: Tradiţii şi obiceiuri

You may also like

Post a new comment