Micșorarea populațiilor de albine este o problemă la nivelul Terrei pentru că datorită lor vegetația se polenizează și se dezvoltă, absorbind mult din poluarea care a îmbâcsit întreaga planetă. În acest context, specialiștii în ecologie avertizează că unele plante pe care mulți le consideră doar niște buruieni au potențialul de a reface coloniile de albine. Acesta este cazul păpădiei.
Jane Memmott, profesorul la Universitatea din Bristol, este de părere că pentru a trăi în armonie cu natura nu trebuie decât să ai grijă de albine. El a afirmat de foarte multe ori că pentru omul de rând este foarte dificil să ajute speciile de animale pe cale de dispariție, neavând mijloace concrete pentru a face asta, dar că oricine poate avea grijă de natură tratând așa cum se cuvine unele insecte, în speță albinele.
La cursurile pe care profesorul le ține, își întreabă mereu studenții ce au mâncat la micul dejun, argumentând că, de exemplu, semințele de dovleac din cereale, merele, marmelada pe pâine prăjită, sau chiar boabele de cafea și frunzele de ceai care alcătuiesc principala masă din zi, toate aceste produse se bazează pe polenizatori pentru a supraviețui.
Mai nou, ecologiștii consideră că îngrijirea gazonului (de exemplu, din curtea oamenilor) ar trebui făcută mult mai rar pentru a afecta cât mai puțin buruienile care ajută în mod eficient la înmulțirea coloniilor de albine. Cu toate acestea, ei recunosc că este foarte dificil să convingă proprietarii să nu-și cosească iarba. În aceeași ordine de idei, specialiștii spun că alegerea plantelor pe care vrei să le plantezi (în curte, pe balcon în jardiniere etc) poate avea un impact major în mediul comunitar unde locuiești.
Memmott spune ne putem îmbunătăți sănătatea și viața având grijă de cele mai mici insecte și învățând să iubim buruienile sau evitând să plantăm prea multe flori una lângă alta, pentru că acestea concentrează prea multă energie în producția de petale și nu suficient în producerea de nectar și polen. Păpădia este fantastică, spunea profesorul universitar, pentru polenizatorii sezonului.
Există o mulțime de dovezi științifice care să susțină afirmațiile de mai sus.
De exemplu, un studiu a descoperit că persoanele care petrec cel puțin 120 de minute pe săptămână în natură – cum ar fi parcurile orașului, pădurile etc – sunt mult mai probabil să aibă o sănătate bună și o bună stare psihologică. Un alt studiu a constatat că respectul de sine, starea de spirit și încrederea erau toate îmbunătățite, unele semnificativ, cu ajutorul grădinăritului.
Citeste si:
- Terapii din stup. Minunile binefacatoare ale mierii de albine
- Ceaiuri minune pentru un somn liniștit și odihnitor
- Mierea ingredient de baza pentru cosmeticele facute acasa
- Beneficiile florilor galbene
sursa foto: pexels.com/articol exclusiv online: Ada Oprea
Comments

Previous:
Rottweilerul, un german nobil și autentic

Next:
Chihuahua, cel mai mic câine din lume cu cea mai mare personalitate
You may also like
-
23 Oct
Agresivitatea câinilor: ce o cauzează și cum o gestionăm
Casa și grădinaS-a vorbit mult despre câini și agresivitatea acestora, s-au făcut și exagerări, de aceea l-am ...
-
07 Feb
Cum arată agricultura țărilor prospere?
Casa și grădinaDeși se numără printre țările europene cu cel mai ridicat potențial agricol, deținând o suprafață ...
-
29 Mar
Culorile Pascale si semnificatia lor
Casa și grădinaAsa cum culorile Craciunului au semnificatia lor, exista si culori Pascale. Se poate vorbi de ...
-
17 Feb
Îți dorești o curte amenajată într-un stil unic? Iată câteva tipuri inedite de pavaj
Casa și grădinaÎți dorești să te bucuri de zilele însorite și să-ți petreci timpul liber afară, în ...