Vrei un bebe? Atunci e important să știi despre temperatura bazală și ovulație

09 June of 2015

Vrei un bebe

© DDRockstar / Fotolia

Dacă încerci să rămâi gravidă este foarte important pentru tine ca femeie să știi când ovulezi pentru a putea “programa ședințele de dragoste”.

De cele mai multe ori, viitoarea mămică este ușor dezamăgită de faptul că nu rămâne însărcinată chiar peste noapte. Unele cupluri lucrează intens la acest proiect, timp de mai multe luni, până se ajunge la concretizare. Dar nu dispera, toate vin la timpul potrivit și, de obicei, când partenerii se relaxează și nu se mai gândesc nonstop la asta, se întâmplă minunea.

Teoria clasică: pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația (adică perioada fertilă) are loc la 14 zile după începerea ciclului menstrual. Însă, în mod practic, puține femei se pot lăuda cu asta. De aceea pentru ușurința identificării acestei perioade de glorie se recomandă urmărirea temperaturii bazale timp de mai multe luni. Totul se va nota pe un grafic, pe o agendă, pe un calendar…
Temperatura bazală este temperatura corpului de dimineață, imediat după ce te-ai trezit și înainte de a te ridica din pat sau de a face orice altă activitate. Ideea principală este că în momentele ovulației, temperatura este mai ridicată datorită progesteronului. Termometrul este ceva mai special în sensul că are o precizie mai mare față de cel clasic cu mercur (care oricum teoretic nici nu prea mai ai de unde să-l cumperi). Pentru mai multe detalii întreabă orice farmacist. Temperatura se poate lua oral sau axial dar pentru acuratețe se recomandă vaginal sau rectal. Notează toate datele obținute, în decursul mai multor luni, și vezi la ce concluzie ajungi. Sub braț sau în gură, termometrul se ține cam 5 minute iar dacă optezi pentru cealaltă variantă, trei minute sunt suficiente. Reține că activitatea sexuală, pentru o reușită, trebuie limitată doar la perioada de ovulație. Știu, deși palpitant, doza de romantism cam dispare! Dar scopul scuză mijloacele, nu?

Bine de știut!
* o creștere subită a temperaturii nu înseamnă neapărat că ești la ovulație, ci poate fi semnul, de exemplu, că ai o gripă și ai făcut febră. Alți factori care influențează gradele Celsius sunt și consumul de alcool, un somn scurt și neodihnitor etc.
* cumpără un termometru digital capabil să-ți arate la zecimală temperatura. Folosește-l corespunzător instrucțiunilor.
* încearcă să îți iei temperatura zilnic, la aceeași oră. Fă-ți un program mai riguros și mai strict.
* ca măsură adjuvantă poți folosi testele de fertilitate pe care le poți cumpăra din farmacii și care se utilizează ca cele de sarcină. Pe mine m-au ajutat foarte mult.
* ca să știi sigur că ovulezi, temperatura trebuie să se mențină mai ridicată cam 3 zile consecutive.
* o posibilă sarcină poate fi anunțată dacă constați că temperatura bazală nu a mai scăzut de ceva timp.
* nu compara temperatura ta cu a altei femei pentru că fiecare dintre noi suntem diferite.
* nu folosi această metodă ca pe una contraceptivă.

Comments

comments

Previous:

Tu vrei copii, el nu

Next:

Castiga o tabara pentru copilul tau!

You may also like

Post a new comment