Vreau sa plec in vacanta!

17 June of 2015

„Mi-ar trebui două vacanțe pe an, de câte șase luni fiecare“, spunea un prieten de-al meu mai demult. Adevărul este că dacă aș avea atâta timp liber, și dacă aș avea bani mulți, să-i întorc cu lopata, cu siguranță aș pleca în lume s-o descopăr, s-o aflu, s-o experimentez, să mă bucur, să învăț sau pur și simplu să casc gura. Dar pentru că deocamdată așa ceva nu este posibil, îmi permit doar să văd mai multe locuri decât îmi voi putea aminti vreodată – într-o furtunoasă, dar frumoasă vacanță de două săptămâni – și să-mi amintesc mai multe întâmplări decât am trăit, ori de câte ori închid ochii. 

Dacă aș fi pusă să ghicesc ce fel de om este persoana necunoscută din fața mea, n-aș întreba-o ce școli a terminat sau în ce oraș trăiește, ci aș ruga-o să-mi dea un pic pașaportul. Cele mai frumoase povești stau scrise acolo și, uite așa, un simplu act se transformă într-o carte ale cărei tâlcuri nu pot fi înțelese decât de către posesor. Dar, știi ce-mi place la fel de mult pe lângă faptul de a călători? Să-mi organizez următoarea plecare. E, poate, la fel de captivant. Când realmente te interesează unde te duci, a-ți face planuri este acel moment de maximă tensiune care anticipează voiajul și care te încarcă de energie, de curiozitate, de nerăbdare, de dorință. Nu cred că aș funcționa vreodată la impulsuri de genul: mâine plecăm în X loc, și nu pentru că aș fi lipsită de spontaneitate, ci pentru că mi-ar răpi jumătate din bucuria călătoriei. Și nu-mi permit așa ceva! Vreau să simt, să gust, să miros, să aud, să văd fără să mă zorească cineva, ca să pot savura fără lăcomie ceea ce mi se întâmplă.

Spune-mi cine ești, ca să-ți zic unde pleci!

Toate avem stiluri diferite de a călători. Important este să ne găsim între noi, pentru că a pleca la drum cu persoana nepotrivită înseamnă mult stres, distrac­ție puțină și o vacanță ratată.
❱  Dacă ești AVENTUROASĂ, adică te lași fugărită de tauri în Pamplona sau te dai cu schiurile pe versanți nemarcați, te vei simți extraordinar în Noua Zeelandă, Nepal sau Tibet, și, de ce nu, în pădurea tropicală braziliană.

❱  Pentru cele ROMANTICE, care adoră apusurile sau sărutările furate, recomand Italia, Franța sau Argentina.

❱  India, Japonia, Egipt sau Europa sunt destinații pentru cele INTELECTUALE care adoră arta, cultura și istoria omenirii.

❱  Dacă ești cumva TURISTĂ ÎNCEPĂTOARE, trebuie să bifezi destinațiile clasice: Londra, Paris, Atena sau New York.

❱  CĂLĂTOAREA COMPLEXĂ, ceva mai rar întâlnită, adună trăsături din fiecare categorie în parte. Ești mai greu de mulțumit dacă aparții acestei categorii, dar nu imposibil.

Mai întâi de toate

După ce te-ai decis asupra destinației, adică orașul în care vrei să ajungi și ai hotărât perioada aproximativă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici valabilitatea pașaportului sau a buletinului (dacă pleci într-o țară a Uniunii Europene). Apoi, interesează-te dacă ai sau nu nevoie de viză și verifică alte condiții speciale de călătorie, precum vaccinarea obligatorie sau restricții impuse de Ministerul Afacerilor Externe. Pe site-ul mae.ro, găsești „Sfaturi de călătorie“, unde te poți informa despre eventualele alerte sau campanii în desfășurare ale ministerului. Eu îmi notez și adresa ambasadei României sau a Direcției Consulare din țara în care ajung, pentru că nu se știe niciodată când voi avea nevoie.

Pe-ndelete sau în ultima clipă?

Indiferent că alegi să pleci prin intermediul unei agenții de turism sau pe cont propriu, folosind fie un site de booking, fie adresa de web a unui hotel, ai trei posibilități de rezervare: normală, timpurie (early booking) sau în ultimul moment (last minute). Ultimele două au avantajul unor reduceri considerabile de preț. Rezervarea timpurie presupune însă multe necunoscute, pentru că nu știi exact ce se va întâmpla peste șase luni: poate te vei îmbolnăvi și nu vei mai putea pleca sau poate îți vei schimba jobul și nu vei mai avea concediu etc. Iar Last Minute-ul este o ofertă care trebuie vânată și, dacă nu știi unde să cauți, este posibil să nu mai pleci nicăieri; în plus, trebuie să fii dispusă ca, literalmente, azi să dai banii și mâine să îți faci bagajele.

Cum alegi cazarea

Dacă sunteți un grup mai mare, poate e mai simplu să închiriați un apartament, o pensiune sau o casă. E mai ieftin așa. Oricum, indiferent în ce colț de lume ajungi, există o regulă nescrisă care spune că prețul camerei de hotel scade pe măsură ce te îndepărtezi de centrul orașului. Astfel, faci un compromis asupra numărului de stele, dar și asupra distanței zilnice de parcurs. Un alt criteriu de alegere a cazării este ca în apropierea ei să existe acces către mijloacele de transport public. Asta în cazul în care vacanța ta este un activă, cu multe obiec­tive de vizitat. Dacă scopul tău este să te odihnești cu burta la soare sau să privești de jos munții, merită să acorzi atenție tipului de pensiune pe care hotelul îl oferă (mic dejun inclus, demipensiune, all inclusive sau ultra all inclusive).

Roagă-ți agentul de turism să-ți facă o ofertă care să includă mai multe variante de cazare sau fă-ți o listă scurtă cu hotelurile preferate, găsite pe site-urile de booking. Acum începe munca de detectiv: caută pe net toate informațiile necesare, compară prețurile, citește review-urile altor turiști, dar trece-le prin filtrul personal, caută oferte similare ale altor agenții de voiaj.

Dacă ai senzația că mersul cu cortul în spate sau cu rulota prinsă de mașină e floare la ureche în comparație cu găsirea hotelului, mai gândește-te! Și în acest caz trebuie să cauți acele locuri special amenajate pentru campare, iar așezarea cortului într-o zonă neindicată poate duce la distrugerea vacanței. În marile orașe, aceste tipuri de cazări nu sunt fenomenale, prezentând multe inconveniente, dar dacă vorbim despre turismul rural, ele pot fi fabuloase. Dar hai să-ți dau un exemplu de o vacanță-circuit (în care poți vedea diverse locuri spectaculoase sau, dimpotrivă, poți sta picior peste picior într-un șezlong) care nu pune foarte multe probleme asupra cazării, în afară de cele financiare: o croazieră!

Pe pământ sau în aer?

Ai ales cazarea, dar ți-a mai rămas să rezolvi problema transportului. Multe oferte de agenție includ și transportul. Uneori rentează, alteori nu! Este OK să pleci cu mașina ta dacă drumul nu e foarte lung și dacă autoturismul nu consumă mult. Dar tot vei avea dezavantajul plății (de cele mai multe ori) a parcării la destinație. De exemplu, în Paris, tariful de parcare poate ajunge și la 35 de euro pe zi. În plus, taxele de drum în străinătate pot fi împovărătoare. Dacă pleci cu avionul, scutești foarte mul timp.

Dar ai grijă la ofertele în­­șelă­­toare ale agențiilor care, pentru un preț ce ți se pare rezonabil, îți dau un timp suficient de ședere acolo, plus transportul inclus. Și, uite așa, din 5 zile de City Break, te pomenești, de fapt cu 3, pentru că în prima zi ajungi la 10 noaptea (și plătești cazarea), iar în ultima zi pleci la 4 dimineața… Alegând calea aerului, într-o vacanța activă, vei înțelege de ce am spus că trebuie să cauți un hotel care să fie așezat lângă o stație de metrou sau de autobuz.

Oricum, vezi că multe unități hoteliere oferă transport de la aeroport și invers, unele gratis, altele pe bani. Închirierea unei mașini la destinație este o idee bună, de exemplu, dacă ești într-o mare insulă a Greciei și vrei să faci turul, dar nu rentează când stai într-un oraș aglomerat, cu un trafic infernal, în care nu te vei descurca și îți vei pierde timpul căutând parcarea.

Varianta mersului cu trenul nu este foarte bună decât pe distanțe scurte. Dacă vrei să pleci până la Paris, în afară că trebuie să schimbi 4 trenuri într-un timp record, te va costa o avere. Știi când aș merge cu trenul? Dacă aș avea o căruță de bani și mi-aș lua bilet la Orient Express. Așa da!

de Ada Oprea

Citeste si:

Comments

comments

Paris

Previous:

Paris, orașul iubirii

Next:

Madrid, cultura si distractie

You may also like

Post a new comment