Pe vremuri, pentru noi, copiii, era o mare bucurie să alergăm și să fim alergați de gâște, să ne jucăm cu pisica, să ne ascundem când dulăul care apăra casa era lăsat liber, să ne jucăm cu puișorii proaspăt ieșiți din găoace. Mai și hrăneam animalele și asta ne făcea să ne simțim mândri, deși uneori mai strâmbam din nas, fiindcă eram luați de la joacă.
Un copil care crește cu și pe lângă animale sau are măcar o poveste legată de un animăluț drag este mai bogat sufletește decât cei ținuți departe și deoparte de orice vietate.
Copiii crescuți la bloc, care stau mai mult la calculator și nu interacționează cu lumea necuvântătoarelor, sunt privați de relații simple, autentice cu cei care ne pot fi prieteni dragi, animalele de casă.
Mai mult, un câine, o pisică, un papagal sau o mulțime de peștișori îi pot învăța pe copii să aibă grijă de ceilalți, să fie responsabili, să își dezvolte empatia și comunicarea. În ce fel, vom vedea în continuare.
Ce zic părinții?
Este visul copiilor să aibă un animal cu care să se joace și de care să aibă grijă. Părinții ezită din cauza complicațiilor ce pot apărea: noi responsabilități, copiilor le dispare entuziasmul și tot pe ei pică greul. Mai sunt și condițiile de siguranță: trebuie supravegheați, nu știi cum reacționează o pisică trasă de coadă. Au și animalele limitele lor!
Se pot întâlni mai multe tipuri de reacții: „Cu animale în casă nu este bine să stai! Purici, păr, haos, mizerie, nici să nu te gândești! Dacă vrei animale, la țară, la mamaia!” Noi nu avem timp de asta! Dar copilul nu cedează și, până la urmă, faci un troc: „Bine, îți iau câine, dar promiți că-l scoți la plimbare?“ „Da, promit!“
Distracția începe abia apoi: dacă micuțul nu e destul de mare, va fi o promisiune uitată, iar părinții vor fi cei care se vor ocupa de animal.
De aceea e bine să știți ce animale sunt potrivite pentru ce vârste (conform specialiștilor Asociației Americane de Protecție Împotriva Cruzimii față de Animale, ASPCA).
Animalele și responsabilitatea
Bebelușii și copiii până la 3 ani – nu pot avea grijă de animale. Dacă aveți deja un animal în casă, supravegheați relaționarea lui cu copilul. Creșteți gradat timpul pe care îl petrec împreună. Când încep să meargă și sunt curioși, copiii vor interacționa prin atingere cu animalul. Aveți grijă cum ating animalele, să nu le mănânce mâncarea etc.
Între 3 și 5 ani – copilul învață despre empatie. Porcușorul de Guineea este potrivit: îi place să fie mângâiat, ținut în mânuțe, va scoate sunete de bucurie, spre încântarea copiilor. În privința responsabilităților, pot să pună apă în biberon, mâncare în vas, să îl hrănească.
Între 5 și 10 ani – copiii au atenție distributivă și li se potrivesc animalele mici: pești sau hamsteri. Supravegheați copiii în timpul jocului, ajutați-i să facă curățenie în culcuș, să schimbe apa în acvariu, să măsoare cantitatea de mâncare pentru peștișori etc. Este perioada nimerită pentru a învăța deprinderi de igienă. Și o pisică este o variantă potrivită, dar nici un cățel nu este o soluție foarte complicată, mai ales dacă există o curte cât de mică.
Între 10 și 13 ani – copiii au un mare interes pentru animale și capacitatea de a se responsabiliza crește. Sunt gata pentru a avea pisici, caței, iepurași. Chiar dacă sunt mai maturi în grija față de animal, adulții trebuie să controleze permanent dacă animalele au apă și mâncare etc.
Între 14 și 17 ani – este perioada în care copiii devin foarte ocupați, iar animalele sunt în competiție pentru atenția și timpul lor. Acum păsările și peștii sunt potriviți. Sunt destul de mari să aibă grijă de animăluț, cu supervizarea și îndrumarea adulților. Pot să își cheltuie chiar banii de buzunar pe jucării sau mâncare pentru animalele lor. Dacă le luați acum un animal, probabil că o să aveți grijă voi de el, pentru că ei vor fi mai mult pe afară.
Un animal de casă, pisică sau cățel, este cea mai bună soluție împotriva problemelor sociale și de interacțiune care îl pasc pe copil în zilele noastre, când majoritatea timpului și-l petrece în casă, la calculator.
Beneficiile animalelor de casă asupra dezvoltării copilului
Când un copil crește cu un cățel, învață de la o vârstă fragedă ce este prietenia și afecțiunea, învață să devină mai responsabil, să își asume consecințele acțiunilor sale.
Având grijă de animăluțul lor, copiii devin mai încrezători și capătă respect de sine, încep să se simtă competenți.
Animalele sunt buni companioni. Experții au descoperit că toți copiii care au crescut pe lângă un cățel au un coeficient emoțional mai mare.
Un copil care citește o carte sau învață în aceeași cameră cu un cățel este mai relaxat, așa că va asimila informațiile mai repede.
Un copil devine mai responsabil având un animal prin preajmă, pentru că trebuie să aibă grijă de el, să-l scoată la plimbare, să îl hrănească, să îl spele, să îl ducă la medic etc.
Își dezvoltă inteligența emoțională, pentru că are grijă de animăluțe, care sunt total dependente de stăpânii lor. Fiind atent la nevoile și emoțiile câinelui, la schimbările lui de dispoziție, va învăța să fie ochi și urechi la ce simt ceilalți.
„Copiii care interacționează cu animale își dezvoltă mai ușor abilitățile de interacțiune și socializare cu oamenii, devin mai cooperanți și empatici.“ (conform dr. Sue Doescher, Oregon State University).
ADOPTA, NU CUMPARA!!!!
Citeste si:
- Ce animal de companie este potrivit pentru familia ta?
- Vreau o veveriță. Un animal de companie special
- Scurt tratat de PISICOlogie
Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie
Sursa foto: pixabay.com/pexels.com
Comments
You may also like
-
13 Sep
De unde inveti meseria de parinte
FamilieDe unde înveți mese ria de părinte? – Pentru orice meserie, chiar și pentru permis ...
-
09 Sep
Reintoarcea la scoala. Start intr-o cursa lunga
FamilieReintoarcerea la scoala este ca startul intr-o cursa lunga. Durata, un an. Aproape un an! ...
-
28 Jul
Trei metode contraceptive care nu dau gres
Relații și sexAceste trei metode contraceptive nu dau greș și sunt perfecte pentru femeile care nu îşi ...
-
11 Dec
Dans fierbinte într-o altă lume
Relații și sexTom părea a fi ireal, însă nu și emoțiile declanșate de el… Lore simțea vibrațiile ...
Buna ziua,
va felicit pentru aceasta revista, a carei cititoare fidela sunt inca de la aparitie, urmarindu-i astfel evolutia, transformarile,
am si eu o problema:
pisicuta mea de 16 ani care urmeaza de vreo 3 ani tratament pentru hipertiroidie si are analize bune, mananca bine, are apetit deci, nu asimileaza adica nu creste in greutate nu depaseste 3,5 desi in tinerete inaintea imbolnavirii avusese chiar 8 kg.
Va multumesc anticipat.