Voroneț, simbol al Bucovinei

31 March of 2014

Apreciată pentru albastrul picturilor sale murale, Mănăstirea Voroneț este numită cu mândrie „Capela Sixtină a Ortodoxiei“

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Perioada de amplă dezvoltare culturală și arhitecturală a Moldovei a avut loc între secolele XIV și XVI, atunci când domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Petru I Mușat sau Alexandru cel Bun au pus bazele cetăților fortificate de la Suceava și Târgu-Neamț și au reușit să ctitorească faimoase mănăstiri ce au devenit în prezent indiscutabile repere turistice pentru numeroșii vizitatori ajunși, an de an, pe aceste idilice plaiuri.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Înălțată în 100 de zile
Mănăstirea Voroneț este situată la mică distanță de orașul Gura Humorului, într-un splendid areal natural. Din acest loc traseele către celelalte mănăstiri pictate de la Moldovița, Arbore, Sucevița sau Humor sunt relativ scurte și ușor de parcurs de către turiști.
Povestea acestui lăcaș a început în anul 1488, când, la îndemnul sfătuitorului său Daniil Sihastrul, voievodul Ștefan cel Mare a reușit să ridice, în mijlocul unor blânde dealuri împădurite, o micuță biserică în mai puțin de patru luni de zile.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Jumătate de secol mai târziu, la inițiativa domnitorului Petru Rareș, mitropolitul Grigorie Roșca angaja zugravi pentru a picta zidurile câtorva edificii religioase bucovinene. Atunci, bisericii Voroneț îi sunt adăugate pridvorul și frescele exterioare, ce îmbină într-un mod plăcut esteticul cu reprezentarea sacrală.

Filosofi, scene biblice
Culoare predominantă în pictura exterioară, „albastrul de Voroneț“ este considerat de specialiști unic în lume, precum verdele Veronese sau roșul Tizian. Pe această nuanță de fundal, devenită celebră, sunt reprezentate scene biblice precum „Arborele lui Iesei“ (genealogia lui Iisus) pe partea de sud sau „Judecata de Apoi“, ce ocupă tot peretele orientat spre apus.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Aristotel, Platon sau Pitagora, mari filosofi ai precreștinătății, sunt apreciați pentru contribuția lor adusă rațiunii umane universale, fiind încadrați de profeți ai Vechiului Testament.
Mănăstirea Voroneț se remarcă drept un obiectiv major în spațiul turistic românesc, fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști ajunși aici din întreaga lume.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Și în satul Voroneț s-au dezvoltat, în ultimii ani, sisteme de cazare atractive în cochete pensiuni agroturistice. Însă cei care vor să aibă parte de facilitățile unui oraș (magazine, gară, ATM-uri etc.) pot alege ca destinație finală Gura Humorului, localitate aflată la doar 4 km distanță de Mănăstirea Voroneț. În general, prețul unei nopți de cazare, în pensiuni de 3 margarete, se situează între 100 și 150 de lei camera dublă. Pentru mai multe informații turistice în regiune: www.gurahumorturism.ro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Maramureș – un popas în timp

Next:

„Sunt fericită, pentru că fac ceea ce mi-am dorit!“

You may also like

Post a new comment