Voluntariatul, un bine care 
ți se întoarce

01 November of 2015

Omul modern, mereu în luptă cu timpul pentru a-şi satisface necesităţile, pe zi ce trece tot mai multe, pare a nu mai avea nici disponibilitatea, nici răgazul de a face ceva pentru alţii, pentru comunitatea din care, de fapt, face şi el parte.

Sunt multe răni de oblojit: ale copiilor neajutoraţi fie din cauza situaţiei financiare precare a familiei, fie a abandonului ori a vreunei dizabilităţi, ale bătrânilor singuri şi bolnavi, ale naturii mutilate de negli-jen-ță și poluare, ale câinilor și pisicilor nimănui. În marea de nepăsare, există oameni care investesc timp şi resurse interioare pentru a ajuta.

Cine sunt aceştia? 


Voluntarii! Și te poți număra și tu printre ei, chiar dacă singura ta avere e un suflet generos. Pretutindeni în lume, în ţările civilizate, voluntariatul este considerat parte din viaţa cetăţenilor. Atât timp cât eşti în putere, poţi fi de folos comunităţii din care faci parte, aceasta este deviza după care se ghidează orice individ responsabil. Şi nu sunt deloc puţini din aceştia. Vin s-o confirme datele statistice.

În Franţa, 19% din populaţia adultă, fie şi măcar o singură dată în viaţă, a participat la acţiuni de voluntariat. Dintre aceştia, 60% participă în mod regulat la asemenea activităţi, alocându-le peste 20 de ore pe lună.

În Germania, un neamţ din trei, ceea ce înseamnă 34% din populaţia ţării, este antrenat în acţiuni de voluntariat, cărora le dedică mai mult de 15 ore pe lună.

În Japonia, 26% din populaţie au fost voluntari. Cam jumătate dintre aceştia sunt convinşi că munca de voluntariat este foarte utilă atât în dezvoltarea personală, cât şi a societăţii în ansamblu.

Ce înseamnă să fii voluntar? Să oferi din timpul, cunoştinţele, abilităţile şi, nu în ultimul rând, din entuziasmul tău pentru a veni în sprijinul altor membri ai comunităţii, aflaţi în situaţii critice, fără a primi ceva în schimb. Peste tot în lume, voluntarii sunt indivizi de toate vârstele, cu preocupări, abilităţi, nivel de educaţie şi experienţă de viaţă diferite, pe care îi uneşte însă dorinţa de a se implica în problemele comunităţii, dăruind cu generozitate din toate acestea.

Vrei să ajuți? 
Iată unde și cum!
Te bate gândul să activezi ca voluntar? Ai de unde alege, există o multitudine de organizaţii în cadrul cărora ai putea oferi sprijin celor care au nevoie de el: un copil, o persoană în vârstă, un căţel, natura îmbolnăvită de nepăsare.

Fă un copil să zâmbească. Stă în puterea ta să faci ca măcar unuia dintre copiii oropsiţi de soartă să i se lumineze chipul. Adresează-te unei asociaţii de voluntariat în sprijinul copiilor. Una dintre ele, foarte cunoscută pretutindeni în ţară, este „Salvaţi Copiii”, activă în Argeş, Braşov, Bucureşti, Caraş Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş, Vaslui, Galaţi, Cluj, Focşani, Târgovişte.
Contact: [email protected], 
tel. 021/224.24.52

Dăruieşte din ce ştii. Eşti pensionar? De ce nu ţi-ai folosi experienţa de viaţă în activităţile de la Centrul Generaţii alături de tineri şi copii din cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României? Dacă eşti tânăr poţi oferi o parte din timpul tău pentru a le ţine companie vârstnicilor singuri, unor copii sau tineri din medii defavorizate. 
Acestora din urmă le-ai putea fi de folos meditându-i, învăţându-i limbi străine, să danseze, să cânte, să picteze, însoţindu-i în excursii, iar pe vârstnici învățându-i să manevreze noua tehnologie pentru a ţine legătura cu rudele şi prietenii aflaţi la distanţă.
Contact: [email protected]; 
tel. 021/312.30.35

Ajută un vârstnic. Tot la Fundaţia Principesa Margareta a României poţi ajuta vârstnicii prin socializare sau suport practic la domiciliu, regulat sau ocazional, socializare în căminele de bătrâni, organizare şi participare la diverse acţiuni şi evenimente. Şi nu numai.
Contact: [email protected] sau [email protected];
Confederaţia Caritas România: 
tel. 021/230.40.13; 021/231.29.00; 
e-mail: [email protected]

Oferă o mâncare caldă. Poți face asta pentru orice cunoștință mai sărmană sau o poți face organizat, în fiecare sâmbătă, la cantina socială Ominis din Bucureşti, destinată în principal bătrânilor cu venituri mici din Berceni, dar programul se adresează tuturor celor care au nevoie de o masă caldă şi, din păcate, nu şi-o pot procura singuri. 
Înscrie-te voluntar pentru una dintre sâmbetele următoare printr-un mail la adresa [email protected]

Plantează un copac. Se spune că orice om ar trebui să planteze măcar un pom. Nu ştii unde şi cum? Oferă-te s-o faci într-un cadru organizat de vreun ONG ce desfăşoară, primăvara şi toamna, activităţi de împădurire. 
Au făcut-o deja mii de voluntari în campaniile desfăşurate de asociația 
Tăşuleasa Social din Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa.
E-mail: [email protected]
Asociatia MaiMultVerde din București: tel. 031/824.10.20; 0755.224.816, 
[email protected]

Înfiază un căţel. Îţi plac câinii, dar 
nu-ţi permiţi să ţii unul acasă? Implică-te în acţiuni de protecţie a animalelor şi voluntariat. Există mai multe asociaţii şi adăposturi de animale fără stăpân care abia aşteaptă ajutorul tău. O mulţime de câini tânjesc după îngrijire, mângâieri, un vas cu mâncare, 
un dram de afecţiune, dreptul la viaţă. De ce n-ai fi tu cel care să le-o oferi? Înscrie-te voluntar pentru a-i îngriji pe cei din adăpost sau pentru a adopta unul. Sau ia un câine de pe stradă, du-l la un adăpost şi ai apoi grijă de el.
Adăpostul Glina, judeţul Ilfov: 
tel. 0744.884.704 (Ioana Diaconu)
Adăpostul Colţ Alb, Butimanu, Dâmboviţa. tel: 0723,567.131 (Sanda Andrei); [email protected];
Centrul de adopții Kola Kariola (contact: pe Facebook, pagina cu același nume)

Donează 1 leu! 
Totul a pornit de la povestea lui Tudor, un copil de numai trei ani cu tetrapareză spastică, ai cărui părinți încercau să strângă bani pentru cea de-a treia operație prin care urma să treacă copilul lor într-o altă țară, deoarece dotările medicale din România erau depășite. 
Așa s-a născut proiectul 1leu.org, cu scopul de a strânge de la cât mai multe persoane câte o sumă modică, fie ea și de 
1 leu, pentru construirea primului centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. Mai multe detalii despre cum te poți implica 
în acest proiect găsești pe pagina web www.1leu.org.

Credit foto: © giorgos245 / Fotolia

de Olga Sveduneac

Comments

comments

Previous:

7 reguli ca sa fii sufletul petrecerii

Next:

Rasul, benefic pentru tine!

You may also like

Post a new comment