Vocea interioara, povestitorul din capul nostru

02 November of 2015

Ce îți spune vocea ta interioară?  Cum suntem influențați de vocea interioară în relații și la locul de muncă? Cum arată viața ta prezentă? Te simți alergat ca un șoricel din desene animate care fuge pe spițele unei roți? Ai uitat cine ești? Parcă nu te mai simți conectat la tine însăți? Dacă răspunsul este „Da“ la cel puțin una dintre întrebări, atunci a venit momentul să îți descoperi vocea interioară și să vezi în ce fel îți influențează viața.

Ce este și de unde vine vocea interioară?
Ea este o voce subtilă care comunică cu tine prin gânduri, sentimente și chiar prin mediul tău înconjurător. Psihologii spun că aceste voci interioare sunt reminiscențele experiențelor din copilărie, tipare stocate în psihicul nostru, disociate de memoria evenimentelor propriu-zise, care încearcă să ne protejeze.

Vocea interioară diferă de intuiție, care este o emoție vagă despre ceva. Ea vorbește mai direct cu noi și poate fi precedată sau însoțită de un sentiment puternic, fiind de obicei foarte specifică și clară. O poți recunoaște ușor pentru că te surprinzi cu aceleași gânduri care se repetă mereu într-o anumită situație.

Pot fi situații pozitive: „O să fie bine, o să reușesc, ce fac acum este perfect“, sau negative:  „Mă grăbesc și o să dau rateu“, „Nu pot lucra sub presiune“, „Nu cred că tipul ăsta o să se uite la mine” și așa mai departe.

Gândurile sunt însoțite de sentimente, uneori de calm, liniște și atunci știi că e bine. Alteori ai un sentiment de frică, de neputință, de urgență, de incapacitate, de pericol.

Cum te influențează discursul interior?
Uneori vocea interioară este prietenoasă, transmițân­du-ți mesaje bune, pozitive:  „Hai că e bine, sora prietenului mă place, pot să o invit în oraș“ sau „O să fiu promovată și atunci o să merg la șef să îi propun o mărire de salariu“. Aceste mesaje interne îți dau curaj și încredere să mergi mai departe.

Este evidentă influența benefică a acestei voci calde, blânde, asupra mersului lucrurilor în viața ta, nu-i așa?
Alteori, vocea interioară se comportă ca un dușman personal. Fiecare dintre noi avem gânduri care parcă ne evaluează acțiunile, calitatea deciziilor luate în viață, greșelile pe care le-am fi putut evita…

Pentru unii dintre noi, aceste voci sunt critice, neprietenoase, chiar înrăutățesc situația în care ne aflăm. În loc să empatizezi cu tine însuți, apare un critic interior care îți răpune orice tentativă și oportunitate de mai bine. Uneori, vocea interioară îți spune: „Ești o ratată, nu ai avut niciodată succes la bărbați, n-o să-ți iasă nici acum!“, „Iar ai făcut-o lată la serviciu, te-ai certat cu cine nu trebuia… așa faci mereu!“.  Și atunci influența asupra progresului este vădit negativă.

Aceste voci interioare sunt automate, acționează ca un set de reguli și ne pot menține în același cerc vicios al acțiunilor când sunt negative. Cum oamenii în general mai ușor se lipesc de negativ, marea provocare este să identificăm vocile pozitive și „să le dăm mai tare“, iar pe cele negative să le reducem la tăcere.

Richard Carson este de părere că în capul nostru există un povestitor – Gremlin îl numește el –, un fel de drăcușor care ne face să dăm înapoi în fața obstacolelor. El propune câteva metode prin care îl putem îmblînzi. Cum? Învățând să identifici și să asculți glasul vocii interioare pozitive – esența a cine ești tu.

Iată pașii!

1. Controlează ce simte inima ta! Condiționarea socială ne învață să fim logici și să ne utilizăm mintea. Dar când îți folosești numai mintea, experiența personală și cea asupra lumii înconjurătoare sunt limitate, îți lipsește informația vitală dată de celelalte părți: sufletul și emoțiile resimțite în corp.

Beneficii: același tip de țesut găsit în creier se găsește și în inimă. Inima este al doilea creier și centrul nostru emoțional. Ascultând mintea și intuiția inimii, vei lua decizii bune în viață, afaceri și relațiile interpersonale.

2. Conectează-te cu corpul tău. Trupul ne dă o serie de informații utile de care este posibil să nu fim conștienți de cele mai multe ori. De câte ori te vizitează soacra ți se pune un nod în stomac? Când țipă șeful la tine îți înțepenesc umerii? Când te simți pasionat de ceea ce faci, pieptul devine cald și deschis, iar din stomac pleacă o căldură și o emoție pozitivă ? Când ignorăm mesajele corpului, pierdem informații care ne spun ce funcționează și ce nu în viața noastră.

Beneficii:  pentru multe persoane, frica se manifestă ca un ghem în stomac. Aceasta este o informație valabilă pe care ți-o trimite corpul, mai ales dacă nu știi că ți-e frică. Corpul te alertează, este un izvor de înțelepciune desemnat să te atenționeze când ești pe calea cea bună sau nu.

3. Notează „auto-sabotorii“– fiecare dintre noi are o voce interioară cu mesaje care duc la autosabotare. Aceste mesaje sunt: „Nu ești destul de bun/ă, nu vei reuși, vei rata ca de obicei“, „Dacă te vor accepta la noul job, își vor da seama că i-ai dus de nas, că ești un impostor“. Treaba sabotorilor interiori este să împiedice schimbarea și asumarea riscurilor schimbării.

Beneficii:  învață să distingi între vocea ta interioară bună și vocea ta critică, de auto-sabotare. Notează în ce fel vocea critică sabotează alegerile și deciziile pe care le iei.

4. Identifică credințele limitative. Fiecare dintre noi are un set de convingeri. Anumite convingeri sunt conștiente, altele inconștiente. Credințele se dezvoltă din experiențe trecute și interpretările date acelor experiențe. Unele dintre aceste credințe conștiente sau subconștiente îți limitează abilitatea de a evolua. De pildă: unul din scopurile tale este să devii liber profesionist și să faci mulți bani. Descoperi că ai o credință limitativă – că e greșit să faci mulți bani, e bine cu puțini. Până nu îți schimbi credința, e dificil să ai succes financiar.

Beneficii:  învață care sunt credințele ce te limitează și te pun mereu pe rândul din spate al vieții tale.

 

Articol exclusiv online
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Rasul, benefic pentru tine!

Next:

Sunete tămăduitoare – rezonanțe magice

You may also like

Post a new comment