Vizitând impunătoarea cetate a Făgărașului

10 January of 2013

Cel mai mare complex feudal aflat la poalele Carpaților Meridionali

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Un ansamblu medieval foarte bine conservat la început de secol XXI, Cetatea Făgărașului a îndeplinit de-a lungul a peste cinci secole de existență mai multe scopuri, precum acelea de fortăreață militară, reședință princiară, garnizoană, închisoare de temut sau muzeu al regiunii în contemporaneitate.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Castelul în stil cazemată
Țara Făgărașului, un înfloritor și bogat domeniu medieval al Transilvaniei, avea în administrare la începutul secolului al XVII-lea peste 50 de sate. Loc de Dietă în medievalitate, cetatea a cunoscut etape distincte de dezvoltare, acest lucru putând fi ușor sesizabil și în prezent. Zidul de apărare simplu și masiv, puternic marcat de patina vremii, adăpostește un castel de secol XVII, cu bastioane rectilinii, în stil italian, și săli interioare de factură renascentistă. Ultimele lucrări de restaurare au fost realizate în perioada 1965– 1977, dorind să redea castelului aspectul de secol XVII, însă nu au fost finalizate nici până în prezent. Totuși, grandioasa fortăreață rămâne unul dintre cele extinse și mai atent gestionate obiective turistice de acest gen, din România.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Muzeul „Valer Literat”
La începutul noului an 2013, un plăcut traseu cultural prin incinta Muzeului Țării Făgărașului poate fi o alegere ins­pirată. Acest interesant spațiu educativ a fost înființat în anul 1923, pe baza colecției etnografice a profesorului Valeriu Literat, unul dintre reprezentanții vieții culturale făgărășene în perioada interbelică. De profil mixt – artă, etnografie, istorie–, muzeul cuprinde în patrimoniul său peste 17.000 de piese, grupate în 20 de colecții arheologice, numismatice, de carte românească, artă decorativă, ceramică populară, țesături și arme. Cei interesați pot accesa pagina de internet a muzeului, la adresa: www.muzeufagaras.ro. Între 1 octombrie și
30 mai, programul de vizitare este de marți până duminică (luni închis) între orele 09:00 și 17:00. Prețul unui bilet este de 6 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari, de 2,5 lei/persoană.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Localitatea Făgăraș, situată într-un cadru natural bogat aspectat, se află la doar 75 de km distanță de Sibiu (230 față de București) pe drumul european E68 Brașov-Arad. Cetatea tronează în mijlocul orașului, fiind ușor de reperat. Pensiuni de două și trei stele oferă cazare la prețuri pornind de la 75 de lei/noapte camera dublă cu mic dejun inclus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

“Nu aștepta de la alții, dăruiește tu primul”

Next:

Curtea de Argeș – fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

You may also like

Post a new comment