Manifestare
Dereglare autoimună, vitiligo reprezintă o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin apariția unor pete albe pe diferite părți ale corpului. Depigmentarea este cauzată de distrugerea melanocitelor, celule pigmentare localizate în piele, care produc melanina, pigmentul necesar colorării epidermei. În general, vitiligo este asociat altor boli, de tipul anemiilor, insuficiențelor suprarenale, afecțiunilor tiroidiene sau peladei, o stare patologică manifestată prin căderea parțială a părului.
Printre factorii de risc se numără antecedentele familiale, bolile autoimune (hipotiroidie, anemie, diabet de tip I), stresul și șocurile emoționale puternice sau arsurile solare.
Debutul bolii poate fi observat într-o primă fază prin apariția petelor albe pe suprafața pielii, sub o formă localizată sau generalizată. Severitatea pierderii pigmentului diferă de la persoană la persoană. În majoritatea cazurilor, vitiligo se dezvoltă lent, pe parcursul anilor. Ocazional, unele pete se pot pigmenta spontan, fără tratament. Vitiligo nu este contagios, putând să ascundă sub forma sa exterioară de manifestare anumite tulburări de metabolism. Stabilirea unui diagnostic are loc în urma unor studii de laborator amănunțite și a unui examen histologic complex.
Tratament
Scopul tratamentului e, în general, de a opri sau de a încetini depigmentarea pielii. Răspunsul la terapie este variabil, fiind necesar un tratament individualizat pentru fiecare pacient în parte. În anumite cazuri, tratamentul medical nu este necesar, utilizarea cremelor cu protecție solară sau aplicarea unor produse cosmetice speciale fiind suficientă. Printre metodele de tratament se numără terapia cu corticosteroizi, prin utilizarea unor medicamente similare hormonilor produși de glandele suprarenale, și radiațiile ultraviolete. Atunci când vitiligo nu este extins pe mai mult de o treime din corp, poate fi utilizată și metoda laser, un tratament nou, eficient și bine tolerat, dar foarte scump. În cazurile avansate, se practică depigmentarea pielii pentru a obține un aspect uniform. Tratamentul chirurgical presupune utilizarea unor grefe de piele din părți ale corpului neafectate de vitiligo.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
23 Oct
Bolile de sezon, un nou stres pentru tine
MedicinăA venit toamna și cu ea răcelile care ne vor da bătăi de cap. După ...
-
20 Mar
Sensibilitatea la schimbările de vreme
MedicinăÎn fața schimbărilor atmosferice nu suntem deloc egali. Pe unii capriciile vremii nu îi afectează ...
-
06 Feb
Retenția de apă. Ce este si cum poate fi combatuta natural
MedicinăRetenția de apă – Aproape 70% din corpul uman constă în apă. Ea se află ...
-
14 Mar
Regulile corecte ale automedicatiei
MedicinăÎn viața de zi cu zi se întâmplă frecvent să ne tratăm singuri atunci când ...