Vitiligo

08 January of 2010

Foto: Fotolia

Având origine necunoscută și metode de prevenție inexistente în prezent, vitiligo afectează aproximativ 3% din populație, cercetătorii nereușind nici până astăzi să determine posibilele cauze care duc la apariția sa.

Manifestare
Dereglare autoimună, vitiligo reprezintă o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin apa­riția unor pete albe pe diferite părți ale corpului. Depigmentarea este cauzată de distrugerea melanocitelor, celule pigmentare localizate în piele, care produc melanina, pigmentul necesar colorării epidermei. În general, vitiligo este asociat altor boli, de tipul anemiilor, insuficiențelor suprarenale, afecțiunilor tiroidiene sau peladei, o stare patologică manifestată prin căderea par­țială a părului.
Printre factorii de risc se numără antecedentele familiale, bolile autoimune (hipotiroidie, anemie, diabet de tip I), stresul și șocurile emoționale puternice sau arsurile solare.
Debutul bolii poate fi ob­servat într-o primă fază prin apariția petelor albe pe suprafața pielii, sub o formă localizată sau generalizată. Severitatea pierderii pigmentului diferă de la persoană la persoană. În majoritatea cazurilor, vitiligo se dezvoltă lent, pe parcursul anilor. Ocazional, unele pete se pot pigmenta spontan, fără tratament. Vitiligo nu este contagios, putând să ascundă sub forma sa exterioară de manifestare anumite tulburări de metabolism. Stabilirea unui diagnostic are loc în urma unor studii de laborator amă­nun­țite și a unui examen histologic complex.

Tratament
Scopul tratamentului e, în general, de a opri sau de a încetini depigmentarea pielii. Răspunsul la terapie este variabil, fiind necesar un tratament individualizat pentru fiecare pacient în parte. În anumite cazuri, tratamentul medical nu este necesar, utilizarea cremelor cu protecție solară sau aplicarea unor produse cosmetice speciale fiind suficientă. Printre metodele de tratament se numără terapia cu corticosteroizi, prin utilizarea unor medicamente similare hormonilor produși de glandele suprarenale, și radiațiile ultraviolete. Atunci când vitiligo nu este extins pe mai mult de o treime din corp, poate fi utilizată și metoda laser, un tratament nou, eficient și bine tolerat, dar foarte scump. În cazurile avansate, se practică depigmentarea pielii pentru a obține un aspect uniform. Tratamentul chirurgical presupune utilizarea unor grefe de piele din părți ale corpului ne­afectate de vitiligo.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Ce este scolioza. Ce trebuie sa stii!

Next:

Ne spălăm pe mâini: cum și cât de des?

You may also like

Post a new comment