Vitamina D – antirahitică și de ce este Soarele esențial pentru sănătate

16 November of 2009

Efectul razelor solare stimulează producția cutanată de vitamina D în organismul uman. Această substanță este indispensabilă asimilării calciului, putând combate apariția eventualelor complicații la nivelul sistemului osos, a celui nervos sau a glandelor endocrine, prevenind instalarea osteoporozei și a rahitismului.

Vitamina D poate fi obținută atât prin metode farmaceutice, cât și în mod natural, prin alimentație și expunere constantă la razele soarelui. Alimentația adecvată cuprinde produse naturale de tipul unturii de pește, al găl­be­nușului de ou, al untului, al ficatului, al laptelui integral și al produselor obținute din prepararea acestuia.

Rolul vitaminei D în organismul uman
Prezența în organism a vitaminei D poate preveni apariția cariilor, a miopiei, a bolilor infecțioase, a tulburărilor nervoase sau lipsa forței musculare. Este liposolubilă (poate fi absorbită de grăsimi) și insolubilă în apă. Necesarul zilnic de 400-600 unități zilnice poate fi asigurat printr-o alimen­tație corectă și prin expunere constantă la lumina solară.

Surplusul de vitamină D poate genera depunerea calciului pe plămâni, rinichi sau inimă, declanșând senzația de oboseală, sete, vomă, constipație și nevoia de a urina.

Vitamina D joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar, regularizarea ritmului cardiac și asigurarea transportului de calciu și fosfor în anumite zone ale corpului, ajutând la creșterea și remineralizarea osaturii. Producția cutanată de vitamina D scade la cei în etate cu aproape 50%, iar factori precum traiul în partea mai rece, de nord a globului, în marile aglomerări urbane poluate, acoperirea aproape completă cu haine a corpului (femeile din țările islamice) sau lipsa activității în aer liber, favorizează deficitul, odată cu înaintarea în vârstă.

Un organism beneficiind de un aport necesar de vitamină D va avea o circulație a sângelui mai bună, o inimă viguroasă, dinți mai puter­nici, o construcție stabilă a sistemului osos și un sistem imunitar bine pus la punct.

Citeste si:

 

Consultant:
Prof.Dr.Horațiu D.Boloșiu

Redactor: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Diabetul zaharat și câteva detalii esențiale pe care trebuie să le știi

Next:

Artrita reumatoidă. Ce este și ce trebuie să știi despre această suferință

You may also like

Post a new comment