Viscri – capodoperă a arhitecturii săsești

14 December of 2013

Popas medieval, între Brașov și Sighișoara

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Denumirea localității este dată de însăși numele cetății aflate, alături de alte șase biserici fortificate românești, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Viscri (Weisskirch) înseamnă, în traducere din limba germană, Biserica Albă.

În plin avânt turistic
Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului Marii Britanii, a vizitat în 1996 satul Viscri, fiind fascinat de frumusețea regiunii și de întreg cadrul natural și devenind ulterior proprietarul unei case din localitate. Fundația Mihai Eminescu Trust s-a implicat în ultimul deceniu, beneficiind de sprijinul Prințului de Wales, în reabilitarea bisericii fortificate și a altor câtorva locuințe din zonă.
Ca urmare a atenției câștigate în presa britanică, localitatea situată în Podișul Transilvaniei a beneficiat de un ridicat aflux turistic, cu precădere în rândul călătorilor străini.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Sătenii au putut să-și dezvolte diverse afaceri cu suvenire apreciate de către vizitatori, precum șosetele, căciulile și puloverele croșetate din lână colorată sau dulceața de Viscri; produse vândute cu precădere turiștilor sosiți din afara țării.

Opt secole de existență
Fiind poziționat într-un spațiu relativ retras, la aproape 10 km depărtare de localitatea Bunești, situată pe ruta Bra­șov­– Târgu-Mureș, satul Viscri a fost menționat documentar abia la începutul secolului al XV-lea. Monumentală, ca urmare a dimensiunilor sale generoase, fortăreața țărănească ridicată pe o coamă de deal, în mijlocul localității, adă­postește între zidurile sale o biserică-sală, de tip romanic, datând din secolul al XIII-lea. Săpăturile efectuate între 1970 și 1971 au dus la noi descoperiri, avansând și ipoteza conform căreia primii coloniști germani ar fi sosit în regiune în ultimul sfert de secol XII. Aceștia au găsit pe teritoriul actualei biserici doar o capelă de dimensiuni reduse, din calcar alb, pe care au inclus-o în ansamblul splendidei fortificații.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Deși cu porțiuni neasfaltate, drumul până la cetate este unul destul de ușor accesibil, mai ales în perioadele în care umezeala nu persistă în sol. Renovat în ultimii ani, ansamblul este păstrat în condiții decente comparativ cu alte biserici fortificate, de același tip, din Transilvania. Cu siguranță, interesul arătat de moștenitorul tronului Marii Britanii a contat enorm în reabilitarea sitului și dezvoltarea turistică a zonei. Militant neobosit al conservării mediului și patrimoniului autohton, Prințul Charles se remarcă încă o dată drept un ambasador de seamă al turismului românesc.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


În toamna anului 2012 a fost lansată la Paris dulceața de Viscri. Preparată din fructe de pădure și respectând o rețetă cu proporții păstrate secrete, dulceața se înscrie în categoria produselor de lux. Aceas­ta este comer­cializată într-un borcan învelit cu țesături fine, fiind însoțită de o lin­guriță de argint. Prețul unei asemenea delicatese ajunge la 365 de euro borcanul.

Transport și cazare: La Viscri se poate ajunge doar cu autoturismul personal, distanța de la Brașov fiind de 90 km, iar de la Sighișoara de 45 km.Pensiuni agroturistice în clădiri complet refăcute oferă standarde ridicate de cazare și mese tradiționale, la tarife, însă, destul de ridicate, cu prețuri de la 50 de euro pe noapte, cu mic dejun.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Ciocănești

Next:

„Am ales să fiu pompier pentru că vreau să ajut oamenii“

You may also like

Post a new comment