Virtuțile 
terapeuticeale argilei

08 January of 2018

Puterea vindecătoare a argilei este știută de mii de ani, de către toate civilizațiile globului. Egiptenii îi cunoșteau proprietățile antiseptice și o foloseau în procesul de mumificare. Grecii antici utilizau argila pentru a trata rănile sau oasele fracturate, realizând bandaje de argilă în jurul locurilor afectate. Romanii și arabii foloseau și ei 
argila în scopuri medicinale.

Odată cu progresele din gândirea medicală și științifică, argila a fost lăsată deoparte și neglijată în procesul terapeutic. Totuși, a continuat să rămână un 
remediu popular folosit la animale, în special la cai. Abia în secolul al XIX-lea argila a început să-și 
revendice statutul antic, 
în cea mai mare parte 
datorită lucrărilor și 
practicii terapeuților naturiști germani.

În ultimele două decenii, terapia cu argilă a 
devenit foarte populară în Franța. În decursul acestor ani, au fost realizate numeroase studii și cercetări clinice care au validat beneficiile terapeutice ale argilei. De atunci, spitalele progresiste din Franța o folosesc în tratamentele zilnice recomandate pacienților cu tulburări care nu răspund la medicamentele convenționale. În Statele Unite ale Americii, oamenii de știință de la NASA au prezentat un interes crescut față de proprietățile 
terapeutice ale argilei.

La fel ca oamenii, argila are nevoie de soare, aer proaspăt și apă. Cu cât este mai expusă soarelui, aerului și apei de ploaie, cu atât devine mai puternică. Argila terapeutică trebuie să fie crudă și uscată la soare.

Cum acționează 
terapeutic

Pentru că este o substanță vie, are inteligență. Argila poate recunoaște țesuturile bolnave, celulele moarte, toxinele și germenii periculoși. Ea se va lipi de aceste substanțe nesănătoase, le va neutraliza și le va dezintegra, apoi ele vor fi eliminate din corp. Nici un medicament modern nu poate ținti cu atâta precizie celulele periculoase, fără a deteriora și țesuturile sănătoase. Mai mult, 
argila va spori vitalitatea celulelor sănătoase și le va întineri.

Proprietăți 
miraculoase

Ea are două proprietăți esențiale: absorbția și adsorbția. Ca un burete, argila captează molecule și substanțe în propria structură celulară. De aceea, absoarbe lichide, grăsimi și neutralizează mirosuri. Însă argila poate atrage ca un magnet molecule și organisme. Puterea de atracție (adsorbția) explică capacitatea ei de a neutraliza microbi, bacterii, virusuri și alte substanțe.

Folosită în uz intern sau 
extern, argila este excelentă pentru detoxificare și ca antiseptic. Ea stimulează refacerea mușchilor, încheieturilor, oaselor, ligamentelor și pielii. Argila este un bun agent antiinflamator, decongestiv și sedativ. Ajută la neutralizarea acidității din stomac și țesuturi și combate gazele intestinale. 
De asemenea, optimizează 
oxigenarea celulară, producerea de celule stem și 
cea de hematii.

Argila poate avea culori diferite, în funcție de compoziția 
minerală. Din culorile cele mai cunoscute fac parte verde, alb, roz, roșu, galben, maro, albastru, negru, gri. 
Datorită compoziției diferite, un anumit tip de argilă va fi mai eficient în neutralizarea anumitor agenți patogeni sau va fi benefică pentru anumiți indivizi tocmai pentru că are o afinitate cu un anumit țesut sau cu o anumită energie. Argilele utilizate cel mai frecvent în scopuri terapeutice sunt cea verde și cea roz, dar cel mai bine este să ceri sfatul unui terapeut cu experiență.

Apa argiloasă, care se pregătește din pulbere sau argilă pisată, folosită în cură internă, se prepară cu câteva ore înainte de a fi băută.

»» Într-un pahar de sticlă se dizolvă o linguriță de 
argilă, care reprezintă doza pentru o zi.

»» În prima săptămână se bea apa de deasupra 
sedimentului, dimineața, pe stomacul gol.

»» În a doua și a treia săptămână se bea tot conținutul paharului. Nu începe însă un tratament cu argilă înainte de a consulta un terapeut specializat.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

obiceiuri nocive

Previous:

5 obiceiuri care pot fi foarte nocive pentru corpul tău pe termen lung

Next:

Sănătate din puterea naturii

You may also like

Post a new comment