Vine Mos Craciun!

08 December of 2015

Vine Mos Craciun! – Cine nu îl așteaptă cu plăcere, cu înfrigurare pe Moș Crăciun? Cu mic, cu mare „oficial“ am fost cuminți, doar-doar nu ne va ocoli Moșul cu sacul lui plin de cadouri.

Indiferent că e soare și vreme de plajă în anumite țări sau că sunt troiene uriașe în altele, Moșul tot vine în Ajunul de Crăciun, în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

El apare ca un om bătrân prietenos care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). În orice caz, Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Spiridușii îl ajută la pregătirea cadourilor. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare trase de reni (sau, în Australia, pe o planșă de surf), intră în case prin horn (dacă există unul) și pune cadourile sub pomul de Crăciun ori în cizmele pregătite special.

Tradiția spune că, vrând să nască pe Iisus, Sfânta Fecioară căuta adăpost. Astfel, a ajuns la casa unui cuplu de oameni în vârstă, bărbatul fiind cel care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în gospodăria lui. Dar soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa) o primește într-ascuns și îl moșește pe Iisus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, însă Fecioara Maria i le lipește la loc. Minunea îl face pe Crăciun să se căiască și să devină credincios.

Citeste si: Reguli de siguranta pentru Craciun

De bucurie că nevasta a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun împarte Fecioarei Maria daruri păstorești (lapte, caș, urdă, smântână) pentru ea și Fiul ei. De atunci, în fiecare an negreșit, mai mult sau mai puțin încărcat, Moșul intră în fiecare casă de creștin.

El este precedat de Moș Nicolae, cel care, pe 6 decembrie, le aduce dulciuri copiilor cuminți și nuielușe celor neascultători.

Sfântul Nicolae din Myra a trăit în secolul al IV-lea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Antalia, fiind renumit pentru faptul că le împărțea cadouri oamenilor săraci. De asemenea, lăsa pungi cu galbeni fetelor sărace, care nu aveau posibilitatea realizării unei nunți și ajungeau în pragul desfrâului.

Citeste si: Cum il pacaleste Mos Nicolae pe Mos Craciun

Dincolo de aspectul comercial recent împrumutat de cei doi Moși, ce ne învață ei? Să fim buni, milostivi, să dăruim cu dragoste, să credem în lucrurile nepalpabile, dar durabile: iubirea, prietenia, iertarea…

Citeste si: Ultimul Crăciun cu bunica

Cadoul făcut din inimă e cel mai valoros. Și câteva clipe plăcute petrecute împreună cu copilul, cu soțul, cu părinții, cu prietenii pot fi un cadou de neuitat și cel mai valoros!

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Mica printesa si ducesa, fotograf amator

Next:

Sensul cadoului si cum il inveti pe copil valoarea darului

You may also like

Post a new comment