Viața ca o bijuterie

18 December of 2014

Pentru Andreia Popescu bijuteria este modul în care ea își exprimă și transmite propria energie, trăirile, extazul și bucuria creației. Pentru ea, bijuteria este artă, dar, cum însăși recunoaște, rețeta succesului e completă în momentul  în care reușește să trăiască din munca ei.

with-layer-please_IMG_8557-1Arta aplicată este un domeniu nou pentru România – a apărut acum câțiva ani și Andreia se numără printe temerari. Bijuteriile ei sunt conceptuale, iar fiecare piesă are în spate o poveste sau un sentiment. Folosește atât materiale neconvenționale, care conferă un plus de originalitate creației, cât și argint, aur, pietre prețioase sau semiprețioase naturale. „Colecțiile mele țin de inspirația de moment. Iar inspirația îmi vine de pretutindeni din jurul meu: forme, senzații, simțăminte. Bijuteriile mele se remarcă prin forma atipică, prin volumetrii îndrăznețe și noi finisaje ale suprafețelor, forma lor, aparent greu de purtat dovedindu-se a fi complexă“, explică Andreia.

 
image_9Artă pentru toți
Creatoarea spune că ea se adresează atât omului obișnuit, cât și colecționarului de bijuterie de autor, de bijuterie unicat, cel care privește podoaba ca pe o investiție, cel care știe să aprecieze arta, esteticul, conceptul și originalitatea, pe lângă valoarea materialului și execuția piesei. „Până în prezent am lucrat multe colecții. Nu îmi propun un număr anume. De exemplu, anul trecut am creat 12, având tematici și tehnici diferite. Iar dacă, dintre acestea, una sau două colecții prezentate exprimă dorin­ța mea constantă de a mă «arunca» în artă, și se îndreaptă mai mult către colecționari, vin de fiecare dată și cu o colecție mai «cumințică», pe gustul consumatorilor de bijuterie obișnuiți“, mărturi­sește Andreia. Din punct de vedere conceptual și inspi­rațio­nal, ei îi este mult mai ușor să creeze o bijuterie pentru o femeie, pentru că totul se reduce la o scară mult mai strictă atunci când este vorba de bijuteria masculină.

image_12Bijuteria care te reprezintă
Colecția ei de suflet se numește „Nipone“ și este un basm de iubire plin de semnificații. „Conceptul de bază pleacă de la forma evantaiului japonez, iar cu ajutorul simbolurilor regăsite în cultura japoneză, precum cocori, pagode, gheișe și samurai, am încercat să îmbin senzualitatea feminină cu rigurozitatea și strictețea masculină într-o frumoasă poveste de dragoste“, spune Andreia. Își dorește ca bijuteriile făcute de ea să poată fi purtate în orice moment al zilei, în fiecare zi, fără restricție. „Atâta timp cât te regăsești
în ele, te reprezintă și îți dau energie pozitivă și o stare de bine, nu văd de ce nu ai face-o!“, completează ea.

imageDe la economie la design
Andreia a absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate în 1997. „Am făcut ASE-ul mai mult împinsă de la spate de părinții mei, care îmi spuneau mereu că arta nu ține de foame. În acel context, pentru a avea un viitor asigurat din punct de vedere material, trebuia să termini ori Medicina, ori ASE-ul. Matematica a fost și încă este unul din punctele mele forte, economia nu-mi displăcea, răbdare și atenție asupra detaliului aveam din plin. În plus, fratele meu mai mare era deja student la ASE, deci aveam toate condițiile necesare pentru a intra aici“, povestește ea amuzată. Dar după absolvire s-a întors la prima dragoste, la artă, la creație, simțind că aici îi este locul. Așa că a înființat o firmă de design și producție de articole vestimentare și accesorii. Peste puțin timp și-a dat seama că singurul lucru care o interesa era să creeze bijuterii. A urmat cursurile Școlii de bijuterie contemporană Assamblage, iar acum predă acolo alături de mentorul ei, artistul David Sandu.

 
image_2Mic defect profesional
„Sunt convinsă că omul face bijuteria și nu bijuteria îl face pe om! Datorită meseriei mele, când privesc un om, involuntar mă uit la bijuteriile pe care le poartă. Nu judec persoana după aceste aspecte, însă podoabele pot spune multe despre ea, despre gusturile sau prefe­rințele ei. Iar în cazul în care nu poartă bijuterii, îmi place să mă uit la degetele persoanei respective și să îmi imaginez ce bijuterie i s-ar potrivi. Și nu mă mulțumesc cu atât, chiar o întreb din ce motive nu poartă și ce anume ar face-o să se răzgândească“, mi-a mărturisit veselă Andreia. Lucrările ei, care poartă semnătura Andreia Popescu Art Jewelry, au fost expuse la toate expozițiile mari de profil din țară, cum ar fi Târgul bianual Autor de bijuterie contemporană, Târgul Marché de Noël, Jewelry Design Fair, ProjectA și Design Your Christmas, care a fost organizat bilateral atât în România, cât și în Austria. Când nu sunt astfel de evenimente, bijuteriile se pot admira în galeria atelierului.

 

Text: Ada Oprea

Foto: Radu Vintilescu, arhiva personală

Comments

comments

Previous:

Ultimul Crăciun cu bunica

Next:

Învinși? Nu! Învingători!

You may also like

Post a new comment