Vertijul, un simptom adesea benign

29 March of 2019

Brusc, simți că se învârte lumea în jurul tău? Nu intra în panică. În majoritatea cazurilor vertijul apare din cauza unor tulburări lipsite de gravitate de la nivelul urechii interne și adeseori dispare la fel de brusc cum a apărut.

La o mișcare bruscă a capului ai impresia că pământul îți fuge de sub picioare și că obiectele din jur se învârtesc amețitor în jurul tău? Este vorba de vertij, descris adeseori ca „ame­țeală”. Această tulburare poate fi însoțită de grețuri, vărsături și pierderea echilibrului. Vertijul trădează în majoritatea situațiilor o tulburare a urechii interne, unde se află nu doar centrul nervos al auzului, ci și centrul echilibrului.

Simțul echilibrului
Echilibrul nu este un dar înnăscut, ci dobândit prin învățare și antrenament. Amintește-ți că bebelușii trebuie întâi să învețe să se târască, apoi să meargă în patru labe și abia după aceea reușesc să stea singuri în picioare și să-și mențină echilibrul. Echilibrul este menținut datorită conexiunii permanente și interactive între trei sisteme:

Ochii, care ne ajută să recu­noaș­tem și să interpretăm in­for­mațiile vizuale primite de la spa­țiul din jur.

Urechea internă, care detectează fiecare mișcare pe care o facem și care transmite creierului poziția în spațiu. Ambele urechi interne funcționează la unison la cea mai mică mișcare și se află în legătură cu diferiți mușchi ce asigură mișcarea ochilor în orbite.

Sensibilitatea profundă – nu este vorba de acea sensibilitate ce intervine când te ciupești sau îți zgârii pielea, ci de proprietatea sistemului nervos de a percepe excitațiile transmise de organele interne și de receptorii din mușchi. Uite un exer­cițiu ca să înțelegi mai bine: încru­ci­șea­ză brațele și închide ochii. Acum nu mai poți citi ce scrie în revistă, dar știi în detaliu poziția corpului, grație sensibilității profunde: tălpile ți se sprijină de sol, fesele de scaun, genunchii sunt îndoiți, umerii susțin greutatea bra­țelor…

Trei cauze frecvente
Vertijul nu este o maladie în sine, ci un simptom care trădează că undeva, fie în creier, fie în urechea internă, ceva nu funcționează cum trebuie. În majoritatea situațiilor sursa vertijului se situează în organele echilibrului, putând fi vorba de o disfuncție a acestor organe sau a căilor nervoase care le leagă de creier. Cele mai frecvente cauze ale acestei tulburări sunt: vertijul paroxistic pozițional benign, boala Ménière și nevrita vestibulară. Dacă te confrunți cu un vertij, adresează‑te unui specialist ORL, care va încerca să depisteze cauza problemei.

O tulburare ce apare la schimbarea poziției
Vertijul paroxistic pozițional benign afectează de două ori mai frecvent femeile decât bărbații. Simptomele sale particulare și caracterul scurt și recidivant îi permit medicului să-l diferențieze de alte tipuri de vertij: starea de ame­țeală este declanșată de o mișcare bruscă a capului, durează aproximativ 20-30 de secunde, timp în care persoana are senzația că tot spațiul înconjurător se rotește în jurul ei. În momentul în care capul este readus în poziția inițială, senzația de amețeală reapare. Episodul de amețeală poate fi urmat uneori de senzație de greață sau de vărsături și de o încetinire a ritmului cardiac, însă, spre deosebire de alte tipuri de vertij, nu este însoțit de tulburări de auz. La cele mai multe persoane vertijul survine în pat, la schimbarea bruscă a po­ziției.

Deși impresionant, vertijul paroxistic pozi­țio­­nal be­nign apare din cauza deplasării câtorva otoliți din urechea internă într-unul dintre cele 3 canale semicirculare ale vestibulului sau de perturbări în circuitul endolimfei conținută de aceste canale.

Tratament. Adeseori tulburarea dispare de la sine în câteva săptămâni, dar la unele persoane poate persista câteva luni. Dacă simptomele creează mult disconfort, medicul ORL poate practica o serie de manevre simple, nedureroase, ce constau în schimbarea bruscă, într-o anumită succesiune bine stabilită, a poziției pacientului. Manevra dă rezultat în 80% din cazuri.

Maladia Ménière
Simptomele ce însoțesc boala Ménière apar ca urmare a creșterii inexplicabile a presiunii fluidelor din urechea internă. Boala este caracterizată de crize vertiginoase care se repetă și care pot dura de la câteva minute la câteva ore. Simptomele care însoțesc criza: vertij brusc și intens, senzație de ureche plină și zgomote în urechi (vâjâituri, țiuituri), scăderea auzului. Episoadele de vertij apar de obicei după un stres, în special la persoanele anxioase, și se pot repeta la intervale de câteva săptămâni sau câțiva ani. Pentru a face distincție între această afecțiune și o compresie sau o tumoră benignă a nervului auditiv (neurinom acustic) medicul poate recomanda investigații suplimentare.
Tratament. Nu se cunoaște cauza apariției bolii și nu există un tratament care să o vindece, dar medicul poate recomanda medicamente care combat vertijul, greața și vărsăturile din timpul crizei (antivertiginoase, anxiolitice).

Nevrita vestibulară
Nevrita vestibulară este o infecție a nervului vestibular, ce poate fi legată de o infecție virală precum oreion, varicelă, zona Zoster. Afecțiunea (deficitul vestibular) se manifestă prin vertij puternic, care se prelungește câteva ore, uneori mai multe zile, însoțit uneori de greață și vărsături.
Tratament. Simptomele dispar de la sine în 2-3 zile, dar 3-4 săptămâni poate persista senzația unei mișcări de accelerație liniară (ca senzația pe care o avem când urcăm cu liftul). După aceea echilibrul revine la normal.

Consultant: dr. Ioana Papahagi, medic primar ORL, Spitalul Clinic CF 1 Witting
Text: Angela Câlțan

Comments

comments

Previous:

Verde de primavara. Verdeturile de primavara

Next:

5 solutii rapide pentru alergiile de primavara

You may also like

 1. Buna ziua,
  Sunt una dintre persoanele care se confrunta cu acest “verij”.
  Sunt intr-un tratament neuro,dar sunt singura ca tratamentul este de competenta unui medic O.R.L. si totusi nu am o trimitere catre acesta specialitate.
  Simtomele sunt se incadreaza la “Vertijul paroxistic pozițional “,dar cuprinde si acea “senzația unei mișcări de accelerație liniară” ce tine de “Nevrita vestibulară”
  Sunt sub tratament,de 3 luni, cu Betaserc si Xanax ,diagnostic crize veriginoase,tulburari anxioase(fara analize sau examinare amanuntita,diagnosticul fiind pus doar in urma chestionarii verbale).

  Cu respact,Stela

 2. STELA, ia o trimitere de la medicul de familie la ORL si mergi la un doctor ptr.consultatie, te poate trimite sa faci si un RMN daca este cazul,Am o prietena care s-a internat o zi la recuperari la iasi ,ia facut analize si i-a stabilit diagnosticul si cu reteta ia tratament.

Post a new comment