Verona, orasul iubirii eterne

23 September of 2015

Am ajuns în Verona într-o frumoasă zi de vară și aveam în minte o singură țintă: să văd (și eu) casa în care a locuit Julieta, idilicul personaj al lui Shakespeare. Dar am descoperit un oraș care m-a fascinat și care mi-a depășit cu mult așteptările.

La o primă vedere am fost uimită pentru că Verona (care are o istorie milenară) părea un oraș nou construit deși, din loc în loc, mai răsăreau, încă mândre, zidurile fostei urbii. Într-un fel impresia mea era justificată pentru că în perioada celui de al II-lea Război Modial capii fașciștilor s-au refugiat aici și drept urmare Verona a fost bombardată intens. Cu toate că a fost distrusă și multe dintre vestigii au dispărut, italienii au găsit puterea să refacă aproape totul și să-i păstreze orașului, în același timp, aerul istoric. Ca turist nu ai nevoie neapărat de o hartă pentru că totul este bine semnalizat dar dacă ești genul care se rătăcește repede, cumpără una.

Romeo și Julieta

Marele Will a scris trei piese de teatru a căror acțiune se desfășoară în Verona: Doi Tineri din Verona, Îmblânzirea Scorpiei și Romeo și Julieta. Puțini știu însă că această ultimă piesă nu este chiar rodul inspirației lui Shakespeare, el preluând istoria de la alți doi scriitori ai vremii respective și transformând-o într-o capodoperă a literaturii universale. Așadar, ar fi fost chiar un păcat ca veronezii să nu-și asume și ei măcar o parte din frumoasa dar tragica poveste de dragoste. Am vizitat cu mult entuziasm muzeul casei Julietei și am admirat priveliștea din celebrul balcon. Încă de la intrare, turiștii sunt avertizați că deși personajele au existat în realitate, iubirea dintre ele este doar o invenție și aproape nimic din cele scrise nu s-a petrecut vreodată. Înainte de a pătrunde în curtea interioară a casei, se trece printr-un gang mic, pe pereții căruia vizitatorii au scris de-a lungul timpului declarații de dragoste sau au desenat inimioare. Casa în sine merită văzută pentru că reprezintă sinteza modului de viață al italienilor bogați de prin anii 1500. Obiectele de mobilier sunt extrem de interesante iar hainele expuse denotă eleganță și rafinament. Dacă vrei să zăbovești câteva clipe în balconul Julietei, trebuie să stai (de obicei) la coadă iar în cazul în care iubitul/soțul se află jos în curte înarmat cu un aparat foto, momentul magnific va fi imortalizat pe vecie. Tot în grădina interioară vei găsi statuia Julietei și o legendă locală spune că dacă-i atingi bustul, norocul va fi de partea ta.

Citește și: Parisul, după carte

Arena Romană

Este al treilea amfiteatru ca mărime din Italia și arată spectaculos. Chiar dacă este un kitsch, mie mi-a plăcut să văd la principalele intrări în arenă oameni costumați în romani sau gladiatori. Păreau că fac parte din peisaj și pentru câteva momente te puteai imagina în Imperiu alături de un cezar. Cel mai interesant mi s-a părut sistemul hidraulic scos la iveală după ce arheologii au săpat sub arenă. Apa era captată, în urmă cu aproape 2000 de ani, atât pentru a le potoli setea celor care stăteau în public, cât și pentru a spăla arena după sângeroasele lupte între gladiatori. Acum amfiteatrul este folosit pentru spectacole de operă sau teatru de mare anvergură. Anul trecut, la momentul în care eu vizitam Verona, urmau să fie puse în scenă Carmen (de Bizet) în regia lui Franco Zeffirelli și Aida (de Verdi) avându-l ca dirijor pe Placido Domingo. Micul inconvenient al vizitării Arenei Romane este că stai mult ca să cumperi bilete. Adică, în condițiile în care cineva stătea la coadă, noi am avut timp să savurăm un autentic tiramisu, să bem o cafea (scurtă și tare) și să achităm nota. Ceea ce îți și recomand, mai ales că zona abundă în restaurante, cafenele și localuri tradiționale.

Citește și: Milano, capitala modei

În Verona mai poți vizita Domul sau Castelvecchio. Dar eu m-am mulțumt să mă plimb pe întortocheatele străduțe din centrul vechi și să admir frumusețea locului.

Lacul Garda și Gardaland

Chiar dacă nu ai foarte mult timp de zăbovit în Verona, nu rata o plimbare cu mașina ca să vezi lacul Garda, un loc care îți taie pur și simplu respirația. Iar dacă ești plecat/ă și cu cei mici, du-i neapărat la Gardaland, un parc de distracții unde se vor zbengui câteva ore. Chiar vizavi de parc există un altul care se cheamă SeaLife iar aici copiii vor face cunoștință cu toate viețuitoarele lumii acvatice și vor trece chiar și printr-un tunel de sticlă pentru a admira în toată splendoarea niște rechini fioroși. Poți cumpăra bilete pentru ambele atracții, la un preț ceva mai avantajos. (Ada Oprea, foto Fotolia)

Comments

comments

Previous:

9 lucruri (incredibile) pe care nu le știai despre aeroporturi

Next:

Salzburg, bijuteria din munții Alpi

You may also like

Post a new comment