Verifică-ți glanda cu formă de fluture!

14 January of 2019

Verifică-ți glanda cu formă de fluture! – Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine, principalii hormoni pe care-i secretă fiind implicați in utero la dezvoltarea creierului fetal și ex utero la dezvoltarea și maturarea creierului bebelușilor și al copiilor, în creșterea în înălțime, în fertilitate etc.

Glanda sprijină sistemul respirator și ajută la menținerea temperaturii corporale prin generarea de căldură (termogeneză). Există o relație specială între creier și tiroidă, aceasta sprijinind capacitatea de memorare, puterea de concentrare, starea de „well-being“.

Incidența bolii tiroidiene

Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvent întâlniți în rândul românilor. Aceștia se împart în două categorii: „buni“ și „răi“. Cea mai bună modalitate de a vedea exact tipul este puncția tiroidiană cu ac fin, o manevră minim invazivă. Dacă rezultatul este unul „bun“, nodulul de interes se urmărește ecografic la 6-8 luni și se repetă puncția peste doi ani. Dacă nodulul este „rău“, se recomandă îndepărtarea chirurgicală a tiroidei și a ganglionilor aferenți. Există câteva indicii ce pot sugera neplăceri: istoric de iradiere la nivelul gâtului, răgușeală, dificultăți la înghițire, nodul ce crește la examinări ecografice repetate etc.

Între hipo- și hiper-

Tiroida poate fi „leneșă“ (hipotiroidism), poate funcționa în exces (hipertiroidism) ori funcționează normal (eutiroidism). În primul caz, persoana afectată prezintă tulburări de memorie, de concentrare, vorbește lent, ia în greutate, are sângerări menstruale abundente (femei) sau este infertilă. Cauzele frecvente se regăsesc în boala tiroidiană autoimună și necesită extirparea chirurgicală a glandei. La copii, hipotiroidismul poate determina un deficit de creștere în înălțime, o pubertate precoce sau dificultăți de memorare ori de învățare. Tratamentul se ia la indicația medicului endocrinolog și constă în preparate cu hormoni tiroidieni. În al doilea caz, bolnavul are palpitații, stări de agitație, insomnie sau prezintă o scădere ponderală, deși apetitul este păstrat sau chiar crescut.

Intenționezi să devii mamă?

O categorie aparte, care trebuie obligatoriu să își monitorizeze funcția tiroidiană, o reprezintă femeile aflate la vârsta reproductivă (în special cele care sunt deja gravide), pentru că această glandă va trebui să compenseze necesarul de hormoni tiroidieni (mamă + făt). De cantitatea acestora depinde dezvoltarea optimă a creierului fetal, cel puțin în primul trimestru de sarcină. Este ideal ca analizele tiroidiene efectuate pe parcursul celor nouă luni să fie interpretate de medicul endocrinolog. Dacă este cazul, se pot administra hormoni tioidieni, ei trecând bariera feto-placentară, ajungând la bebeluș în cantitate extrem de mică, dar suficientă pentru a ajuta la dezvoltarea creierului fetal. Femeile gravide ce anterior luau tratament pot necesita creșterea dozei cu 25-50% 
pe parcursul sarcinii.

Important: aportul de iod

Optima funcționare a tiroidei depinde de cantitatea de iod din organism și se poate evalua cu ajutorul nivelului seric de iod eliminat prin urină în decurs de 24 de ore. Pentru un aport optim, se recomandă consumul de sare iodată, nuci verzi, pește oceanic (ton, macrou, hering etc.) și fructe de mare. Este de preferat ca suplimentele alimentare ce conțin alge să fie administrare numai la indicația medicului endocrinolog, existând o mare probabilitate să inducă anomalii tiroidiene. Din punctul de vedere al struc­turii, tiroida poate avea aspect normal, poate prezenta noduli sau modificări de boală tiroidiană autoimună (tiroidite). Eventualele probleme se văd cu ajutorul ecografiei, dar sunt utile și scintigrafia tiroidiană sau alte investigații imagistice.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Avem AC pentru boala ta. Mic tratat de acupunctura

Next:

Retenția de apă. Ce este si cum poate fi combatuta natural

You may also like

Post a new comment