Verdețuri pe care trebuie să le folosești când gătești

20 September of 2020

Ierburile proaspete, verdețurile, cum le spunem noi, trebuie utilizate cu încredere pentru că pot face mâncarea nu doar mai gustoasă, dar și mult mai sănătoasă. Acestea sunt cele mai folosite și ar trebui să le ai mereu la îndemână. Ai putea face o mică grădină verde pe pervazul ferestrei din bucătărie.

Ce ar fi pesto fără busuioc sau salsa fără coriandru? Indiferent dacă sunt folosite pentru aromă sau pentru gust, verdețurile proaspete aduc o savoare specială preparatelor culinare, iar multe feluri de mâncare nu ar fi complete fără aceste ierburi aromate.

Busuioc

Busuiocul este una dintre cele mai importante plante folosite în gastronomie și farmacie, din cele mai vechi timpuri. Busuiocul dulce, cel mai utilizat soi, are aromă de lemn dulce și cuișoare. Busuiocul este folosit în sosuri, sandvișuri, supe și salate, este ideal combinat cu roșii și brânzeturi, iese în evidență combină cu uleiul de măsline și este cel care definește gustul pentru pizza și paste. Este în plus si foarte sănătos, prin enzimele și uleiurile esențiale pe care le conține. Este leacul perfect pentru dureri de cap în migrene.

Menta

Nu este doar o mică crenguță care îți ornează farfuria de desert. Este extrem de versatilă și poate fi utilizată atât în ​​preparatele dulci, cât și în cele sărate. În gastronomia mediteraneană, menta este prețuită ca însoțitoarea perfectă pentru preparatele din carne de miel și este frecvent folosită în salatele de fructe și legume. Deși există multe soiuri, menta verde este preferată pentru gătit. O poți adăuga la o mulțime de feluri de mâncare și băuturi – miel, mazăre, morcovi, înghețată, ceai.

Rozmarin

În latină, rozmarin înseamnă „roua mării” – nume potrivit pentru această plantă aromatică, în condițiile  în care este o planta indigenă din regiunea Mării Mediterane. Rozmarinul este una dintre cele mai aromate plante, cu un parfum special, ușor înțepător. Frunzele sale seamănă cu acele de brad și au o aromă pronunțată de lămâie și brad, care se potrivește de minunte la carne de tot felul, compltează aroma de usturoi și este pus în evidență de uleiul de măsline. Rozmarinul este, de asemenea, detaliul special la focaccia, sos de roșii, pizza și carne de porc.

Oregano

Oregano crește sălbatic în munții Italiei și Greciei; numele său grecesc înseamnă „bucuria muntelui”. Grecii adoră oregano-ul presărat cu salate, în timp ce italienii îl pun la pizza și îl strecoară în sosurile de roșii și ardei. Adăugă oregano tocat la vinaigrette sau folosește-l în mâncăruri de pasăre, vânat sau fructe de mare atunci când dorești varianta grecească sau italiană. Oregano și maghiranul sunt atât de asemănători ca aspect și aromă încât sunt adesea confundate. Oregano, cu toate acestea, are un gust și o aromă mai puternică; maghiranul este mai dulce și mai delicat.

Cimbru

Cimbru are zeci de soiuri, dar cu toate acestea cel mai folosit este așa numitul cimbru franțuzesc. Fără îndoială, una dintre cele mai importante plante aromatice din bucătăria europeană, este ingredientul de bază la toate mâncărurile cu carne, fasole, linte și sos de roșii. Una din calitățile remarcabile ale cimbrului este faptul că se combină bine cu alte verdețuri, mai ales: rozmarin, pătrunjel, salvie și oregano. Este la fel de aromat și proaspăt și uscat și dă farmec special bânzeturilor. În plus este una dintre ierburile care susține procesele de conservare ale alimentelor astfel că va fi mereu adaugat în rețetele de murături și salate pentru iarnă.

Uleiul esențial de cimbru are beneficii importante în industria farmaceutică și parfumerie.

Coriandru

Unii îl numesc coriandru, alții îl numesc pătrunjel chinezesc. Indiferent cum îl spui pentru coriandru poți face o pasiune totală sau îl poți ignora complet. Este originar din sudul Europei și din Orientul Mijlociu are o aromă înțepătoare, cu o tentă vagă de anason. Frunzele sunt adesea confundate cu ale pătrunjelul. Este una dintre cele mai versatile ierburi, și adaugă o aromă specială, distinctivă supelor, tocănițelor, preparatelor cu legume, pește și carne de pui.

Pătrunjelul, regele verdețurilor

Nu există mâncare fără pătrunjel. Merge la orice și nu este niciodată prea mult. Aroma blândă, curată, proaspătă a pătrunjelului permite adăugarea lui la orice mâncare alături de oricare alte ierburi aromate. Pătrunjelul creț este mai puțin asertiv decât fratele său, pătrunjelul cu frunze plate (adesea numit pătrunjel italian). Pătrunjelul cu frunze plate este preferat pentru gătit, deoarece temeperatura ridicată a mâncării îl pune în valoare, în timp ce pătrunjelul creț este mai mult decorativ. Se combină bine cu usturoiul și merge bine la fripturi la grătar, pește, pui și legume. E pus în valoare de untul topit. Nu uita de salata de pătrunjel și de marile ei beneficii pentru sănătate, dar nici de faptul că are mai multă vitamina C decât lămâia.

Citeste si: Rădăcina de pătrunjel, secretul tinereții

Text: Otilia Ignat/ sursa foto:unsplash

Comments

comments

inghetarea legumelor proaspete, legume, legume praospete, rosii, vinete, ardei

Previous:

Șase pași pentru înghețarea legumelor proaspete

supe exotice

Next:

Supe exotice, pentru zile ploioase de toamnă

You may also like

Post a new comment