Veneția, fascinantul oraș de pe ape

10 July of 2018

Bunicul meu, care și-a petrecut o mare parte din viață la Roma, îmi spunea mereu: dacă ajungi în Italia, neapărat să mergi în Veneția. Am crescut cu povești și amintiri despre acest oraș și mi-am dorit cu ardoare să-l văd. Dacă ar trebui să descriu orașul într-un singur cuvânt, acela ar fi: fascinant.

Toate construcțiile din Veneția sunt un adevărat muzeu în aer liber iar senzația este că cei mai iscusiți arhitecți țin aici o veșnică petrecere vizuală menită să bucure acei turiști care deschid cu adevărat ochii. 117 insule, despărțite de canale navigabile, sunt legate de 409 poduri. Puține sunt locurile “pe uscat”. Ce înseamnă Veneția? Înseamnă locul unde culorile au fost inventate iar gândul mă duce de îndată la Canaletto, Guardi, Bellotto, Tiziano, Giorgione, Bellini, Veronese; înseamnă locul în care dragostea a fost născocită de Casanova; înseamnă literatura lui Carlo Goldoni dar și inspirația lui Shakespeare, a lui Thomas Mann, Henry James sau Marcel Proust. Toate aceste minuni sunt condimentate, fără doar și poate, de gondole, de vaporetto, de măști, de haine agățate la uscat pe te-miri-unde și de milioane de turiști curioși, care se înghesuie să cumpere cristalul de Murano.

Pe unde ne poartă pașii
Pentru orice turist, marea aventură din Veneția începe din piața San Marco iar fără o hartă îți va fi imposibil să te descurci. Aici poți admira superba bazilică San Marco, Palatul Dogilor, turnul cu ceas – pe care scrie în limba latină: eu număr doar orele fericite!, biblioteca națională, procuratura (muzeul Correr) și, evident, nu poți rata să te sui în clopotniță pentru a vedea splendoarea de sus. Piața are ieșire spre lagună și nu ezita prea mult să iei de aici vaporașele care te vor plimba pe Canal Grande (principala “șosea” navigabilă) sau te vor duce legănându-te spre cele mai frumoase insule ca Murano și Burano. Tot acest complex reunește practic, într-un sens istoric, întreaga viață socială politică și religioasă a venețienilor.

Pe scurt despre…
Bazilica San Marco e o bijuterie a arhitecturii bizantine, plină de coloane și arce. La intrare vei descoperi simbolul urbiei, un leu înaripat, element regăsit și în Dubrovnik, cetate ce a fost sub o profundă influență venețiană. Fațada este plină de mozaicuri bizantine și de statui care atestă de fapt puterea Republicii Venețiene. La un moment dat, dacă ești atent, vei vedea un om care își mușcă mâna. Se spune că este chiar arhitectul Domului care a fost “renegat” pentru că a îndrăznit să spună că putea construi o biserică și mai frumoasă. Citește într-un ghid turistic despre cei 4 cai în mărime naturală pe care este imposibil să nu-i observi, fiind cocoțați deasupra intrării.
Palatul Dogilor este o construcție impresionantă din piatră masivă care datorită arhitecturii exterioare nu pare deloc greoaie, ci mai degrabă suavă și delicată. Pe lângă monumentalitatea scărilor din curtea interioară dar și a palatului în ansamblu, interiorul îți oferă o mulțime de informații istorice iar pas cu pas arta îți este pusă la picioare. Cu toate acestea, cel mai interesant și vibrant tur oferit turiștilor este cel al itinerariului secret. Locul care pe mine m-a impresionat teribil este Podul Suspinelor. Pe aici treceau condamnații pe viață, spre pușcărie și mai puteau arunca o singură privire către libertate prin niște ferestre din piatră extrem de mici.
Podul Rialto este cel mai cunoscut și căutat pod de pe Marele Canal. Accesul turiștilor se face doar pe lateralele punții, mijlocul fiind ocupat de comercianți. Imaginea lui este surprinzător de frumoasă mai ales dacă podul se ițește în fața ochilor în timpul unei plimbări cu vaporașul.

În insulițe
Murano este una dintre cele mai apreciate insulițe datorită artizanilor sticlari care produc de la bijuterii, la lămpi absolut spectaculoase. Atracția este vechea “fabrică” de sticlă unde într-o încăpere plină de cuptoare ți se arată tehnica de prelucrare a cristalului. Intrarea este gratuită dar la sfârșitul reprezentației, artistul trece pe la fiecare privitor, cu un pahar “proaspăt” creat, pentru a colecta donații. Nu face greșeala, în timpul vizitării insulei, de a te lăsa pradă magazinelor de suveniruri pentru că toate obiectele sunt extrem de scumpe. Dacă vrei o amintire din sticlă de Murano mai bine cauți în Veneția, pe străduțe lăturalnice, mai puțin frecventate de turiști, magazine care oferă podoabe la un preț rezonabil. Nu zăbovi prea mult aici și îndreaptă-ți pașii către…
Burano este fără doar și poate cea mai pitorească și mai viu colorată insulă a Veneției. Pentru mine, un fotograf amator împătimit, locul este un adevărat paradis și mi-am dorit să nu mai plec niciodată. Aici nu vei găsi două case colorate la fel iar paleta de nuanțe este amețitoare. Canalele cu apă sunt înguste și peste tot găsești parcate bărcuțele pescarilor, unele mai sărăcăcioase, altele mai răsărite. Florile așezate în jardiniere, la toate ferestrele, creează sentimente inimaginabile de pace, de căldură, de bună dispoziție, de normalitate, de viață fără griji. De altfel, aceeași senzație o vei avea și dacă privești femeile mai în vârstă, adunate în grupuri, care croșetează de zor dantelării fine, în timp ce vorbesc toate DEODATĂ probabil despre fata lui Pietro care nu mai vrea să se mărite deși are atâția pretendenți. În tot acest timp, pescarii își văd de treaba lor nedorindu-și să mai audă trăncăneala nevestelor. Burano este locul ideal ca să te oprești să mănânci ceva, la orice restaurant care îți iese în cale, iar o masă de 4 persoane cu tot cu băutură te duce pe la 40-50 de euro. Evident, preparatele sunt tradițional italienești, pastele sunt făcute în casă iar pizza este absolut divină.

Carnavalul de la Veneția
În momentul în care citești acest articol, Carnavalul din Veneția tocmai s-a sfârșit, dar având în vedere că el se ține (aproape cu regularitate) de prin anul 1162, cred că ai șanse mari să-l mai prinzi și în anii ce vor urma. În mod practic, la origini carnavalul reprezenta un eveniment plin de dezmăț culinar și nu numai. După ce venețienii l-au învins pe un anume Ulrico din Aquileia au fost atât de bucuroși încât au inițiat această sărbătoare sacrificând un taur și 12 porci în piața publică  San Marco. Măștile tradiționale au fost folosite abia o sută de ani mai târziu după victoria amintită și se spune că datorită acestora, participanții, fie ei oameni de rând sau prinți, erau pentru câteva ceasuri egali, identitatea nefiind dezvăluită. Acum, carnavalul înseamnă o serie de evenimente culturale, costumații opulente dar foarte frumoase, tradiție și aventură.

Tipuri de măști venețiene
Bauta – mască aurie ce acoperă toată fața și care are o bărbie proeminentă și obraji pătrățoși. Se poartă cu o capă/pelerină roșie și cu o pălărie în trei colțuri cam ca a lui Napoleon.
Columbina – mască decorată cu auriu sau argintiu, accesorizată cu pietre și/sau pene care acoperea doar jumătate de față.
Masca doctorului de ciumă (Medico della peste) – care are un cioc lung și este albă. Forma ei este ciudată iar decupajul de la ochi este perfect rotund împodobit cu discuri de cristal care creează senzația de ochelari.
Moretta – este o mască perfect ovală care ocupă toată fața și are decupaj doar la ochi. Adesea se termină cu o dantelă.
Volto – este de cele mai multe ori albă și arată ca un mulaj pe fața purtătorului. Se poartă cu mantie și cu pălărie napoleoneană.

Informații mai puțin cunoscute
* Cei mai mulți știu despre Casanova că a fost un adevărat crai/aventurier și cam atât. El a fost arestat din cauza unor afirmații defăimătoare la adresa religiei, fiind preocupat și pasionat de ocultism. După un plan bine pus la punct a încercat să evadeze și a săpat un tunel sub patul din celulă dar cu trei zile înainte de a evada a fost mutat în altă parte a pușcăriei. După ce a trecut peste starea de deprimare și-a reluat planul dar de data aceasta a reușit, fugind în cele din urmă spre Paris. Și, poate informația cel mai puțin cunoscută este că Giacomo Casanova este inventatorul loteriei, a jocului de loto așa cum îl știm până azi.
* Casele din Veneția sunt construite pe piloni de lemn care rezistă de sute de ani deși sunt scufundați în apă. De fapt, lemnul de arin este aproape pietrificat grație depunerilor de minerale din apă, dar și datorită faptului că oxigenul nu reușește să atace pilonii.
* Când ajungi la chioșcurile de bilete pentru vaporaș interesează-te de toate abonamentele posibile pentru a-ți optimiza șederea în Veneția. Poți lua bilete cu valabilitate de câteva ore până la tichete cu valabilitate de câteva zile. Alege ce te avantajează. O dată suiți la bord, nu te teme de manevrele bruște pe care le poate face căpitanul, așa “conduc” ei! Stai să-i vezi cum se comportă italienii pe șosele!
* Dacă ai chef să savurezi o cafea sau un suc în frumoasa piață San Marco ai mare grijă căci vei plăti tratația, faptul că stai la masă și faptul că orchestra îți cântă suav lângă ureche. Vei ajunge să plătești o mică avere, dar merită! Totul e trecut în nota de plată, deci nu încerca să te cerți cu ei!

 

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Unde mananci in Bodrum. Top 6 restaurante.

Next:

Poza perfectă cu telefonul mobil

You may also like

Post a new comment