Veliko Târnovo

28 January of 2014

Una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din estul Europei, la nici 200 km de București

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Tradiția și valorile trecutului s-au conservat perfect cu trecerea anilor în bătrâna cetate de scaun a Bulgariei. Originea primelor așezări umane pare pier­dută în negura veacurilor, anumiți isto­rici atestând cinci milenii de per­ma­nență a civilizației în regiune. Perioada anilor 1185-1393, în care orașul s-a impus ca reședință a Țaratului valaho-bulgar, este considerată una de maximă înflorire cul­turală. Dinastia Asăneștilor, cea care a pus bazele faimoasei cetăți păs­tra­te pâ­nă în prezent, avea origini româ­nești, primii conducători fiind Teodor Pe­tru și Ioniță Caloian.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Destinație de top
Tot mai des în ultimii ani Bulgaria a reprezentat pentru turiștii români o desti­nație atractivă, indiferent de ano­timp: iarna pentru pârtiile sale de schi, și vara datorită litoralului presărat cu oferte all-inclusive. Ținutul aflat la sud de Dunăre își seduce vizitatorii nu doar cu iaurturile și salatele sale delicioase, ci mai ales prin calitatea ridicată a serviciilor, cu tarife în general accesibile. Zona veche a orașului, perfect conser­vată, se întinde pe suprafața a trei dealuri: Ța­reveț, Trapezița și Sveta Gora, formând un superb relief etajat, care a necesitat de-a lungul timpului dezvoltarea unei arhitecturi adaptate zonei montane. Biserica devenită simbol din vârful dealului Țareveț a aparținut odi­nioară Patriarhiei bulgare, având în prezent mai curând un statut muzeal.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Important centru administrativ, cultural și istoric, Veliko Târnovo se află conform anumitor statistici în primele 10 cele mai vizitate locații turistice din Europa de Est. Acest fapt a făcut ca în zonă să se dezvolte numeroase sisteme de cazare, dar și baruri, cafenele sau restaurante, în care pot fi găsite specialități ale bucătăriei bul­gărești, preparate din pește, salate variate, legume gratinate sau rețete tradiționale din carne de porc și vițel.
Timpul pare să aibă aici o altă măsură, ocupațiile din trecut, tradiția gastro­no­mică, străzile pietruite și balcoanele cu structuri din lemn sădind imaginea me­die­valității în sufletul turiștilor.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Râul Iantra, cel de-al treilea afluent ca lungime al Dunării, șerpuiește lin la poalele dealurilor, pe sub vechi poduri din piatră. Cei pasionați de alpinism au la dispoziție numeroase trasee de escaladă montană în regiune. De asemenea, turiștii cazați în oraș pot vizita frumosul sat medieval Arbănași, aflat în apropiere. Pentru mai multe informații, în limba română, legate de împrejurimi, viață de noapte, muzee, cazare sau cumpărături accesați www.velikoturnovo.info.ro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Bistrița de Neamț

Next:

Saschizul istoric

You may also like

Post a new comment