Vegetarianismul, un stil de viata

24 October of 2014

În fiecare an, începutul lunii octombrie este dedicat Zilei Internaționale a Vegetarianului, când, mai mult ca niciodată, se atrage atenția asupra beneficiilor acestui stil de viață.

O familie vegetariană
Ema Dobrea este prietena mea cea mai veche și de când o știu nu a fost foarte interesată de carne. Când era copil mânca, dar doar pentru că asta gătea bunica ei. Treptat a renunțat la aceste alimente, iar după ce a devenit mămică a considerat că este bine ca și copiii ei să devină vegetarieni. Apoi, din cauza unei probleme serioase de sănătate, și soțul ei a urmat aceeași cale. „A fi vegetarian în zilele noastre nu e ușor – mai precis ovo-lacto-vegetarian. Este un stil de viață bazat pe anumite principii pe care ești liber să le alegi sau nu. Poate fi costisitor și de cele mai multe ori lipsit de imaginație.

Fiecare are posibilitatea de a-și alege ali-mentația corespunzătoare în funcție de starea de sănătate, de convingeri și, mai nou, în funcție de grupa de sânge. Nu este ceva cu care să te lauzi sau, din contră, de care să te ascunzi. Este ceea ce te definește ca personalitate, credințe și stare. Poate fi o provocare sau, din contră, să vină ca ceva firesc. Finalitatea contează: te simți bine cu ceea ce ești? Dacă răspunsul este «da», atunci ești pe drumul cel bun“, îmi spune Ema.
Există „n“ variante. Ema crede că fiecare dintre noi, dar mai cu seamă vegetarienii, trebuie să descopere ce îi place și să încerce să se adapteze la ceea ce găsește în piață. „Cu siguranță există «n» variante. Eu le-am descoperit din aproape în aproape, din lipsă de timp, uneori de bani, alteori forțată de starea de sănătate a soțului sau de alergiile copilului.

M-am bucurat tare mult când George (soțul Emei, n.r.) și-a făcut analizele după doi ani de regim ovo-lacto-vegetarian și i-au ieșit foarte bune, inclusiv proteinele. Cei de la spital au fost siderați să afle că de doi ani el nu mănâncă deloc carne și că arată foarte bine, iar starea lui și tonusul i s-au îmbunătățit considerabil. Pentru noi, consider că este ceea ce ni se potrivește, pentru alții, o zi fără carne pare imposibilă și poate chiar și este. Important este să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem, să ne găsim un echilibru, să ne respectăm reciproc pentru alegerile făcute  și să ne bucurăm de prietenia care ne unește“.
54_io20_2014

Abundență de hrană fără carne
Cătălina este o cititoare a revistei Ioana care a răspuns imediat la îndemnul nostru de a afla cât mai multe povești despre vegetarieni. A adoptat acest stil de viață de 10 ani. „Țin minte că în ajunul plecării mele la facultate, am mâncat un sendviș cu carne și 
mi-am spus «asta e ultima oară când consum carne» și așa a fost. Am ales asta deoarece întotdeauna am simțit că, pentru ca eu să trăiesc, nu este nevoie ca o altă ființă să moară, când în jurul meu este o abundență de hrană fără carne“, povestește Cătălina. „Îmi fac analizele o dată pe an (nivelul de proteine, vitamina B12, colesterolul, glicemia) și de fiecare dată au fost excelente. Mă simt bine cu ceea ce mănânc și am grijă să am o alimentație complexă: fructe, legume, ciuperci, proteine din lapte de susan, semințe de cânepă, nuci de tot felul, spirulină și alte alge“.

Cătălina spune că a încercat timp de un an să fie vegan. „Nu am consumat deloc produse animale. Din păcate, mi s-a părut foarte greu să mențin această alimentație pe timpul iernii (când avem puține produse locale care să compenseze lipsa de proteine și calciu) și la fel de dificil atunci când ies să mănânc în oraș. Opțiunile vegetariene din restaurantele noastre includ salate, garnituri și uneori câte o ciorbă de legume (când nu este făcută cu supă de oase, pentru «gust»).

Acasă îmi prepar des humus, pateuri de fasole, mazăre, varză călită, ciorbe, pilaf cu legume, salate cu vlăstari și germeni (bogați în proteine), cartofi dulci la cuptor, ciuperci de tot felul, vinete, dovleci, toate fructele posibile.“
Extrem de amuzată, Cătălina îmi povestește că mulți oameni care află despre stilul ei de viață încearcă să o descoasă. „Sunt întrebări trăsnite, de genul: «Dar dacă ai fi pe o insulă pustie, ai mânca atunci carne?» Ei bine, da! Dacă aș naufragia pe o insulă pustie, care nu ar avea niciun fruct, nicio legumă, nucă sau rădăcină (unde ar fi insula asta?!), aș încerca să prind un pește sau vreun animal și să mă hrănesc. Dar atâta timp cât sunt într-o țară bogată în fructe și legume și am de unde să cumpăr ouă și lapte de țară (de la animale care cresc libere și se hrănesc cu iarbă), pot fi o vegetariană fericită“, spune ferm Cătălina.

Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

Protejează-i împotriva abuzurilor!

Next:

Haideți să ne împrietenim!

You may also like

Post a new comment