Veganismul, un alt mod de viață

05 December of 2017

Ai atâtea priorități în timpul zilei, încât ți-e greu să te strecori și pe tine pe listă. Micul dejun pentru cel mic, deadline-uri la birou, în­tâlnirea de la ora 15, fac­tu­rile, teancul de rufe necăl­cate, ședința cu părin­ții sau noul proiect de freelancing în care tocmai te-ai implicat, toate sunt urgente. Poate că uneori ar trebui să îți rezervi în agendă un interval care să se numească așa: ședință de regăsire a echi­li­brului și de tras aer în piept.

Această întâlnire cu tine poate avea loc de fiecare dată când te așezi la masă. Preparatele, dar și felul în care mănânci îți influ­en­țează starea de spirit, productivitatea și nivelul de fericire. Masa ar trebui să fie hrănitoare nu doar pentru corp, ci și pentru minte.

Satisfacția, plăcerea de a mânca și de a savura în liniște reprezintă o cale spre sănătate, un aliat în lupta cu stresul și ravagiile lui metabolice și se află chiar la polul opus mâncatului de consolare, unde în rolul principal se află de obicei dulciurile și grăsimile, alimente hipercalorice. Mâncând în liniște, conștienți de ceea ce alegem, punem o frână în calea stresului, respectiv a hormonului de stres, cortizolul, care dezechilibrează metabolismul.

Alegerile culinare vegane și raw-vegane țin atenția trează și ne deconectează de la moara fără de sfârșit a stresului.

Sună minunat, este minunat, însă cere ceva implicare. Atunci când gătești 
raw-vegan principalele 
probleme sunt:

  1. prospețimea;
  2. planificarea.

Concret, vizite la piață foarte dese, deci timp. 
Ca să obținem preparate proteice, avem nevoie de semințe oleaginoase și boabe de leguminoase, care însă, pentru a fi încorporate în rețete complexe, au 
nevoie de hidratare prealabilă, peste noapte. Cu alte cuvinte, dacă ai uitat să înmoi boabele aseară, azi ai rămas fără prânz! Până 
și o salată necesită timp 
de cumpărare, timp de curățare a legumelor și timp de preparare.

La fel, deserturile cer hidratarea boabelor de caju pentru creme, a smochinelor sau curmalelor pentru îndulcit. Sunt preparate sățioase, nu are sens să le pregătim în cantități mari și să le ținem la frigider – în general, după două zile, 
ne-ar plăcea să gustăm un desert nou. Așadar, dacă ești gurmand și vrei varietate, din nou drum în piață! Dar tu ajungi acasă după ora de închidere a supermarketurilor și site-ul pe care comanzi de obicei legumele și fructele bio tocmai azi nu are afinele de care ai nevoie.

Ajungem să eliminăm deci stresul impus din afară înlocuindu-l cu un alt stres, impus de noi înșine – acela de a mânca raw-vegan și sănătos. Se impune prioritizarea: dacă exigențele gătitului vegan devin prea mari pentru tine și stilul tău de viață, nu face compromisuri „carnale“ și nu renunța. Au trecut și alții prin această experiență!

Totul pentru pofta de viață

Două surori și bune prietene, Roxana și Vilarina Petre, lucrau în urmă cu ceva timp într-o corporație, nu aveau timp de nimic, mâncau pe fugă. Până când au 
descoperit raw-veganismul 
și și-au dat seama că nu e vorba doar despre gusturi 
noi, ci și despre a fi și a te simţi bine, uşor, împăcat. 
Povestea lor începe cu 
regăsirea poftei de viață. Au lăsat totul, cu gândul că nu pot ţine asta doar pentru ele, și și-au deschis propriul bistrou raw-vegan 
(bistrorawvegan.com, 
facebook Bistro Raw 
Vegan). Reușesc să ofere cea mai mare varietate de preparate raw și vegane, de la supe, sushi, lasagna până la torturi, smoothie-uri, pateuri sau pâinici, într-un bistrou digital prietenos.

Bunătățile lor sunt gătite ca acasă, după rețete simple (vegan, raw-vegan sau pur și simplu fără gluten), cu ingrediente simple, naturale, căutate prin piețe sau furnizate de producători locali. Tinerele au găsit un răspuns practic la cea mai veche întrebare a umanității: „Noi ce mâncăm azi?“ 
Au creat abonamentele Raw, Vegan și Raw Vegan fără gluten, care conțin fiecare o supă, un fel principal, pâine din făină integrală plus, opțional, un smoothie răcoritor, pateu sau aperitiv, cină sau un desert delicios care este specialitatea casei.

Deserturile delicioase se pot transforma într-un tort la comandă, pentru a te bucura împreună cu prietenii de ziua ta și nu numai.

»»» În concluzie, e ușor să fii vegan, chiar raw-vegan atunci când ai planul B: dacă nu izbutești să prepari acasă tot ce dorești și ce-ți face bine, știi că ai ajutor și poți primi imediat mâncare „de casă“, adică exact așa cum ai fi făcut tu dacă n-ai fi avut deadline chiar azi, dacă nu mergeai la petrecere aseară sau dacă ai fi stat la sala de sport doar o oră în loc de două.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir?

Next:

Nutritia sanatoasa inseamna opt principii de baza!

You may also like

Post a new comment