Ai atâtea priorități în timpul zilei, încât ți-e greu să te strecori și pe tine pe listă. Micul dejun pentru cel mic, deadline-uri la birou, întâlnirea de la ora 15, facturile, teancul de rufe necălcate, ședința cu părinții sau noul proiect de freelancing în care tocmai te-ai implicat, toate sunt urgente. Poate că uneori ar trebui să îți rezervi în agendă un interval care să se numească așa: ședință de regăsire a echilibrului și de tras aer în piept.
Această întâlnire cu tine poate avea loc de fiecare dată când te așezi la masă. Preparatele, dar și felul în care mănânci îți influențează starea de spirit, productivitatea și nivelul de fericire. Masa ar trebui să fie hrănitoare nu doar pentru corp, ci și pentru minte.
Satisfacția, plăcerea de a mânca și de a savura în liniște reprezintă o cale spre sănătate, un aliat în lupta cu stresul și ravagiile lui metabolice și se află chiar la polul opus mâncatului de consolare, unde în rolul principal se află de obicei dulciurile și grăsimile, alimente hipercalorice. Mâncând în liniște, conștienți de ceea ce alegem, punem o frână în calea stresului, respectiv a hormonului de stres, cortizolul, care dezechilibrează metabolismul.
Alegerile culinare vegane și raw-vegane țin atenția trează și ne deconectează de la moara fără de sfârșit a stresului.
Sună minunat, este minunat, însă cere ceva implicare. Atunci când gătești raw-vegan principalele probleme sunt:
- prospețimea;
- planificarea.
Concret, vizite la piață foarte dese, deci timp. Ca să obținem preparate proteice, avem nevoie de semințe oleaginoase și boabe de leguminoase, care însă, pentru a fi încorporate în rețete complexe, au nevoie de hidratare prealabilă, peste noapte. Cu alte cuvinte, dacă ai uitat să înmoi boabele aseară, azi ai rămas fără prânz! Până și o salată necesită timp de cumpărare, timp de curățare a legumelor și timp de preparare.
La fel, deserturile cer hidratarea boabelor de caju pentru creme, a smochinelor sau curmalelor pentru îndulcit. Sunt preparate sățioase, nu are sens să le pregătim în cantități mari și să le ținem la frigider – în general, după două zile, ne-ar plăcea să gustăm un desert nou. Așadar, dacă ești gurmand și vrei varietate, din nou drum în piață! Dar tu ajungi acasă după ora de închidere a supermarketurilor și site-ul pe care comanzi de obicei legumele și fructele bio tocmai azi nu are afinele de care ai nevoie.
Ajungem să eliminăm deci stresul impus din afară înlocuindu-l cu un alt stres, impus de noi înșine – acela de a mânca raw-vegan și sănătos. Se impune prioritizarea: dacă exigențele gătitului vegan devin prea mari pentru tine și stilul tău de viață, nu face compromisuri „carnale“ și nu renunța. Au trecut și alții prin această experiență!
Totul pentru pofta de viață
Două surori și bune prietene, Roxana și Vilarina Petre, lucrau în urmă cu ceva timp într-o corporație, nu aveau timp de nimic, mâncau pe fugă. Până când au descoperit raw-veganismul și și-au dat seama că nu e vorba doar despre gusturi noi, ci și despre a fi și a te simţi bine, uşor, împăcat. Povestea lor începe cu regăsirea poftei de viață. Au lăsat totul, cu gândul că nu pot ţine asta doar pentru ele, și și-au deschis propriul bistrou raw-vegan (bistrorawvegan.com, facebook Bistro Raw Vegan). Reușesc să ofere cea mai mare varietate de preparate raw și vegane, de la supe, sushi, lasagna până la torturi, smoothie-uri, pateuri sau pâinici, într-un bistrou digital prietenos.
Bunătățile lor sunt gătite ca acasă, după rețete simple (vegan, raw-vegan sau pur și simplu fără gluten), cu ingrediente simple, naturale, căutate prin piețe sau furnizate de producători locali. Tinerele au găsit un răspuns practic la cea mai veche întrebare a umanității: „Noi ce mâncăm azi?“ Au creat abonamentele Raw, Vegan și Raw Vegan fără gluten, care conțin fiecare o supă, un fel principal, pâine din făină integrală plus, opțional, un smoothie răcoritor, pateu sau aperitiv, cină sau un desert delicios care este specialitatea casei.
Deserturile delicioase se pot transforma într-un tort la comandă, pentru a te bucura împreună cu prietenii de ziua ta și nu numai.
»»» În concluzie, e ușor să fii vegan, chiar raw-vegan atunci când ai planul B: dacă nu izbutești să prepari acasă tot ce dorești și ce-ți face bine, știi că ai ajutor și poți primi imediat mâncare „de casă“, adică exact așa cum ai fi făcut tu dacă n-ai fi avut deadline chiar azi, dacă nu mergeai la petrecere aseară sau dacă ai fi stat la sala de sport doar o oră în loc de două.
Citeste si:
- Cele mai bune surse de proteine vegetale
- Uleiurile vegetale, surse de sanatate
- Legatura directa intre anemie si alimentatie. Alimente utile pentru anemie
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir?

Next:
Nutritia sanatoasa inseamna opt principii de baza!
You may also like
-
02 Dec
Mănâncă inteligent legume de tot felul!
NutrițieMănâncă inteligent legume de tot felul! Nu înseamnă că vei fi mai deștept dacă le ...
-
03 Jan
Cromul, un mineral esential pentru sanatate
NutrițieCromul este un mineral indispensabil in metabolismul carbohidratilor, influentand ceea ce se numeste factorul de ...
-
23 May
Dieta cu mere, una dintre cele mai bune diete din lume
NutrițieDieta cu mere este considerata de nutritonisti ca fiind una dintre cele mai bune diete, ...
-
04 Mar
33 de sfaturi care iti salveaza silueta
NutrițieLucrările nerezolvate se adună teanc pe birou, șeful își schimbă dispoziția de la un minut ...