Havasi

11 November of 2011

„Un pianist poate fi și competitiv, și jucăuș în același timp“

Pe 15 noiembrie publicul român va avea șan­sa de a-l asculta pe pianistul Balasz Havasi cântând în Symphonic Red Concert Show la București.
La ce să ne așteptăm de la acest spectacol?
Havasi: De cele mai multe ori, audiența asociază experiența show-ului cu senzația de zbor, cu o călătorie în jurul lumii în care întâlnești culturi și locuri diferite, la limita dintre real și imaginar. De multe ori, finalul reușește să emoționeze oamenii mai sensibili până la lacrimi.
Cum ți-ai descoperit talentul de pianist?
Havasi: Sora mea a primit un pian când eu aveam în jur de trei ani. Am început să învăț de unul singur, iar la vârsta de cinci ani, când am aplicat la Școala de Muzică, eram deja apt să interpretez câteva piese. Profesorii au fost foarte surprinși.
Practicarea artelor marțiale te-a ajutat să-ți îmbu­nătățești performanțele muzicale?
Havasi: Poate sună surprinzător, dar datorez foarte mult artelor marțiale. În felul acesta, am învățat că pot executa mișcări foarte rapide doar dacă-mi relaxez mușchii, lucru care m-a ajutat foarte mult atunci când am reușit să stabilesc un nou record Guiness.
Cum a fost când ai stabilit recordul?
Havasi: Am vrut să demonstrez lumii că un pianist poate fi jucăuș și competitiv. Desigur, rapiditatea nu are valori artistice. Este mai mult un moment distractiv pentru public. La vremea sa, Franz Liszt s-a angajat și el în dueluri de pian, deși acest lucru nu prea este amintit în zilele noastre. A fost foarte greu să mă pregătesc; o dată mi-am pier­dut chiar o unghie. Recomand acest lucru doar celor care au mâini foarte puternice; în caz contrar, s-ar putea ajunge la accidente destul de serioase.
De unde inspirația pentru toate aceste realizări?
Havasi: Nu am fost niciodată genul care stă numai între patru pereți. Trebuie să-ți trăiești viața pentru a avea ce comunica în calitate de artist. Sunt atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și comunic cu foarte mulți oameni; mă ajută foarte mult.
Ai vreun mesaj pe care vrei să-l transmiți fanilor?
Havasi: După ce am aflat că urmează să susțin un concert la București, am primit multe mesaje pozitive pe site-urile de socializare, lucru care m-a bucurat nespus. Apreciez foarte mult și aștept cu nerăbdare să-mi câștig laudele performând live. Vă asigur că vom face tot posibilul să fie o experiență minunată pentru fiecare spectator în parte.

Comments

comments

Previous:

Loredana

Next:

Andreea Raicu: „Încerc să găsesc mereu un echilibru în tot ceea ce fac“

You may also like

Post a new comment