Vatra Dornei

01 February of 2011

Stațiune cu sezon permanent în inima Bucovinei, orașul apelor minerale atrage atât turiștii practicanți ai sporturilor de iarnă, cât și pe cei care doresc să se odihnească

Foto: Mihai Nicolae

Considerată o adevărată perlă a Bucovinei, stațiunea amplasată la o altitudine de 800 de metri, în spațiul format de îmbinarea poalelor mun­ților Călimani, Giumal ău, Rodna și Obcina Mestecăniș, se află la o distanță medie de aproximativ 100 km între Suceava și Bistrița.

Scurt istoric
Primele cercetări științifice ale apelor minerale din ținutul Dornelor sunt men­țio­nate documentar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atunci când un chimist de origine germană realizează o analiză amă­nun­țită a izvoarelor din această regiune. De altfel, întreaga evoluție urbanistică a localității a fost puternic influențată de existența acestor ape, răspândite pe o suprafață de zeci de kilometri pătrați, în jurul stațiunii. Printre mărcile consacrate de ape minerale comercializate în prezent se numără Poiana Negri și Dorna.
În anul 1855, ca urmare a dezlipirii Bucovinei de Galiția, satul Dorna capătă rang de târg, urmând ca în 1907 să fie declarat oraș al imperiului austro-ungar. Între anii 1870 și 1948, Băile Vatra Dornei au fost administrate de Fondul Bisericesc Român. În această perioadă a fost ridicată și impunătoarea clădire a cazinoului, care poate fi admirată de către turiști până în prezent.

O stațiune pentru toți
Vatra Dornei se recomandă ca stațiune pentru toate vârstele, oferind atât posibilitatea drumețiilor, a ascensiunilor montane și a schiului în anotimpul de iarnă, cât și pe cea a practicării sporturilor extreme, precum zborul cu parapanta, raftingul pe cursul Bistri­ței sau montain-bike-ul.
Turiștii dornici să se odihnească găsesc aici un bioclimat tonic stimulent, ce oferă o influență benefică asupra întregului sistem nervos. Printre avantajele factorilor naturali se numără izvoarele termale, nămolul de turbă și mofetele cu săruri. Afec­țiu­nile cardiovasculare, respiratorii, digestive sau ginecologice, precum și cele legate de surmenajul fizic și intelectual, sunt tratate cu succes de un vast personal medical calificat. Parcul cu veverițe din centrul sta­țiunii, muzeele destinate etnografiei și fondului cinegetic constituie la rândul lor obiective atractive pentru cei ajunși aici.

Dealu Negru și Parc sunt cele două pârtii de schi care stau la dispoziția turiștilor în perioada sezonului de iarnă. Prima are 3.000 de metri lungime și cea de-a doua 900 de metri. Ambele pârtii sunt dotate cu teleschi, iar la Dealu Negru există și un telescaun.

Citeste si:

 

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Germania sub zăpadă

Next:

Bicaz: spectacolul naturii

You may also like

Post a new comment