
Foto:Iulian Alexandru
În turismul românesc, Vatra Dornei se remarcă, nu doar ca o apreciată stațiune balneară, ci și ca o importantă destinație adresată practicanților schiului, ai raftingului, ai alpinismului sau ai zborului cu parapanta.
Apele tămăduitoare
Nesecată sursă de ape minerale, stațiunea a căutat să își pună în valoare tradiția izvoarelor sale începând cu mijlocul secolului al XIX-lea. În acea perioadă, Fondul Bisericesc Român a achiziționat Băile Vatra Dornei și, în condiții destul de rudimentare, a încercat să ofere tratament balnear prin intermediul a 15 izvoare cu ape minerale. În prezent, numărul acestora a crescut simțitor la 37, punând la dispoziția turiștilor un regim diversificat de tratament și demonstrând un progres remarcabil în exploatarea prin metode balneoclimaterice a întregii zone.
Situată în cadrul unei depresiuni intramontane, stațiunea este înconjurată de numeroase creste și înălțimi domoale, printre acestea numărându-se masivele Călimani, Suhard, Giumalău sau Rodna. Cea mai lungă pârtie de schi din țară se află localizată pe Dealu Negru, măsurând 3.000 de metri și având un grad de dificultate mediu. Autoritățile au dezvoltat o variantă de acces facil, punând la dispoziția turiștilor o instalație de transport cu telescaun. Pârtia de schi Parc este mai mică (900 metri lungime) și mai ușor de abordat, fiind dotată cu teleschi și facilități pentru pregătirea copiilor în practicarea acestui sport. Tratamentele efectuate în cadrul centrelor SPA din zonă sunt axate pe afecțiuni ale aparatului locomotor, respirator sau cardio-vascular, boli ginecologice și ale sistemului nervos.
Obiectivele turistice
Punct de legătură între Transilvania și nordul Moldovei, Vatra Dornei s-a dezvoltat progresiv după Al Doilea Război Mondial, oferind în prezent, numeroase obiective turistice vizitatorilor săi.
În centrul orașului se află un parc în suprafață de 50 ha, rezervație dendrologică însemnată, concentrând numeroase izvoare minerale.
Inedite și pitorești destinații, precum Cheia Zugrenilor, Pasul Păltiniș (1250 m. altitudine) sau Rezervația Naturală „Tinovul Mare“ (cea mai mare turbărie din România), atrag o sumedenie de turiști anual, completând peisajul mirific al regiunii.
Cu telescaunul
Cei care iubesc sportul pe zăpadă pot utiliza telescaunul care urcă pe Dealu Negru, locul în care se află cea mai lungă pârtie de schi românească. Stația de telescaun de la Vatra Dornei a fost dată în folosință în anul 1980, în perioada 2001 – 2003 fiind modernizată în paralel cu lucrările de amenajare a pârtiei, pentru a fi autorizate de către Ministerul Turismului.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
14 Jun
Parcul Natural Porțile de Fier – Cazanele Dunării
CălătoriiDe la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele mai frumoase trasee turistice ...
-
24 Jul
Tulcea, pe malul Dunării
CălătoriiUltimul oraș pe care îl poți vizita, înainte de a explora Rezervația Biosferei Delta Dunării ...
-
17 Apr
Lacul Roșu și Cheile Bicazului
CălătoriiDestinațiile Lacul Roșu și Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș ...
-
22 Jan
O aventură de neuitat: singură în vacanță și cu buget redus!
CălătoriiO aventură de neuitat: singură în vacanță și cu buget redus! – Solo travelling și ...