Dorind să păstreze intactă armonioa naturii, văile, defileurile, zonele de lac și pădure sau spațiile protejate din cadrul mai nou creatului Parc Național Cozia, omul a contribuit de-a lungul timpului, prin creații cu farmec, la dezvoltarea întregii regiuni. Astfel, au apărut pe parcursul istoriei, integrate perfect în ansamblul peisagistic, lăcașuri de cult importante precum Mănăstirea Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân sau așezământul monahal Schitul Ostrov.
Turism cultural
Situată pe malul drept al Oltului, la 22 km depărtare de Râmnicu-Vâlcea, Mănăstirea Cozia a fost denumită inițial Mănăstirea Nucet, deoarece se afla într-o zonă prielnică creșterii nucilor.
În pronaos se află mormintele voievodului Mircea cel Bătrân și al monahei Teofana, mama domnitorului Mihai Viteazul, călugărită după moartea fiului ei. Mănăstirea are două paraclise și o bolniță situată pe partea cealaltă a șoselei, purtând hramul „Sfinții Apostoli” și având amenajat într-o clădire separată un muzeu în care sunt expuse monede, tipărituri vechi, obiecte și podoabe de cult. Întregul complex monahal relevă un stil arhitectural specific românesc, o îmbinare între cel bizantin și cel brâncovenesc. Ansamblul picturilor murale ale unei dintre cele mai vizitate mănăstiri românești se constituie în bunuri ale patrimoniului cultural național.
Turism balnear
Principalele puncte de atracție de-a lungul Văii Oltului sunt reprezentate de stațiunile balneoclimaterice Olănești, Călimănești, Voineasa sau Govora. În jurul unor altitudini variind între 200 și 500 de metri, au fost descoperite încă din secolele XVII-XVIII numeroase izvoare termale bogate în iod, brom, sulf și sodiu, elemente chimice cu rol important în tratamentul eficient al afecțiunilor reumatismale, digestive sau respiratorii. Singura stațiune din țară în care se află ape minerale cu o compoziție chimică diferențiată, Băile Govora dispune în centrele sale de echipament variat pentru împachetări, fizioterapie, cură internă și săli de cultură fizico-medicală.
Citeste: Valea Teleajenului, mănăstirile Cheia și Suzana
Apele învolburate ale Oltului străbat șapte județe, adăpostind de-a lungul unor văi lungi, de peste 600 km, obiective turistice, istorice și culturale. Important traseu comercial și militar în trecut, Valea Oltului atrage permanent vizitatori de toate vârstele, dovedindu-se ca urmare a numeroaselor sale obiective turistice, o destinație profund apreciată, indiferent de anotimp.
Text: Cristian Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
Comments
You may also like
-
11 Apr
Măldărești – Culele Duca și Greceanu
CălătoriiÎn vizită la conacele fortificate ale Olteniei din cadrul Complexului Muzeal de la Măldărești La ...
-
06 Jan
Valea Oltului, basm și realitate
CălătoriiDin Hășmașu Mare și până la Dunăre, Oltul traversează tărâmuri împodobite cu dărnicie de natură. ...
-
18 Mar
Lucruri curioase în locuri misterioase
CălătoriiLucruri curioase în locuri misterioase – Mereu îți dorești să ajungi în locuri noi, să ...
-
22 Sep
5 destinații ideale de city break în România
CălătoriiDacă ești în căutarea unei vacanțe de doar câteva zile în țara noastră, noi ți-am ...