Valea Oltului, popas la Mănăstirea Cozia

25 April of 2016

Dorind să păstreze intactă armonioa naturii, văile, defileurile, zonele de lac și pădure sau spațiile protejate din cadrul mai nou creatului Parc Național Cozia, omul a contribuit de-a lungul timpului, prin creații cu farmec, la dezvoltarea întregii regiuni. Astfel, au apărut pe parcursul istoriei, integrate perfect în ansamblul peisagistic, lăcașuri de cult importante precum Mănăstirea Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân sau așezământul monahal Schitul Ostrov.

Turism cultural

Situată pe malul drept al Oltului, la 22 km depărtare de Râmnicu-Vâlcea, Mănăstirea Cozia a fost denumită inițial Mănăstirea Nucet, deoarece se afla într-o zonă prielnică creșterii nucilor.

În pronaos se află mormintele voievodului Mircea cel Bătrân și al monahei Teofana, mama domnitorului Mihai Viteazul, călugărită după moartea fiului ei. Mănăstirea are două paraclise și o bolniță situată pe partea cealaltă a șoselei, purtând hramul „Sfinții Apostoli” și având amenajat într-o clădire separată un muzeu în care sunt expuse monede, tipărituri vechi, obiecte și podoabe de cult. Întregul complex monahal relevă un stil arhitectural specific românesc, o îmbinare între cel bizantin și cel brâncovenesc. Ansamblul picturilor murale ale unei dintre cele mai vizitate mănăstiri românești se constituie în bunuri ale patrimoniului cultural național.

Turism balnear

Principalele puncte de atracție de-a lungul Văii Oltului sunt reprezentate de stațiunile balneoclimaterice Olănești, Călimănești, Voineasa sau Govora. În jurul unor altitudini variind între 200 și 500 de metri, au fost descoperite încă din secolele XVII-XVIII numeroase izvoare termale bogate în iod, brom, sulf și sodiu, elemente chimice cu rol important în tratamentul eficient al afecțiunilor reumatismale, digestive sau respiratorii. Singura stațiune din țară în care se află ape minerale cu o compoziție chimică diferențiată, Băile Govora dispune în centrele sale de echipament variat pentru împachetări, fizioterapie, cură internă și săli de cultură fizico-medicală.

Citeste: Valea Teleajenului, mănăstirile Cheia și Suzana

Apele învolburate ale Oltului străbat șapte județe, adăpostind de-a lungul unor văi lungi, de peste 600 km, obiective turistice, istorice și culturale. Important traseu comercial și militar în trecut, Valea Oltului atrage permanent vizitatori de toate vârstele, dovedindu-se ca urmare a numeroaselor sale obiective turistice, o destinație profund apreciată, indiferent de anotimp.

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Boierii valahi și conacele lor fortificate

Next:

Rimetea – satul de poveste în Apuseni

You may also like

Post a new comment