Valea Oltului, basm și realitate

06 January of 2010

Foto: Hepta; www.antrec.ro; www.vacantelatara.ro

Din Hășmașu Mare și până la Dunăre, Oltul traversează tărâmuri împodobite cu dărnicie de natură.
Apele sale străbat șapte județe, formând numeroase defileuri și lacuri de acumulare. Impunătorul Olt adăpostește de-a lun­gul unei văi de peste 600 de km, importante obiective turistice, istorice și culturale. Mânăstiri, stațiuni balneoclimaterice, defileuri și rezer­vații naturale născute pe cursul râului ce desparte în două Carpații Meridionali încântă vizitatorii la fiecare pas.

Turism balnear
Principalele puncte de atracție turistică de-a lungul Văii Oltului sunt reprezentate de stațiunile balneoclimaterice Călimănești, Căciulata, Govora sau Olănești. Aici, în dreptul unor altitudini variind între 200 și 500 de metri, au fost descoperite încă din secolele XVII – XVIII numeroase izvoare termale bogate în iod, brom, sulf și sodiu, elemente chimice utilizate în tratamentul eficient al afecțiunilor reumatismale, digestive sau respiratorii.
Dar ca să ajungă prin aceste minunate locuri, Oltul sapă cu îndârjire prin spinările de stâncă ale masivelor Făgăraș și Lotru, formând în Depresiunea Loviștei, pe o porțiune de 50 km, un superb defileu până în apropiere de stațiunile Călimănești-Căciulata. Cel mai lung defileu din țară, acesta era în trecut drumul ce lega Valahia de Ardeal.

Turism cultural
De-a lungul întregii zone, natura pitorească a rămas intactă de secole, cu ale sale văi împădurite, defileuri, zone de lac sau de pădure. Oamenii au căutat să aducă un plus de prosperitate regiunii, fără a tulbura armonia spa­țiului natural. Astfel, au apărut pe parcursul istoriei, integrate perfect în ansamblul peisagistic al regiunii, lăcașuri de cult importante precum Mânăstirea Cozia, minunată ctitorie a voievodului Mircea cel Bătrân, așezământul monahal de la Schitul Ostrov sau Mânăstirea Horezu, ce reprezenta în acea perioadă cel mai important ansamblu de arhitectură medievală din Țara Românească.
Însemnat traseu comercial și militar în trecut, Valea Oltului atrage în prezent vizitatori de toate vârstele, dovedindu-și calitățile de zonă turistică permanent apreciată, indiferent de anotimp.

Mânăstirea Cozia
La 20 km de Râmnicu-Vâlcea, într-o zonă împădurită, aflată pe malurile Oltului, voievodul Mircea cel Bătrân a înălțat în anul 1388 una dintre cele mai importante mânăstiri din Țara Românească. În timpul domniilor lui Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu a fost refăcută pictura interioară, construindu-se o fântână și un pridvor în stil brân­covenesc.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Delta Dunării, raiul din stufăriș

Next:

Târgul de pe Mureș

You may also like

Post a new comment