Vacanță în 
locuri exotice si rscurile la care ne expunem

18 December of 2017

Visăm la destinații exotice și ne îmbie tot felul de promoții ce apar din când în când în fața noastră. Dacă alegem Asia sau Africa, e normal să avem cele mai mari temeri în ce privește sănătatea. Însă, dacă ne documentăm corect, dacă ținem cont de recomandările doctorilor și ne luăm măsurile de precauție necesare, vom avea o vacanță liniștită în orice colț al lumii!

Oricare este destinația la care visezi să ajungi cât mai curând, trebuie să acorzi o atenție specială detaliilor care pot face diferența în concediul tău. Cele mai importante sunt normele de igienă, protecția împotriva insectelor și calitatea mâncării – acestea îți pot ruina concediul cât ai clipi. Cu puțină atenție, poți avea cea mai frumoasă și sigură perioadă din viața ta!

Zone exotice de ce și cum ne ferim

Înțepături de insecte

Poate cea mai importantă măsură de prevenție când pleci într-o țară exotică este loțiunea împotriva insectelor. Că vorbim de țânțari, de muște, de căpușe, purici, păianjeni sau orice alte vietăți care pot ciupi, este bine să fim preventivi, chiar dacă nu toate transmit boli mai mult sau mai puțin grave.

Cum insectele de pe alte continente nu sunt aceleași cu cele din Europa, nu-ți cumpăra de acasă loțiune, pentru că nu este suficient de puternică încât să te protejeze complet împotriva pișcăturilor. Alege să cumperi din aeroport sau direct de la destinație.

Și, ca o măsură în plus de precauție, încearcă să te îmbraci cu haine care să acopere mare parte din piele.

Boli și vaccinuri

Multe dintre bolile exotice se transmit prin înțepăturile țânțarilor:

MalariE – e răspândită în Africa Centrală, Asia de Sud-Est, America Latină, se transmite prin înțepătura femelei țânțarului anofel și se manifestă ca o gripă gravă (febră, frisoare, diaree).

▶Nu există un vaccin pentru prevenție, ci doar comprimate care se administrează preventiv. În cazul unei înțepături parazitare, boala este mult mai ușoară dacă se administrează 
preventiv pastilele antimalarie.

Febră galbenă – se întâlnește în toate zonele tropicale și subtropicale și se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes. E o boală severă care dă febră, cefalee, mialgii sau vărsături. Boala nu are tratament (formele ușoare au vindecare instantanee, însă una din 12 persoane prezintă icter, insuficiență și hemoragii, simptome care pot duce la deces), dar există un vaccin de prevenție, care este obligatoriu mai ales pentru zone din Africa sau America de Sud.

Febra Dengue – o întâlnim în zone extinse din Asia de Sud și Sud-Est, America Latină, Africa Centrală și o transmite tot țânțarul Aedes. Boala se manifestă ca gripa: prin febră, dureri de cap și musculare, grețuri și vărsături plus apariția unor eriteme la suprafața pielii. Nu există vaccinare pentru această boală, așa că singurele măsuri de protecție rămân repelenții puternici și hainele adaptate.

Zika – s-a localizat în zone din America Latină, Africa, Asia de Sud-Est, Pacific, Oceanul Indian și este printre cele mai puțin problematice virusuri exotice. Se transmite prin înțepătura țânțarilor, prin contact sexual și transplacentar. Majoritatea persoanelor nu conștientizează boala pentru că nu se manifestă. Pericolul apare numai la femeile însărcinate (cărora le este recomandat să NU călătorească în zonele de risc), studiile ajungând la concluzia că virusul poate determina mutații genetice asupra copilului.

Ebola ­– identificată în Africa Centrală și de Vest, este cea mai periculoasă boală exotică, cu o mortalitate de 50-90%, în funcție de tipul virusului. Se transmite prin sânge și fluide biologice (răni, contact sexual, salivă).

Boala debutează brusc, cu febră mare, mialgii, erupții cutanate, apoi vomă și hemoragii. Sunt afectate funcțiile 
renale și hepatice.

În funcție de sistemul imunitar și de tipul virsusului contactat, pot apărea și tulburări nervoase. Nu există un vaccin omologat disponibil, cea mai bună 
metodă de prevenție fiind igiena personală și grija față de propria persoană.

Mâncare diferită

Când călătorești în zone îndepărtate, trebuie să ții cont că organismul tău nu e obișnuit cu mâncarea, condimentele și tehnicile de preparare de acolo. Oricât ar fi de bună și de sănătoasă, recomandarea este să combini în primele zile mâncarea lor cu hrană uscată, astfel încât să-i dai organismului răgaz să se obișnuiască cu noua dietă.

Atunci când alimentele suferă diverse modificări din cauza condițiilor necorespunzătoare în care au fost ținute, lipsește apa sau igiena, apare enterocolita, spaima turiștilor. În funcție de sistemul imunitar al fiecăruia, boala se poate manifesta mai ușor sau mai grav. Evită locurile pustii și alege localurile pline, în care mâncarea nu are timp să se altereze. Nu uita că spălatul pe mâini este o condiție imperativă pentru sănătatea ta!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Corina Matei
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ljubljana, orașul dragonilor

Next:

O vacanță personalizată în Turcia? E posibil!

You may also like

Post a new comment