Vacanță de relaxare pe Insula Ammouliani

29 May of 2017

Mare, soare, liniște, mâncare bună și multă relaxare. Cred că acesta este visul fiecăreia dintre noi în fiecare an îndată ce cresc temperaturile. Opțiuni sunt multe, însă astăzi o să-ți prezint o insulă aparte: Ammouliani.

O insulă specială

Până acum ceva vreme, numai grecii au știut de ea. E „ascunsă” undeva în Halkidiki, între brațele Sithonia și Athos. Iar cum turiștii preferă stațiunile de pe brațe, în special de pe Kassandra, nu o găsesc atât de ușor.

Tocmai pentru că încă nu este atât de cunoscută precum Santorini, Corfu sau Thassos, este foarte liniștită. Vei auzi doar valurile mării, acorduri de muzică grecească de la o tavernă locală și nicăieri nu va fi prea aglomerat.

Plaje pentru toate gusturile

Deși e o insulă foarte mică, are atâtea de oferit. O fâșie de pământ lungă de șase kilometri și lată de doi-trei, dispune de o plajă mare cu nisip alb și fin de 600 de metri lungime, foarte lată, amenajată și șezlonguri și umbreluțe, dotată cu baruri: Alykes Beach. Însă, dacă nu-ți plac locurile turistice, nicio problemă. Porto Agio și Agios Giorgios sunt alte două variante. A, nu vrei o plajă amenajată? Găsești și o plajă de o frumusețe rară, semi-sălbatică, străjuită de doi versanți se se unesc cu marea: Karatatsi. Sau poate vrei o plajă de pietriș. Sau una de bolovani. Sau un petic de plajă cu nisip negru. Ammouliani ți le oferă pe toate! Sau…vrei o mică plajă doar pentru tine? Se rezolvă! Din port poți închiria o barcă, pentru că numai așa poți ajunge la una dintre zecile de plaje izolate și sălbatice pitite printre stâncile înalte.

La pas

Când nu stai la plajă, poți vizita stațiunea-port, plină de străzi împodobite cu flori de toate culorile și aromele. Du-te până la biserica din deal, o clădire de la 1800 construită de călugării de la Athos, mică și cochetă și foarte valoroasă. Vizavi există și Muzeul Popular, cu trei camere în care sunt expuse diverse obiecte tradiționale: de la costume populare, la vase, țesături și obiecte religioase vechi.

Activități în zonă

Muntele Athos

Deși insula e mică, dacă stai o săptămână, tot nu ai cum să te plictisești. Fiind o stațiune-port, din Ammouliani pleacă zilnic croaziere către Muntele Athos. Cum muntele nu se poate vedea altfel decât de pe mare (sau cu permis special de către bărbați), croaziera este cea mai bună soluție. În drum spre vârf, vei vedea opt mănăstiri de pe coasta vestică a brațului Athos, care-ți vor fi prezentate de către ghid, inclusiv în limba română. Croaziera durează trei ore, apoi vei mai avea ceva timp să vizitezi Ouranoupolis, un alt oraș-port important.

În jurul insulei

Dacă nu vrei o croazieră atât de lungă, poți opta pentru vaporașul cu podea de sticlă ce te va plimba în jurul insulei. Vei vedea și Insula Măgarilor, faimoasă pentru plaja Drenia unde se țin cele mai nebune petreceri din zonă.

Parcul lui Aristotel

Sau, poate nu vrei nicio croazieră. Îți recomand să te plimbi pe urmele lui Aristotel. Mai exact, la 30 de kilometri de portul ce leagă Ammouliani de continent (Trypiti), ajungi în Parcul lui Aristotel, cel mai interesant parc tematic din Halkidiki.  O bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, sunt expuse 11 instrumente experimentate interactive care te învață și puțină fizică. De la pentahonul de granit care sună frumos când le lovești cu piatra specială, la sferele aflate față în față la o mare distanță și te auzi cu celălalt când șoptiți în ele, până șa turbina de apă care devine o tornadă dacă învârți tare de manivelă, toate sunt captivante!

Insula este destinată cuplurilor și familiilor cu copii, ce vor relaxare autentică. Sezonul este deschid de la începutul lunii mai până în octombrie, cu prețuri foarte avantajoase în extra-sezon. Pentru cazare, recomandăm hotelurile Sunrise și Ammouliani, Iar pentru o masă copioasă și tradițională, una dintre tavernele Anemotrata, Gipos sau Glaros.

Text și foto: Corina Matei

Comments

comments

Previous:

City break: Berlin

Next:

Sfaturi pentru 
o vacanță odihnitoare

You may also like

Post a new comment