Devotați și iubitori, vă pot însoți în orice loc.
Avenit vara și nu v‑ați hotărât încă dacă să‑l luați pe cel mai nou membru patruped al familiei în concediu? Ați dori să petreceți o vacanță dincolo de granițe și nu știți ce prevede legislația fiecărei țări privitor la transportul animalelor?
A fi sau a nu fi alături de stăpân
Iată câteva sugestii și informații folositoare: în cazul în care nu ați dori sau nu ați putea beneficia de prezența companionului dvs. necuvântător în călătorie, căutați să îl lăsați unor persoane iubitoare de animale, care să îi cunoască modul de comportare și tabieturile zilnice. Mai există și varianta închirierii unei camere în cadrul unei pensiuni, ce poate oferi, pe lângă servicii de asistență medicală și cazare, îngrijire, terenuri de joacă sau posibilități de dresaj. De asemenea, deși destul de costisitoare, serviciile de pet‑sitting au început în ultimii ani să se dezvolte și în România. Indiferent de situație, trebuie să aveți în vedere ca, în perioada în care lipsiți, animalul dvs. să poată avea acces la jucăriile și vasul său de apă, la lesa și la zgarda cu care s‑a obișnuit sau la perna și la pătura pe care obișnuiește să doarmă.
Dacă hotărâți ca patrupedul să vă însoțească în concediu, trebuie să vă interesați din timp asupra cazării, deoarece nu toate hotelurile sau pensiunile acceptă animale în cameră, dar și asupra mijlocului de transport terestru sau aerian care trebuie să îi ofere acestuia un nivel cât mai redus de stres pe parcursul călătoriei. Chiar și când folosiți automobilul propriu, nu lăsați animalul închis prea mult în mașină sau expus la soare, iar preventiv atașați‑i de zgardă un bilet cu numele, adresa și numărul dvs. de telefon.
Cu micii companioni peste mări și țări
În cazul în care doriți să vă petreceți concediul dincolo de granițele țării, trebuie să țineți cont că, de la 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să aibă microcip implantat sub piele, carnet de sănătate la zi, vaccin antirabic în curs de valabilitate și titraj seric de anticorpi antirabici – un examen efectuat pe o mostră de sânge care testează eficacitatea vaccinului antirabic. Australia cere o carantină de șase luni aplicată animalului de companie într‑un stat agreat, altul decât țara de proveniență. Carantina este necesară și în țări precum Africa de Sud sau Canada. Tratamente contra căpușelor sau teniei trebuie efectuate atunci când ajungeți pe teritoriile Suediei sau Maltei. Pentru detalii privitoare la fiecare stat în parte, puteți consulta condițiile de călătorie în diferite țări, afișate pe pagina de internet www.mae.ro, aparținând Ministerului Român al Afacerilor Externe.
Dacă veți încălca regulile privind regimul animalelor de companie, patrupedul dvs. poate fi trimis înapoi în țara de origine, izolat sau pus în carantină sub control oficial și, în cazuri extreme, chiar eutanasiat. Totuși, având grijă de toate aceste detalii, vacanța animalului dvs. de companie va putea fi la fel de plăcută ca a fiecărui membru al familiei.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
04 Apr
Ghid util pentru curățenia de Paște. Cum să reîmprospătezi toată casa în timp record!
Casa și grădinaVine una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, iar casa trebuie să strălucească până ...
-
12 Aug
Galben – Mai multă veselie
Casa și grădinaGalben – Mai multă veselie Căldură solară și frumusețe strălucitoare – galbenul luminos este aur ...
-
12 Oct
6 ingredinete secrete pe care le poți adăuga când speli rufe
Casa și grădinaIa în calcul aceste ingrediente secrete pe care le poți folosi când speli rufe. Rufele ...
-
19 Feb
Recomandări practice pentru amenajarea livingului
Casa și grădinaLivingul reprezintă spațiul central al locuinței tale, motiv pentru care amenajarea sa joacă un rol ...