Vacanța și prietenii necuvântători

06 January of 2010

Devotați și iubitori, vă pot însoți în orice loc.
Avenit vara și nu v‑ați hotărât încă dacă să‑l luați pe cel mai nou mem­­bru pa­truped al fa­mi­li­ei în concediu? Ați dori să petreceți o vacanță dincolo de granițe și nu știți ce prevede legislația fiecărei țări privitor la transportul animalelor?

A fi sau a nu fi alături de stăpân

Foto: Fotolia

Iată câteva sugestii și infor­ma­ții folositoare: în cazul în care nu ați dori sau nu ați putea beneficia de prezența com­panionului dvs. necuvântător în călătorie, căutați să îl lăsați unor persoane iubitoare de animale, care să îi cu­noască modul de comportare și ta­bieturile zilnice. Mai există și varianta închirierii unei camere în cadrul unei pensiuni, ce poate oferi, pe lângă servicii de asistență medicală și cazare, îngrijire, terenuri de joacă sau posibilități de dresaj. De asemenea, deși destul de costisitoare, serviciile de pet‑sitting au început în ultimii ani să se dezvolte și în România. Indiferent de situație, trebuie să aveți în vedere ca, în perioada în care lipsiți, animalul dvs. să poată avea acces la jucăriile și vasul său de apă, la lesa și la zgarda cu care s‑a obiș­nuit sau la perna și la pătura pe care obișnuiește să doarmă.
Dacă hotărâți ca patrupedul să vă însoțească în concediu, trebuie să vă inte­resați din timp asupra cazării, deoarece nu toate hotelurile sau pensiunile acceptă animale în cameră, dar și asupra mijlocului de transport terestru sau aerian care trebuie să îi ofere acestuia un nivel cât mai redus de stres pe parcursul călătoriei. Chiar și când folosiți automobilul propriu, nu lăsați animalul închis prea mult în mașină sau expus la soare, iar preventiv ata­șați‑i de zgardă un bilet cu nu­mele, adresa și numărul dvs. de telefon.

Cu micii companioni peste mări și țări
În cazul în care doriți să vă pe­treceți concediul dincolo de granițele țării, trebuie să ți­neți cont că, de la 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să aibă microcip implantat sub piele, carnet de sănătate la zi, vaccin antirabic în curs de valabilitate și titraj seric de anticorpi an­tirabici – un examen efectuat pe o mostră de sânge care testează eficacitatea vaccinului antirabic. Australia cere o carantină de șase luni aplicată animalului de companie într‑un stat agreat, altul decât țara de pro­ve­niență. Carantina este necesară și în țări precum Africa de Sud sau Canada. Tratamente contra căpu­șe­lor sau teniei trebuie efectuate atunci când ajungeți pe teritoriile Suediei sau Maltei. Pentru detalii privitoare la fiecare stat în parte, puteți consulta condițiile de călătorie în diferite țări, afișate pe pagina de internet www.mae.ro, apar­ținând Ministerului Român al Afacerilor Externe.
Dacă veți încălca regulile privind regimul animalelor de companie, patrupedul dvs. poate fi trimis înapoi în țara de origine, izolat sau pus în carantină sub control oficial și, în cazuri extreme, chiar eutanasiat. Totuși, având grijă de toate aceste detalii, vacanța animalului dvs. de companie va putea fi la fel de plăcută ca a fiecărui membru al familiei.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Frumusețe de garoafă

Next:

Micii saltimbanci și… marii arhitecți

You may also like

Post a new comment