Unirea a doua civilizatii

24 February of 2016

La Densuș se află una dintre cele mai vechi biserici creștine românești. Aici, ruinele unui vechi edificiu roman au fost transformate în lăcaș creștin. Bucățile din piatră, coloanele și capitelurile formează un amalgam de structuri și mărimi, dezvăluind un edificiu aparte, o dovadă a conservării unei istorii în continuă transformare.

Biserica din Densuș

Țara Hațegului, centul spiritual și economic al geto-dacilor, pare cufundată și astăzi într-o atmosferă de basm, printre ruinele unor vechi cetăți antice (Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Blidaru, Costești), biserici milenare (Sântămărie Orlea, Densuș) și într-o natură îmbelșugată, ai cărei munți poartă povara unui trecut plin de amintiri.

Una dintre cele mai vechi biserici din România, ridicată în secolul al XIII-lea, înglobând componente ale unei construcții antice de secol IV, Biserica Densuș dezvăluie un stil arhitectural eclectic, de influență romanică, unic în lume. Data ridicării acestui edificiu s-a pierdut, undeva în perioada epocii antice, după unii cercetători chiar secolele II sau III. Scopul pentru care a fost clădit nu se cunoaște cu siguranță, majoritatea opinând asupra ideii de mausoleu, date fiind inscripțiile de pe cele opt cuburi de marmură, formând patru stâlpi masivi, cu rol de a susține turla bisericii, construită mai târziu. De altfel, pietrele folosite la înălțarea lăcașului provin, se pare, de la mult mai celebra Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Modificată substanțial în secolul al XV-lea, prin adăugarea clopotniței în stil bizantin și a picturilor efectuate de un anume Ștefan Zugravul, biserica a cunoscut ulterioare trasformări în funcție de perioada în care aici au predicat pe rând calvinii sau creștin-ortodocșii. Întreg ansamblul mural îmbină iconografia tradițională bizantină cu elemente de renaștere timpurie.

Nicolae Pop, cunoscut îndeosebi sub numele Densușianu (născut în localitatea Densuș), a scris o lucrare extrem de controverstă în epocă, „Dacia preistorică”, dezvoltând ideea unei civilizații dacice, leagăn al culturii europene. Asupra bisericii din Densuș autorul avansează diferite ipoteze, posibil veridice.

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Poiana Brasov, la poalele muntelui

Next:

Aiud, cetatea Transilvaniei

You may also like

Post a new comment