Unghiile 
vorbesc despre sănătatea ta

24 June of 2019

Unghiile 
vorbesc despre sănătatea ta – Le îngrijim ca să arate bine. În fond, unghiile și o manichiură perfectă sunt cartea noastră de vizită. Puțini știu însă că aspectul lor natural poate spune multe despre starea noastră de sănătate.

De exemplu, o unghie de culoare galbenă poate trăda o infecție fungică. Cele albicioase cu puțin roz în capătul superior sunt indiciul unor afecțiuni cardiace, de rinichi sau ficat. Nuanța naturală pală este semnul unui deficit nutritiv în organism (cum ar fi lipsa de fier) sau problemelor cu circulația.

Textură

O unghie sănătoasă este netedă, semitransparentă, de culoare roz-deschis și nu se rupe ușor.

⇐ Denivelările verticale sub formă de val sunt efectul îmbătrânirii, la fel ca ridurile de pe față. Dacă se fac observate în tinerețe înseamnă lipsa complexului de vitamine B sau deficiență de magneziu.

⇐ Dungile orizontale arată de cele mai multe ori un traumatism suferit recent de unghie, iar dacă apar la mai multe degete, trebuie să consulți un pneumolog.

⇐ Unghiile cu tendință de franjurare te trimit la un control al glandei tiroide și pot trăda lipsa vitaminelor A, C și B7 (biotină) din organism. Cu toate acestea, poate fi efectul folosirii intense a acetonei, substanță care, deși îndepărtează lacul sau oja, este toxică.

⇐ O unghie pe care observi mici adâncituri sub formă de puncte e semnul unei eczeme sau al unei dermatite.

Mod de creștere

Unghiile cresc cam 3 milimetri 
în fiecare lună, un pic mai mult la mâna cu care scrii, datorită 
stimulării intense a fluxului sangvin.

⇐ Forma concavă sau cea de 
lingură, afecțiune denumită medical koilonychias, poate arăta o anemie, hemocromatoză, hipotiroidism, malnutriție, traumatisme sau expunerea constantă la solvenți pe bază de petrol.

⇐ Aspectul bombat al unghiei cu țesuturile subiacente atrofiate este o boală ereditară cel mai frecvent, cunoscută în literatura medicală ca hipocratism digital. 
De obicei apare la mâini, mai rar la picioare. Deformarea apare ca rezultat al slabei oxigenări a sângelui, indiciul unei afecțiuni pulmonare, însă nu pot fi excluse maladiile legate de rinichi sau inimă.

⇐ Unghiile care cresc strâmb, de obicei orientate către una din lateralele degetului, indică 
faptul că tiroida eliberează prea mulți hormoni în organism. 
Forma nefirească poate și fi 
semnul unei infecții fungice, al psoriazisului sau al proastei circulații a sângelui.

Sfaturi pentru unghii sănătoase

⇐ Nu expune unghia sau mâinile la substanțe to­xice, de exemplu soluțiile de curățare a casei. Poartă mănuși și menține unghia cât mai uscată (chiar și atunci când speli vase).

⇐ Fă-ți constant manichiura (acasă, dacă te pricepi, sau la salon, cea mai indicată variantă). Nu aplica ojă direct pe unghie fără un tratament prealabil și renunță la acetonă în favoarea unui solvent mai puțin agresiv. Oricât de multe avantaje ar avea manichiura semi sau cu gel, ea nu face bine unghiei. Nu încerca să tratezi singură unghiile incarnate. De cele mai multe ori, chirurgul rezolvă această problemă, însă nu definitiv.

⇐ Dintre toate substanțele care hrănesc și ajută la menținerea sănătății unghiei, cea mai importantă este biotina (o întărește și o face să crească). De altfel, aportul de proteine de origine animală este esențial.

⇐ Mergi la medic pentru a depista cauza aspectului nesănătos al unghiei. 
Infecțiile fungice, de exemplu, se pot trata imediat, similar celor bacteriene, pe care le recunoști ușor după simptome ca roșeață, umflături 
sau durere.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

10 sfaturi ca sa nu te ingrasi

omega 3 in sarcina

Next:

Omega 3 în sarcină – Poți lua acest supliment cât timp ești gravidă?

You may also like

Post a new comment