În ultima vreme din ce în ce mai multe voci susțin că incidența alergiilor a crescut din cauza igienei excesive. Chiar și produsele pe care le folosim la curățenie, multe dintre ele iritante, contribuie la accentuarea simptomelor. Suntem, oare, prea curați?
Mulți dintre noi am renunțat la săpunul clasic în favoarea unui dozator cu săpun lichid, purtăm în geantă un gel antibacterian, folosim produse de curățenie cu proprietăți dezinfectante… Când Louis Pasteur a afirmat că niște germeni invizibili cu ochiul liber stau la originea multor boli, puțini oameni l-au crezut. Astăzi, am ajuns să „vedem“ microbi în fiecare colț și în fiecare crăpătură. De ce? Poate și din cauză că suntem bombardați cu zeci de reclame la diverse produse (de îngrijire a sănătății, de curățenie etc.), care ne spun cât de eficiente sunt ele în a distruge germenii care se ascund peste tot.
Mania curățeniei
În zilele noastre, întreaga societate pare cuprinsă de frenezia curățeniei. Sigur, igiena are beneficii de netăgăduit asupra sănătății noastre, căci, printre altele, ea ne protejează de unele maladii, dar în același timp igiena exagerată ne poate ruina sănătatea. Copiii sunt vaccinați la vârste fragede, ceea ce înseamnă că sistemul lor imunitar nu va trebui să lupte cu diverse boli infecțioase. Când ne confruntăm cu o infecție apelăm la ajutorul antibioticelor, așa că sistemul imunitar este din nou dat la o parte. Când facem curățenie în casă, folosim frecvent produse dezinfectante, iar ca să ne spălăm pe mâini optăm deseori pentru săpunuri antimicrobiene. Până și alimentația noastră a devenit în parte sterilă: apa de băut e clorinată, produsele lactate sunt pasteurizate etc. E adevărat, avem un stil de viață mai curat, însă drept urmare sistemul nostru imunitar își pierde instinctul de a combate microbii.
Un sistem imunitar neinstruit
Sistemul nostru imunitar este creat să lupte neîncetat cu bacteriile, paraziții și virușii care cauzează boli. Și timp de mii de ani așa a făcut, fiind în mod natural expus microbilor din mediul înconjurător. În vremurile moderne însă, când țelul nostru este „zero microbi“, sistemul imunitar nu mai știe să lupte cu infecțiile, din cauză că nu este suficient expus germenilor. În schimb, el reacționează exagerat la unele substanțe din mediul înconjurător care, în mod normal, sunt inofensive: polen, praf, păr de animale etc. Acest fenomen este denumit de specialiști drept „ipoteza igienei“.
Consecința igienei exagerate? Într-adevăr, se reduc bolile infecțioase, dar se înmulțesc bolile sistemului imunitar, precum astmul, rinitele, eczemele și alergiile, posibil și lupusul, artrita reumatoidă, diabetul insulino-dependent, scleroderma.
Soluția: bacteriile prietenoase
La un moment dat ar putea fi create medicamente sau vaccinuri care să stimuleze și să reechilibreze sistemul imunitar, dar în prezent nu există soluții eficiente care să oprească dezvoltarea alergiilor. De ce? Pentru că la originea problemei stau modul nostru de viață și cultura, iar acestea sunt greu de schimbat. Pe măsură ce mediul înconjurător și alimentele au devenit excesiv de sterile, cercetătorii încep să realizeze importanța și beneficiile unui aport regulat de probiotice, denumite și „bacterii bune“. Probioticele sunt microorganisme vii care trăiesc în intestinul nostru. Asemeni unor mici soldați, aceste bacterii prietenoase ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, contribuind la echilibrul florei intestinale și la întărirea sistemului imunitar. De fapt, 70% din sistemul nostru imunitar se află în sistemul digestiv, ceea ce înseamnă că dacă în intestin există bacterii rele, sistemul imunitar nu mai poate funcționa la parametri maximi. Pe de altă parte, dacă în intestin există suficiente probiotice, sistemul imunitar va funcționa la capacitate maximă și va lupta eficient împotriva bacteriilor rele. În ce alimente găsim probiotice? În iaurt, în murături, în varză murată, în chefir, în drojdie de bere etc.
Este important să reziști tentației de a trăi într-un mediu steril, mai ales dacă în familia ta există și copii mici. Poți trăi în armonie cu microbii din jur și îți poți întări sistemul imunitar respectând câteva reguli:
■ Ia antibiotice numai când este absolut necesar, pentru că ele distrug toate bacteriile din organism, atât pe cele rele, cât și pe cele bune.
■ Folosește săpun obișnuit ca să te speli pe mâini și pe corp. Săpunurile antibacteriene nu sunt necesare.
■ Evită să folosești produse de curățenie dezinfectante (antibacteriene). Sigur, este necesar și sănătos să-ți menții casa curată, dar în niciun caz sterilă.
■ Dacă ai copii mici, lasă-i să se joace des afară și nu îi feri de contactul cu alți copii sau cu animale. Expunerea la o gamă largă de bacterii și germeni îl poate ajuta pe cel mic să-și dezvolte un sistem imunitar puternic pentru întreaga viață. Sigur, regula spălatului pe mâini rămâne valabilă.
Text: Angela Cîlțan
Comments
You may also like
-
15 Feb
Un aliment complex, hreanul
NutrițieIute, dar plin de vitamine, hreanul deține secretul sănătății. Află cum și unde să îl ...
-
06 May
Trucuri energizante. 10 sfaturi bune
NutrițieTrucuri energizante. 10 sfaturi bune – Mai multă mișcare, mai multă relaxare, să scăpați de ...
-
08 Nov
Vrei sa ai talie fina? Acesta este alimentul care te ajuta!
NutrițiePersoanele care mănâncă mai mult iaurt au circumferinţe ale taliei mai mici, un factor asociat ...
-
03 May
Colicile bebelușilor
MedicinăPlânsul micuțului care suferă de colici poate fi stresant, dar trebuie să te relaxezi Copilașul ...