Unde sunăm cand avem nevoie de ajutor!

14 January of 2010

În zilele noastre, viața este extrem de complicată și ne pune în față și bune, dar și rele, cu o repeziciune uimitoare. De multe ori, apelarea unui număr de telefon vă va ajuta să faceți față unei situații neplăcute, prin care nici nu cre­deați că veți trece vreodată, sau măcar vă va orienta în alegerea unei căi de rezolvare.

Tocmai de aceea, vă prezentăm câteva numere de telefon, unele dintre ele deja cunoscute de dvs., altele mai puțin, pe care este bine să le aveți în agendă:
● 112: număr de telefon unic la nivel european pentru situații de urgență (ambulanță, poliție, pompieri); este apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă și este gratuit;
● 021 / 9833: în situația în care vă confruntaţi cu o situaţie de violenţă în familie, puteţi apela acest număr de oriunde din țară, 24 de ore din 24; este alo­cat Agenției Naționale pentru Protecția Familiei;
● 116 000: la acest număr, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Ex­ploataţi Sexual – FOCUS preia apeluri prin care se anunţă dispariţia unor copii sau exploatarea lor sexuală, traficarea lor, aceste situații fiind apoi transferate poliţiei.
● 116 111: este alocat Asociației Telefonul Copilului; la acest număr pot fi semnalate cazurile de încălcare a drepturilor copilului, copiii înșiși putând suna pentru ajutor.
Aceste ultime două numere de telefon sunt gratuite în rețeaua Romtelecom și apelabile 7 zile din 7. Ele urmează a fi implementate în întreaga Europă. De altfel, Comisia Europeană și-a anunţat intenția ca, în cel mai scurt timp cu putință, şi alte numere europene care vor începe cu 116, dedicate serviciilor sociale, să fie intro­duse în uz.
● 0800 8 700 700: prin acest număr de telefon, reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog vin în sprijinul apelanților cu informaţii şi sfaturi despre efectele negative ale consumului de droguri, tutun şi alcool, precum şi despre consecinţele deţinerii şi traficului de stupefiante. Apelurile pot fi efectuate gratuit, în rețeaua Romtelecom, de luni până vineri, între orele 8-22.
● 0800 800 033: este alocat Aso­ciației Române Anti-SIDA; este accesabil gratuit în rețeaua Romtelecom; sunând la acest număr, pot primi informații și consiliere atât pacien­ții, cât și ONG-urile sau alte instituții interesate /implicate;
● 0800 826 787: telefon verde pus la dispoziție de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Sigu­ranța Alimentelor. Apelând acest număr, puteți obține informații obiective sau puteți sesiza nereguli ori deficiențe în domeniul siguranței alimentelor.

Din păcate, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului nu dispune de un număr unic la nivel de țară, în consecință, eventualele reclamații trebuie făcute la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului pe raza căruia vă aflați sau online, pe site-ul www.anpcnet.ro.

De asemenea, este util să fiți la curent cu numerele de telefon ale companiilor furnizoare de gaze, de electricitate, de apă, de telefonie mobilă, de Internet și cablu, etc., pentru a solicita informații, pentru a face reclamații sau pentru a semnala situații de avarie (de exemplu, o scurgere de gaze).

În caz de călătorie în străinătate, veți găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, atât sfaturi privind călătoriile în diverse țări, cât și datele de contact ale misiunilor diplomatice ale României în lume.

Nu în ultimul rând, e bine să rețineți numerele Romtelecom 1931, de la care puteți afla numerele de telefon ale altor clienți ai rețelei, și 1951, pentru in­formații diverse.

Chiar dacă nu va fi cazul să folosiți aceste numere de telefon, ceea ce vă dorim din tot sufletul, e bine să le cunoașteți și să le aveți la îndemână. Nimeni nu e la adăpost de vreo primejdie.

Text: Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

Colț de rai – Palatul de la Mogoșoaia

Next:

Câinii comunitari, între iubire și eutanasiere

You may also like

Post a new comment