Un nodul la san? Nu te alarma!

24 November of 2015

Un nodul la san? Nu te alarma, dar mergi la medic!

Ți-ai palpat sânii și ți se pare că ceva nu e în regulă? Nu te gândi imediat la ce e mai rău. În 90% dintre cazuri chisturile și nodulii mamari sunt benigni, adică lipsiți de gravitate.

Una dintre afecțiunile care le sperie cel mai mult pe femei este cancerul de sân. De aceea, orice mică umflătură, senzație de disconfort, durere sau modificare apărută la nivelul glandelor mamare ne îngrijorează. Și totuși, statisticile dovedesc că 90% dintre afec­țiunile ce apar la sâni sunt lipsite de gravitate. Hai să vedem ce simptome pot apărea, care dintre ele sunt cu adevărat serioase și când este cazul să te adresezi medicului!

Durerea
Durerea sau senzația de tensiune la unul sau la ambii sâni sunt simptome care adeseori le determină pe femei să se adreseze medicului. Ce poate trăda această durere?

Durerea, senzația de disconfort ori de tensiune la ambii sâni pot apărea ca urmare a modificărilor hormonale normale din timpul ciclului menstrual, dar pot fi și consecința administrării unor medicamente, a creșterii bruște în greutate ori a stresului.

Durerea sau tensiunea apărută recent și prezentă la un singur sân poate trăda o anomalie și justifică un consult de specialitate. Poate fi vorba de un chist, un fibroadenom, o in­fecție, o maladie fibrochistică – toate aceste afecțiuni nu înseamnă cancer.

Nu uita! Cancerul de sân nu doare (ex­cep­țiile sunt foarte rare).

Ai descoperit o umflătură
Normal că intri în panică dacă într-o bună zi, fie la duș, fie în urma autopalpării, simți unul sau mai mulți noduli în interiorul unuia sau al ambilor sâni. Ce poate fi?

O modificare normală. Dacă îți palpezi sânii în apropierea menstruației poți simți mici umflături răspândite în interiorul sânilor: acestea dispar în 1-2 săptămâni.

Maladie fibrochistică. Este cea mai frecventă dintre afecțiunile benigne ale sânilor: 50% dintre femeile de 30-50 de ani se confruntă cu această boală. Se caracterizează prin prezența la unul sau la ambii sâni a unuia sau mai multor „ciorchini” de mici chisturi. Simptomele sunt: durere difuză și profundă și sensibilitate a sânilor la atingere, în special cu câteva zile înainte de menstruație. La palpare, chisturile sunt granuloase și foarte puțin mobile. Afecțiunea tinde să dispară la menopauză.

Chist. Este mai frecvent la femeile de 40-50 de ani. La palpare simți una sau mai multe „umflături” rotunde sau ovale, netede și care se deplasează un pic, care pot avea câțiva milimetri sau pot ajunge la 4-5 centimetri. Chistul poate dispărea spontan, poate reapărea și dispărea din nou.

Cu cât este mai mare, cu atât este mai probabil să simți dureri și disconfort. Chisturile mici și nedureroase dispar adeseori de la sine, dar evoluția lor va fi urmărită ecografic la fiecare 6 luni. Chisturile mari și dureroase pot fi îndepărtate chirurgical.

Fibroadenom. Este mai frecvent la tinerele de până în 30 de ani. La palpare se simte o masă rotundă, netedă, mobilă, bine delimitată și de consistență fermă, dar elastică. Uneori apar dureri localizate, în special înainte de menstruație. Spre deosebire de chist, fibroadenomul nu dispare cu timpul. Nodulii mari și dureroși pot fi îndepărtați chirurgical.

Nu uita! Doar pe baza examenului clinic și a palpării medicul nu poate pune un diagnostic corect. Numai cu ajutorul investigațiilor (ecografie, mamografie) și eventual al biopsiei se poate spune dacă „umflătura” pe care ai depistat-o este sau nu benignă.

Secreții din mamelon
Secreţiile care îţi pătează sutienul pot trăda existența unei anomalii la unul sau la mai multe canale galactofore (acele canale care secretă laptele după nașterea unui copil).

Secrețiile care provin din mai mulți pori ai mamelonului sau chiar de la ambii sâni, transparente sau lăptoase, pot fi consecința unei tulburări hormonale (producerea în exces de prolactină) sau, mai rar, a unei tumori hipofizare.

Secrețiile care provin de la un singur canal galactofor sunt semnul unei probleme în interiorul acelui canal, în special dacă lichidul este brun sau sângeriu. Cauza poate fi o infecție, o tumoră be­nignă (polip, papilom), iar rar poate fi vorba de o leziune canceroasă (în 6% dintre cazuri).

Dacă observi apariția unor secreții din mamelon adresează-te medicului ginecolog.

Modificări de aspect
Adresează-te medicului dacă observi modificări în aspectul sânilor, precum:

Unul dintre sâni și-a schimbat culoarea, forma sau mărimea (de exemplu, își mărește volumul).

Mamelonul se retrage în interior sau are aspect de „piele încrețită”.
Pe pielea sânilor apar mici eroziuni.

Controale regulate la medic
Este recomandabil ca măcar o dată pe an să-ți faci un control la medicul ginecolog. Acesta îți va examina și palpa cu atenție sânii și, grație experienței profesionale, va depista la timp o eventuală anomalie.
După vârsta de 40 de ani ar fi indicat să-ți faci o mamografie o dată la 2 ani, în special dacă urmezi un tratament hormonal de substituție.

CUM PALPEZI SINGURĂ

    La duș. Ridică brațul stâng, iar cu degetele de la mâna dreaptă palpează-ți cu atenție sânul stâng, apăsând destul de tare ca să simți țesutul din interior. Începe cu partea de sus și deplasează-te, pe marginea sânului, până acoperi întreaga extremitate. Apoi, mută-ți degetele 2 cm spre interior și continuă palparea în același mod, până ajungi la sfârc. Examinează zona de deasupra sânului și subrațul. Repetă și la sânul drept. O umflătură, o zonă mai dură sau leziuni ale pielii sunt semne suspecte.
    În fața oglinzii. Privește-ți sânii când ții mâinile întinse pe lângă corp și apoi când sunt ridicate deasupra capului. Forma și conturul sânilor trebuie să fie simetrice.
    Întinsă pe spate. Pune-ți o pernă sub umărul stâng și ridică mâna stângă deasupra capului. Repetă și pentru sânul drept. Consultă medicul dacă simți vreo modificare în relieful sânului.

Consultant: conf. dr. Horia Cioflan, medic specialist obstetrică-ginecologie, asistent universitar UMF, Clinica de Obstetrică-Ginecologie Polizu

Citește și: 30 de trucuri ca să arăți mai tânără 

Sursa foto: pixabau.com/Articol exclusiv online, text: echipa Ioana

Comments

comments

Previous:

Durerea de gat. Solutii, sfaturi si leacuri

Next:

Testul de sanatate al sanilor

You may also like

Post a new comment