Umorul a fost observat în toate culturile și la toate vârstele. Dar numai în ultimele decenii psihologia experimentală a denumit-o ca fiind un comportament uman esențial, fundamental.
In trecut, psihologii au încadrat umorul ca fiind ceva negativ, ca un mecanism de apărare pentru a ascunde adevăratele sentimente. Practic se credea că o persoană folosea umorul pentru a-și înfrânge neputința în anumite situații sau pentru a se da mare. Însă cercetările moderne au pus umorul într-o nouă lumină, iar acum este privit acum ca o forță a caracterului uman.
Ce face o glumă să fie bună?
Capacitatea de a exprima sau de a percepe ceea ce este amuzant, umorul, este atât o sursă de divertisment, cât și un mijloc de a face față situațiilor dificile sau incomode și evenimentelor stresante. Deși provoacă râs, umorul poate fi o chestiune foarte serioasă. De la formele sale cele mai ușoare, până la cele mai absurde, umorul poate juca un rol instrumental în formarea legăturilor sociale, în eliberarea tensiunii sau în atragerea unui partener. Cel mai important, umorul este în mare parte subiectiv. O teorie universală spune că umorul bun ar trebui să fie neașteptat, spontan și să nu se refere la subiecte care pot ofensa. Când este ostil, antagonist, degradant sau afișează un sentiment de superioritate, o încercare de umor poate împărți oamenii, mai degrabă decât să îi apropie. Există foarte multe tipuri de umor. Sarcasmul, de exemplu, este un tip de umor care este adesea de natură ostilă, însă este larg folosit de comedianți. Cultura, vârsta, orientarea politică și mulți alți factori joacă un rol determinat în faptul că o glumă este sau nu bună.
De ce este important să ai un simțul al umorului
Umorul poate fi folosit, de exemplu, pentru a încheia un conflict. O glumă bine plasată în mijlocul unei dicuții aprinse poate ameliora tensiunea. De asemenea, râsul poate îmbunătăți sistemul imunitar, tensiunea arterială și fluxul de sânge. Umorul te poate salva din situații stresante, poate aduce o notă de optimism și, câteodată, chiar o soluție de rezolvare.
Râsul este sănătos, deoarece stimulează producția de endorfine. Iată trei lucruri pe care le poți face ca să râzi mai mult.
1. Urmărește seriale sau filme amuzante, citește literatură care abundă în umor. Toatea acestea te pot ajuta odată ce o stare de spirit proastă te lovește.
2. Fixează-ți gustul într-un anumit tip de umor. Dacă vrei să râzi, trebuie să îți faci timp pentru ceea ce îți place. Mergi la spectacole de improvizație, la show-uri de stand-up comedy și alege ce tip de umor îți place. Alege câțiva comedianți pe care să-i urmărești.
3. Nu te feri de râs. Este posibil ca oamenii din jurul tău să nu aibă atâya umor ca tine sau să găsească glumele tale fără sare și piper. Însă asta nu înseamnă că tu trebuie să te ferești de umor de acum înainte, ci poate doar să selectezi tipul de umor pe care-l faci în funcție de persoanele care asistă. Dacă auzi o glumă bună, râzi din tot sufltetul chiar dacă cei de lângă tine nu o fac. Așa cum am mai zis, umorul este subiectiv.
Citeste si:
- Umorul in viata noastra. Esential si binefacator
- Rasul, un fel de medicament
- Rasul, benefic pentru tine!
Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
Cele mai răspândite boli ale animalelor de companie

Next:
12 lucruri inedite despre Vincent van Gogh
You may also like
-
10 Dec
Momente luminoase în familie
Casa și grădinaCochete sau discrete, metalice sau din material textil, cu lumina puternică sau colorată, corpurile de ...
-
25 Dec
Top 5 culori pentru canapele și colțare
Casa și grădinaCanapeaua sau colțarul din living reprezintă una dintre cele mai mari investiții pe care le ...
-
14 Sep
Cromoterapia, sanatate prin culoare
LifestyleCromoterapia, sănătate prin culoare – Terapia se referă la efectele pe care le au diferite ...
-
22 Nov
Peștera și Cheile Dâmbovicioarei
CălătoriiLa poalele Pietrei Craiului, într-un cadru natural de vis, șerpuiește un defileu săpat în stânca ...