Uleiurile esentiale, antibiotice naturale

18 July of 2016

Gripă, răceală, cistită, candidoză… Știai că asemenea infecții pot fi combătute în mod natural și eficient cu ajutorul uleiurilor esențiale? Aceste minunate remedii aromate au capacitatea de a distruge microbii și de a întări rezistența organismului.

Recunoscute încă din Antichitate pentru proprietățile lor terapeutice, uleiurile esențiale merită să ocupe un loc important în medicina modernă. Astăzi, efectele lor antiinfecțioase, antiinflamatoare și antiseptice sunt deja demonstrate de numeroase studii științifice. Uleiurile esențiale constituie o alternativă efici­entă la medicamente, în caz de răceală, gripă, otită, sinuzită, abcese etc., deoarece acționează foarte blând, dar rapid și eficient.

Arome versus antibiotice
Uleiurile esențiale au o acțiune caustică și toxică împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor patogene. Ele sunt o alter­na­tivă eficientă și valabilă în plan antibacterian din mai multe motive:
- Elimină germenii fără să le dea acestora posibilitatea să dezvolte rezistență, cum se întâmplă în cazul antibioticelor.
- Au efecte tonice, stimulează imunitatea și rezistența organismului. Această dublă acțiune permite vindecarea mult mai rapidă în caz de infecții.
- Esențele nu atacă bacteriile bune din flora intestinală – încă un lucru care fa­vorizează vindecarea mai rapidă, căci flora intestinală are o influență benefică asupra sistemului imunitar. Flora de la nivelul intestinului conferă 50% din imunitate.
- Folosite corect, uleiurile esențiale nu au efecte secundare, spre deosebire de antibiotice, care pot da naștere unor reac­ții adverse neplăcute.
- Esențele ne ajută nu doar fizic, ci și emoțional, aducându-ne buna dispozi­ție: când le respirăm, aroma lor stimu­lează sistemul limbic, aria care răspunde de emoții și de secretarea hormonilor, de­clan­șându-se astfel un răspuns pozitiv din partea creierului.

Rețete pentru diverse infecții
Gripă. Amestecă 6 picături ulei esen­țial de eucalipt, 2 picături ulei esențial de palmarosa, 3 pi­cături ulei de măs­line. Aplică amestecul pe piept și ma­sează ușor. Repe­tă de 3-6 ori pe zi timp de două zile, apoi aplică amestecul doar de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Pentru inhalație: într-un bol în care ai pus 500 ml apă fierbinte varsă o picătură de ulei esențial de eucalipt și o picătură ulei esențial de pin. Așază-te deasupra bolului, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii.

Bronșită. 30 ml ulei de măsline, 10 ml ulei esențial de eucalipt (aproximativ 2 lingurițe), 30 picături ulei esențial de cuișoare, 60 picături ulei esențial de pin. Amestecă toate aceste uleiuri și freacă-ți spatele, toracele și picioarele cu acest amestec. Repetă tratamentul pentru o perioadă de 5 zile.

Cistită. Ia 1-2 picături de ulei esen­țial de cimbru de iarnă încă de la primele semne de cistită, de 3-5 ori pe zi, în funcție de severitatea simptomelor. Con­ti­nuă tratamentul timp de 5-7 zile. În locul uleiului esențial de cimbru poți folosi ulei esențial de oregano: de trei ori pe zi ia câte 20 picături de oregano diluate într-un pahar cu apă. Continuă tratamentul timp de cel puțin trei zile.

Otită virală. Amestecă 30 ml ulei de măsline, 4 ml ulei esențial de eucalipt, 2 ml ulei esențial de lavandă, 2 ml ulei esențial de mentă piperita. Varsă puțin din acest amestec pe un tampon de vată și introdu tamponul în urechea dureroasă. De asemenea, aplică amestecul de uleiuri în jurul urechii și pe gât.

Răceală. Amestecă 30 ml ulei de măsline cu 2 ml ulei esențial de palmarosa și 2 ml ulei esențial de pin și masează-ți ușor toracele și picioarele. Roagă pe cineva din familie să te maseze și pe spate cu acest amestec.

Abces pe piele. În 2 ml ulei de măsline adaugă 1 ml ulei esențial de cuișoare și 1 ml ulei esențial de dafin. Aplică direct pe abces trei picături de amestec de cinci ori pe zi timp de 5-7 zile.

Dureri de gât. Într-o jumătate de linguriță de ulei de măsline pune 1 pică­tură ulei esențial de mentă și 1 picătură ulei esențial de cuișoare. Înghite ames­tecul de 3-6 ori pe zi în funcție de gravitatea durerii.

Infecție fungică. Ca să tratezi ciu-perca piciorului, candidoza bucală sau ciu­perca unghiei aplică direct pe zonele afectate câte o picătură de ulei esențial de arbore de ceai (tea-tree), de două-trei ori pe zi. În caz de candidoză bucală, ai grijă să nu înghiți esența.

Infecții severe acute și cronice (respiratorii, urinare, cutanate). Cel mai bun remediu este uleiul esențial de cimbru (preferabil Thymus satureoides). Se iau 1-2 picături diluate în puțină miere de 3-4 ori pe zi, timp de 7 zile. Uleiul esențial de cimbru este util și în caz de mononucleoză infecțioasă și parazitoze intestinale.

Zona Zoster. În 5 picături de ulei de măsline amestecă 5 picături ulei esen­țial de ravintsara, 3 picături ulei esențial de mentă, 2 picături ulei esențial de lavandă. Aplică pe leziune puțin din acest amestec de 3-6 ori pe zi timp de 15 zile.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Depistarea bolilor gingiei

aspirina, pastile

Next:

5 roluri noi și foarte utile pentru aspirină!

You may also like

Post a new comment