Uleiul din seminţe de cânepă, minunea din farfurie

30 August of 2016

Nu foarte popular, uleiul extravirgin din seminţe de cânepă are o mulţime de proprietăţi terapeutice şi aduce organismului o serie de beneficii. Iată câteva motive pentru care ar trebui să folosim la gătit acest ulei.

Bogat în acizi graşi esenţiali polinesaturaţi Omega 3 şi Omega 6, uleiul din seminţe de cânepă are, oarecum, gust de nucă şi poate fi adăugat în salate, paste, orez sau la preparatele din peşte.

Creşte imunitatea

„Acest tip de ulei poate spori reacţia sistemului imunitar, în acest mod fiind prevenite o serie de boli şi ajută în tratarea unor dezechilibre metabolice. În plus, are şi proprietatea de a contribui la tratarea unor afecţiuni dermatologice. ”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Inamicul colesterolului

Uleiul extravirgin din seminţe de cânepă previne apariţia bolilor cardiovasculare pentru că are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor şi de a regla tensiunea arterială. Există anumite studii clinice care au dovedit că bolile astmatice, afecţiunile respiratorii şi patologiile gastrointestinale pot fi vindecate cu ajutorul acestui ulei.

Are proprietăţi antiinflamatoare

„Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul din seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice – de exemplu artrita reumatoidă”, spune dr. Luca.

Protejează sistemul nervos

Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranei celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină care izolează celulele nervoase. „În special la copii, Omega 3 şi Omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. Cercetările din ultimii ani indică faptul că acizii graşi previn şi tratează cancerul, diabetul şi depresia.”, afirmă dr. Luca.

Previne apariţia celulitei

Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 menţin sănătatea picioarelor şi previn apariţia ridurilor şi a celulitei.

Echilibrul hormonal

Canepa este singura planta comestibila care contine acid gamma-linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Cercetarile clinice publicate in Jurnalul Britanic de Farmacologie, sugereaza ca uleiul de canepa poate actiona ca un relaxant muscular. Prin urmare, poate ajuta la calmarea muschilor tensionati care provoaca crampe in timpul menstruatiei.

Osteoporoza si artrita

Aplicat pe piele, uleiul de canepa ajuta la scaderea durerii si a inflamatiei cauzate de artrita, confirma un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii (IASP) . De asemenea, uleiul de canepa inhiba durerea inflamatorie si neuropata, doua dintre cele mai dificile tipuri de durere cronica de tratat.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com/articol exclusiv online, text: echipa Ioana

Comments

comments

Previous:

Dieta cretana. O dieta sanatoasa

Next:

Beneficiile florilor galbene

You may also like

Post a new comment