Nu foarte popular, uleiul extravirgin din seminţe de cânepă are o mulţime de proprietăţi terapeutice şi aduce organismului o serie de beneficii. Iată câteva motive pentru care ar trebui să folosim la gătit acest ulei.
Bogat în acizi graşi esenţiali polinesaturaţi Omega 3 şi Omega 6, uleiul din seminţe de cânepă are, oarecum, gust de nucă şi poate fi adăugat în salate, paste, orez sau la preparatele din peşte.
Creşte imunitatea
„Acest tip de ulei poate spori reacţia sistemului imunitar, în acest mod fiind prevenite o serie de boli şi ajută în tratarea unor dezechilibre metabolice. În plus, are şi proprietatea de a contribui la tratarea unor afecţiuni dermatologice. ”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Inamicul colesterolului
Uleiul extravirgin din seminţe de cânepă previne apariţia bolilor cardiovasculare pentru că are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor şi de a regla tensiunea arterială. Există anumite studii clinice care au dovedit că bolile astmatice, afecţiunile respiratorii şi patologiile gastrointestinale pot fi vindecate cu ajutorul acestui ulei.
Are proprietăţi antiinflamatoare
„Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul din seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice – de exemplu artrita reumatoidă”, spune dr. Luca.
Protejează sistemul nervos
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranei celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină care izolează celulele nervoase. „În special la copii, Omega 3 şi Omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. Cercetările din ultimii ani indică faptul că acizii graşi previn şi tratează cancerul, diabetul şi depresia.”, afirmă dr. Luca.
Previne apariţia celulitei
Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 menţin sănătatea picioarelor şi previn apariţia ridurilor şi a celulitei.
Echilibrul hormonal
Canepa este singura planta comestibila care contine acid gamma-linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Cercetarile clinice publicate in Jurnalul Britanic de Farmacologie, sugereaza ca uleiul de canepa poate actiona ca un relaxant muscular. Prin urmare, poate ajuta la calmarea muschilor tensionati care provoaca crampe in timpul menstruatiei.
Osteoporoza si artrita
Aplicat pe piele, uleiul de canepa ajuta la scaderea durerii si a inflamatiei cauzate de artrita, confirma un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii (IASP) . De asemenea, uleiul de canepa inhiba durerea inflamatorie si neuropata, doua dintre cele mai dificile tipuri de durere cronica de tratat.
Citeste si:
- Alege cel mai bun ulei de măsline
- Uleiuri aliate tenului frumos
- Uleiul de rapita, cel putin la fel de bun ca si uleiul de masline
sursa foto: pixabay.com/articol exclusiv online, text: echipa Ioana
Comments
You may also like
-
23 Jul
7 alimente dăunătoare care-ți accelerează procesul de îmbătrânire
NutrițieExistă doi principali vinovați care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii noastre: expunerea la soare ...
-
12 Nov
Deși este benefic, postul nu este pentru toată lumea
NutrițiePostul este benefic atât pentru detoxifierea organismului. Probabil pentru cei convinși, aduce și o anume ...
-
15 Jul
Alimente anti-aging
NutrițieAlimente anti-aging pentru tinerețe! Legume, fructe, nuci, pește și ciocolată: un meniu delicios, care nu ...
-
31 Jul
Merele si dieta merg mana in mana
NutrițieMerele si dieta merg mana in mana, iar cele ce urmeaza sunt tot atatea sfaturi ...