Turist sau călător? Tu ce esti?

15 February of 2017

Întrebarea din titlu este justificată. Pentru că există o mare diferență între a călători și a fi un simplu turist. Evident, alegerea îți aparține, dar, dacă tot pleci în vacanță, de ce să nu exploatezi la maximum perioada ta de relaxare?

Mulți dintre noi se laudă cu un număr impresionant de țări și locuri vizitate, însă puțini au experimentat cu adevărat, puțini au descoperit locuri deosebite și cu atât mai puțini s-au îmbogățit sufletește după cele câteva zile de libertate. Un turist va năvăli pur și simplu în locul pe care l-a ales ca destinație, se va grăbi să facă milioane de poze cu cele mai 
cunoscute obiective, pe care le va posta probabil pe rețelele de socializare 
pentru a bifa în fața tuturor că a fost acolo. Nu va conta că a stat doar zece minute în fața muzeului Luvru și, de fapt, nu a atins cu privirea unele dintre cele mai frumoase capodopere ale artei. Iar la turnul din Pisa va realiza și el fotografia clasică în care sprijină secretoasa construcție. Un călător însă va savura ceea ce vede, se va bucura de ceea ce trăiește și va face, desigur, și poze, dar imaginile vor valora cât o mie de cuvinte. Va respira aerul local și-și va umple mintea și inima de frumos.

Fii o călătoare adevărată!
Indiferent de tipul de concediu pe care îl preferi (într-un loc retras, pe un vârf de munte, la mare, la țară sau într-un oraș superaglomerat), există câteva 
metode pe care le poți aplica pentru ca perioada ta de vacanță binemeritată să fie nu doar bună, ci excepțională.

1.Puțină cercetare. Înainte de a pleca către destinația aleasă, informează-te despre locul pe care urmează să îl vizitezi. Îndemnul este valabil chiar și pentru acele locuri în care obișnuiești să te duci an de an, nu se știe ce schimbări au avut loc. Ghidurile turistice 
oferă sfaturi despre obiceiurile localnicilor, despre ce bacșiș se lasă la restaurant sau la taxi, despre perioada optimă de vizitare a celor mai importante obiective turistice etc.

2. Vacanța ta e casa altora. Nu uita de bunele maniere, poartă-te civilizat și arată respectul cuvenit 
oamenilor locului, pentru că, până la urmă, ești în vizită la ei acasă. Cere 
întotdeauna permisiunea de a fotografia localnicii, pentru că în unele zone de pe glob așa ceva poate să nu fie acceptat din motive religioase sau etice.

3. Învață câteva cuvinte în 
limba locului. E o dovadă de bunăvoință față de locuitori, care te vor primi cu mai mult entuziasm. Poți lega noi prietenii și astfel vei afla 
lucruri extrem de interesante despre 
istoria locului respectiv, despre obiceiuri neobișnuite, iar cu puțin noroc, localnicii îți pot arăta zone spectaculoase, mai puțin știute de turiștii obișnuiți.

4.Încearcă mâncarea locală. Este unul dintre cele mai interesante moduri de a afla secretele gastronomiei (și nu numai) locale. Experiența poate crea amintiri inedite. Nu-i așa că pizza din Italia, de exemplu, este mai bună la ei decât la noi? 
Are altă savoare.

5.Cumpără suvenire. Renunță la shoppingul tradițional, pe care îl poți face oricând, investește în suvenire și mici obiecte de artă specifice zonei pe care o vizitezi. Cu ele vei rămâne când vacanța ta va fi doar o amintire. 
De fiecare dată când vei da cu ochii de ele, la tine acasă, vei rememora 
momentele speciale din concediu.

6.Savurează momentul. Oprește-te pentru câteva clipe din vria fotografiatului și admiră peisajul, așază-te comod, trage aer în piept și 
relaxează-te pur și simplu. 
Asta înseamnă vacanță!

7.Rătăcește-te! Lasă harta (știu că e foarte folositoare) și mergi unde vezi cu ochii. Doar așa poți să simți cu adevărat frumusețea locului. Bucură-te de fiecare clădire, statuie, stradă! Folosește harta doar când ai obosit și vrei să te întorci la hotel. Ba, mai mult, ia autobuzul sau tramvaiul, nu taxiul.

Fă-ți bagajul inteligent
Simplu de spus, greu de făcut pentru că mai ales noi, femeile, ne pierdem în multe detalii și lucruri neimportante. Iar înainte de plecare, constatăm că avem trei valize mari pentru doar patru zile. Iată totuși câteva sfaturi care te-ar putea ajuta dacă și tu (ca mine) ești într-o astfel de situație grea la propriu:
-Sumar. Ideal ar fi să încapă totul într-un rucsac mai mare. Ia jumătate dintre lucrurile de care crezi că ai nevoie și de două ori mai mulți bani decât ți-ai rezervat pentru vacanță.
-Despre spațiu. Se spune că în economia unei valize este mai bine să rulezi hainele decât să le împăturești. Astfel, tot spațiul va fi exploatat la maximum. Șosetele și alte mici obiecte le poți băga în pantofii de rezervă.
– Socoteala. Dacă vacanța ta este mai lungă, alege hainele pentru fiecare zi, nu pune în valiză nimic în plus. Optimizează-ți ținutele astfel încât să nu rămâi descoperită într-o neașteptată zi cu ploaie. O eșarfă mai mare și groasă te poate scoate din încurcătură.
– În cuplu. Dacă pleci în vacanță cu iubitul sau cu o prietenă, împărțiți spațiul din valize. O parte din hainele tale bagă-le în cealaltă valiză și invers. Astfel, în cazul în care ți se pierde 
bagajul la aeroport, vei rămâne totuși 
cu câteva haine.
– Fii pregătită. Călătorești în afara țării? Fă câteva copii după buletin sau pașaport, nu se știe cum și când vei avea nevoie de ele. Dacă nu vrei să te pierzi între atâtea hârtii, poți face poze actelor cu telefonul mobil.
– Nu uita. Bagă în bagaj încărcătorul telefonului, dar și un convertor pentru 
priză. În unele țări, vei avea nevoie de el.

Prioritățile turiștilor se schimbă
WiFi-ul este mult mai important decât micul dejun oferit de hotel. Este una dintre concluziile unui studiu german realizat la începutul acestui an. Prioritățile turiștilor care fac rezervări online s-au schimbat substanțial în ultimii cinci ani. Ei cară de patru ori mai multe gadgeturi, iar în acest context, internetul gratuit oferit de hotelier a devenit mult mai solicitat la booking față de micul dejun. O altă problemă sesizată de turiști este lipsa prizei în apropierea patului. Astfel, ea a devenit o cerință tot mai frecventă în momentul rezervării.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

New York, o vizită ca-n filme

Next:

City break: Berlin

You may also like

Post a new comment